Ženski nogomet: Nadarjena Mariborčanka gre iz gimnazije v bundesligo

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
14.07.2019 02:14

Zala Meršnik, nadarjena vratarka slovenske ženske nogometne reprezentance, bo nosila majico uglednega nemškega kluba Turbine Potsdam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zala Meršnik tudi na treningih kaže, česa je sposobna.
Osebni Arhiv

Nemški ženski nogometni prvoligaš Turbine Potsdam je v premoru pred novo tekmovalno sezono oko vrgel na kar tri slovenske nogometašice. Lari Prašnikar, hčerki znanega trenerja Bojana Prašnikarja, ki že tri sezone nosi majico tega kluba, so se pridružile še tri njene reprezentančne soigralke - Sara Agrež, Adrijana Mori in Zala Meršnik. Slovenske nogometašice ne bodo edine tujke v ekipi Potsdama, saj zanjo igrajo še nekatere igralke iz drugih držav. Vse so, jasno, profesionalke.
Ekipa Turbine je v zelo kakovostni ženski bundesligi osvojila tretje mesto, kar v klubu ocenjujejo kot uspeh, prvo mesto je osvojila ekipa Bayerna München in drugo Wolfsburga.

Starši so nekaj časa zmajevali z glavo

Mariborčanka Zala Meršnik je nogomet začela trenirati pri petih letih pri Železničarju, nato je do svojega štirinajstega leta trenirala s fanti pri NK Maribor, pol leta preživela med nogometašicami Škal Velenje, pred štirimi leti pa je prestopila v najboljši slovenski ženski nogometni klub Pomurje Beltinci, s katerim je kot vratarka osvojila naslov slovenskih kadetskih prvakinj, naslov članskih prvakinj in dve pokalni lovoriki. "Nogomet me je privlačil že v otroških letih, starši so nekaj časa zmajevali z glavo, nato pa so se sprijaznili s tem, da si želim igrati nogomet, in odtlej me, skupaj s starimi starši, podpirajo in mi stojijo ob strani. Pred približno desetimi leti sem se odločila, da bom vratarka, in tako že osem let stojim v vratih. Visoka sem 180 centimetrov, kar je dobra višina za vratarko, čeprav bi mi tudi kakšen centimeter več prišel prav," je pogovor začela 18-letna Zala Meršnik, ki je z odličnimi predstavami v pomurskem klubu in članski reprezentanci postala zanimiva tudi za klube iz tujine.

Trd boj za mesto v vratih

Meršnikova je bila na preizkušnji v klubu štirinajst dni. "Vodstvo kluba, strokovno vodstvo in nove soigralke so me zelo dobro sprejeli. V ekipi je veliko mladih nogometašic, hitro sem se ujela z njimi. Že prvi dan me je čakal zahteven trening, ki je potekal v sončni pripeki. V tednu dni sem opravila devet treningov predvsem za izboljšanje telesne vzdržljivosti. Vmes so bili tudi zdravniški pregledi, različna testiranja. Ekipa je odigrala prijateljsko tekmo s članskim moštvom enega od nižjeligašev, branila sem en polčas, tekmo smo zmagali 3:1. V ekipi so tri vratarke, tako da bo boj za to, katera bo stala v vratih, trd. Klub je zelo dobro organiziran, ima vso infrastrukturo, ki je potrebna za nemoteno delovanje, tako da je za vse poskrbljeno," razloži Meršnikova, ki je med preizkušnjo imela tudi nekaj časa za ogled mesta. "Potsdam, mesto s približno 172.000 prebivalci, je zanimivo, v mestnem jedru je veliko lokalov, parkov in zelenja. Sprehodi po njem ob večerih so bili prijetni," vtise z obiskov mesta opiše obetavna vratarka, ki je s klubom podpisala triletno pogodbo.
"Podpis pogodbe je pomemben korak na moji nogometni poti. Pred podpisom nisem veliko razmišljala o denarju, bolj o tem, da bo igranje za Turbine dobrodošlo za moj nogometni razvoj. Verjamem, da bom napredovala v vseh pogledih, kajti v nogometu imam še visoke cilje. Želim, da bi reprezentanca uspešno igrala v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki se začenja avgusta. Skupina je zelo zahtevna, v njej so reprezentance Rusije, Turčije, Estonije, Kosova in Nizozemske. Nizozemke so pred dnevi igrale finale svetovnega prvenstva, z igro so me navdušile. Na prvenstvo stare celine vodita dve mesti iz kvalifikacijske skupine, morda nam uspe podvig," ne skriva optimizma obetavna vratarka, ki bo v Potsdamu sostanovalka Sare in Adrijane v stanovanju, ki je v bližini stadiona.

Šolanja ne bo opustila

Zala v Potsdamu ne bo razmišljala le o nogometu, ampak tudi o tem, kako končati šolanje na II. gimnaziji Maribor. "Sem dijakinja športnega razreda, končala sem tretji letnik. Po dogovoru s profesorji bom čim več izpitov skušala narediti prek študija na daljavo, ko ne bo nogometnih obveznosti in ko bom doma, pa se bom prav tako oprijela knjig. Rada bi končala gimnazijo, kako bo z mojim nadaljnjim izobraževanjem, pa bomo še videli," doda Meršnikova, ki se v teh dneh že poti na treningih z novimi soigralkami, saj se prvenstvo v bundesligi začne 16. avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta