Zlata žoga: Alexia letos podobno kot Leo lani

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
23.10.2022 05:00

Deja vu. Že videno - v prevodu iz francoščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alexia Putellas z zlato žogo - drugič
Epa

Minuli ponedeljek se je na podelitvi zlate žoge nogometašinja Beth Mead znašla v lanski koži Roberta Lewandowskega. Osvežimo si spomin. Takratni igralec Bayerna je imel za sabo najboljšo sezono, v bundesligi je dosegel 41 zadetkov, enega več od prejšnjega rekorderja Gerda Müllerja iz prvenstva 1971/72. In ko so bile lani na pariški gala prireditvi revije France Football vse oči nogometnega sveta uprte v Roberta, je Leo - meni nič tebi nič - lagodno odnesel še sedmo zlato žogo. Resda je Lionel v sezoni 2020/21 poskrbel za nekaj novih osebnih mejnikov in z Argentino osvojil Copo Americo (končno!), a Barcelona je špansko prvenstvo končala šele na tretjem mestu. Bayern z Lewandowskim je bil v bundesligi suvereni prvak. Za nameček je Messi tisto "super leto" prestopil v Paris SG, v pariški zasedbi pa ne blesti kot nekoč v dresu Barce. Ampak okusi so različni, Messi je kot vegeta - vsaka (nogometna) juha postane z njim užitna.

Pa se vrnimo k letošnji zlati žogi. Beth Mead je bila najboljša igralka Eura 2022, dobila je še zlati čevelj za šest zadetkov in pet asistenc. Angležinje so na Wembleyju postale evropske prvakinje. Prvič. In ne nazadnje, Meadova je s soigralko Ellen White med Eurom že med prvenstvom postala zvezdnica TikToka ... A vse skupaj ni bilo dovolj za prestižno nagrado, ki jo je drugič zapored odnesla Španka Alexia Putellas. Ta z Barcelono letos ni ubranila zmage v ligi prvakinj, je pa - tako kot lani Messi - poskrbela za nekaj osebnih zmag: bila je najboljša strelka španskega prvenstva in lige prvakinj. Toda Alexia se je julija poškodovala, žal je izpustila Euro in še ves drugi del sezone. Še njo je druga zlata žoga zadela kot strela z jasnega, da je na odru v svečani obleki govorila predvsem o - svoji poškodbi. Ta izbor je vsaj malo nepravičen, ugotavlja tudi angleški The Guardian. Je Putellasova najboljša nogometašinja na planetu? Že verjetno. Ampak, a je imela za sabo najboljšo sezono? Verjetno ne.

Zlata žoga ni nagrada za najboljšega igralca ali igralko nasploh, ker potlej bi jo Messi in Marta dobivala do upokojitve in še čez, ta žlahtna žoga je nagrada za sezono presežkov. Putellasova je "v kompletu" gotovo najboljša nogometašinja, kar jih je, ampak Meadova je letos igrala kot še nikoli. In bi si - tudi in predvsem ona - zaslužila zlato žogo. A vrabci o tem ne bodo dolgo čivkali, razen morda angleških.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta