Zunaj cveti bolj kot doma

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
21.04.2019 06:02

Ko cene stanovanj dosežejo nenormalne višave, strokovnjaki rečejo, da nepremičninski trg cveti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Hu, pomlad je tu. V zraku vročina in mini krila, na cestah kabrioleti in zastoji, v trgovinah spomladanske akcije in nori predpraznični nakupi za protiokupatorske in prvomajske piknike. Ni da ni, vsi so se ta teden zbudili. Prav ganjen sem bil, ko sem izvedel, da je s spomladansko akcijo udarilo kamnoseštvo: Znižanje cen večine nagrobnih spomenikov, ki so v zalogi! Če nismo požrešni, lahko nabavimo spomenik velikosti 90 × 180 cm že od 1380 evrov. Medtem je cena kvadratnega metra za rabljeno stanovanje v Ljubljani preskočila 3000 evrov. En kvadratni meter bivalne površine odtehta večen okras dveh zadnjih počivališč. Ni kaj, matematika nam gre dobro od rok, minulo soboto so osnovnošolci reševali naloge za državna Vegova priznanja; z njimi je bilo več problemov, kot bi jih imeli z rešitvijo vprašanja, kdaj se bo nepremičninski trg, in z njim povezane banke, vnovič zrušil. Že jutri?
Ko cene stanovanj dosežejo nenormalne višave, strokovnjaki rečejo, da nepremičninski trg cveti. Logični izraz, ker če nekaj cveti, bo kmalu odcvetelo in se raztreslo (zgrmelo) na realna tla. Vse naokoli cveti, samo otroci cvetja venemo, vedoč, da nas nobene šola ničesar ne izuči. Se mi je pohvalil cvetoč sorodnik iz tretjega kolena, da je našel zaposlitev v Avstriji (prva plača 2000 neto), brhko domače dekle za nevesto in stanovanje za prihodnost (170 jurjev je dal za bivalno enoto na Dravskih terasah, jasno, vzel je kredit). Sočasno mi je gastarbajter srednjih let tarnal, da Švicarji obdavčijo vse živo, še na socialno podporo izstavijo zahtevo. Naj si ne želimo postati druga Švica, je pribil med obiskom rodnega Maribora, ker da gre nam zdaj doma boljše, kot si lahko predstavljamo. Vem, v Berlinu so protestirali proti naraščanju najemnin in pomanjkanju stanovanj; niti Nemčija ni več, kar je bila. Vseeno Slovenci hlepimo po zahodnemu standardu (cenah); počasi jih dohajamo. Špricar v mariborskem Cityju 1,70 evra, kapučino v ptujskem trgovskem centru 1,60, limonada v Luftu 3,50. Opažam, da naše gostinstvo cveti - le natakarjev in kuharjev je zmanjkalo. Potomci barona Jurija Vege so izračunali, da se splača delati in tankati čez mejo, stanovati in žurati pa doma. Zunaj cveti bolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta