43: 40 - Besedilo vložene interpelacije kaže na raven politične komunikacije, zmedenosti in nasilja nad slovenskim jezikom

Besedilo vložene interpelacije kaže na raven politične komunikacije, zmedenosti in nasilja nad slovenskim jezikom, vsebinsko šibkost, preplet neresnic in skromnega miselnega napora predlagateljev pri sestavljanju interpelacije. /.../ S to interpelacijo se je brez dvoma dosegel najnižji prag, ki je bil doslej potreben za vložitev interpelacije."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebojsa Tejic/sta

"Privilegiji in privilegiran status nekaterih posameznikov v slovenski kulturi so bili do prihoda naše Vlade samoumevna pravica in na tej aksiomatski predpostavki so si v preteklosti zgradili položaj nedotakljivih. /.../ Te aktivnosti pa so posledica strahu pred izgubo monopolnega položaja nad kulturo in popolno dominacijo v slovenski družbi, ki so si jo uspeli uzurpirati v času samostojne države Slovenije in v drugačni obliki tudi v časih neke druge države."

"Za prevarante in šarlatane, ki se sklicujejo na kulturo, pa ne bo prostora."

"Glede na to, kar očitate meni, se postavljate v položaj, da vi veste, kaj je ustvarjalnost, kreativnost, inteligenca, napredna misel, kritični um in svobodni duh, jaz pa ne. Z vami se o tem seveda ne bom prepiral, vsekakor pa trdim, da so se vas vse te stvari izognile v velikem loku."

"Komu se je v letu 2020 odvzelo financiranje? Koga se je izstradalo, iztrebilo in izkoreninilo? Vsako besedo, vsak stavek, v navedenih očitkih, izpodbijajo resnična dejstva in podatki za leti 2020/2021 sami po sebi, ker smo ukrepali takoj."

"Jaz vam povem, da vi če ne bi bili politik, tukaj ne bi preživeli. Nikoli ne bi preživeli, ker nič ne znate. Nič. Ne znate nič. Nič. /.../ Jaz sem vse naredil sam, znam veliko stvari, o katerih se vam ne sanja in jaz bi preživel povsod. /.../ Slovenska demokratska stranka je demokratična stranka in skrbi in se veseli in skuša zagotoviti blaginjo za vse svobodnega duha. /.../ Gospod, v Trstu vam Kitajci ne bodo zaupali marel prodajati."

"Tukaj so se iz asociacij, pa ne vem česa pritoževali, ne vem kaj in je Varuh človekovih pravic lepo povedal, da v bistvu te stvari ne držijo, kar pišejo, da je vse v redu in da ni nič narobe. Prosim, ostali pa sprožite postopke tako, kot mislite, da jih boste sprožili."

"/.../ to je en temelj dejansko, tudi slovenske kulture, ta amaterska kultura, ljubiteljska kultura, katero se živi, kateri se daje seveda veliko priznanje in tudi seveda se nikoli ni odrekalo sredstev, vsaj z moje strani ne. In mislim, da je to podstat, ki mora na celotnem slovenskem teritoriju rast /.../"

"En citat mi povejte mojega sovražnega govora. Kje?"

"Ne razumete stvari, ne zgodovine, ne ničesar."

"Ta gospod predsednik in celotna Vlada je kulturi zelo naklonjena, ker drugače ne bi do takega rezultata prišlo, kot je, finančnega, in tudi takih razdelitev in takih konceptov ali načrtov."

"Glede gospoda Čordića, poglejte gospod Čordić smo ga izbrisali takrat iz registra, ker je ravnal seveda zelo nenavadno, da se izrazim primerno in prijazno. /.../ In potem so se odločile strokovne službe pravzaprav, da ga lahko izbrišemo. Prav. On se je pritožil in je dobil nazaj in je sedaj nazaj. Postopki še tečejo, ugotavlja se pravzaprav /…/ Zdaj bomo vse to zbrali in se bomo o tem odločili in bomo naredili."

"In odslej naprej bo tudi skrbno voden vpogled, torej, skrbno bo voden ta proces dajanja teh privilegijev. Še vedno mislim, da to so /.../"

" ... jaz sem jo spoznal [Renato Zamida, bivšo direktorico JAK, op. p.], gostobesednost je bila velika, veste, rezultati so bili pa zelo šibki in še danes padajo nekatere stvari iz omar, torej, kot neki okostnjaki."

"Nimam nič s tem [NTA, op. p.] in sploh ne vem. kdo je, nobenega ne poznam in me ne zanima."

"Pravite, da se filmi niso snemali in da zaradi tega je celotna filmska industrija obstala. Torej, jaz ne vem, mi smo jim nakazali ves denar. Ne vem zakaj potem, kako so ga pa porabili? Kako so pa izkazali vse? Torej, filmi so se snemali. Celo 700 tisoč evrov je ostalo. Jaz ne reče, da niso bile zamude pri izplačevanju. Ampak filmska produkcija je tekla toliko, kolikor je lahko tekla glede na razmere, ki so pa povsod iste."

"Za 21 tisoč samozaposlenih ali še več, za 100 tisoč, pardon, se je odvajal ta temeljni dohodek v znesku 1100 evrov, kot veste. Avstrija je imela ta temeljni dohodek, je dala 1000 evrov, mimogrede."

"Jaz sem s teatri imel stik, so mi večkrat prišli, so tudi rekli, poiščimo možnosti, itn. Gotovo, poiščimo jih, ampak jih ne najdemo, ker na koncu, oprostite, naj direktor gledališče sprejme odgovornost."

"Ta lokacija, če pogledate to arhitekturno ureditev, je idealna res za to muzejsko četrt, no. Tako je. Ne more biti boljše. /.../ Torej te načrti so narejeni, torej v kateri fazi, jaz se premalo spoznam, vsekakor so vse izrisane za prirodoslovni muzej. /.../ Mirno jih lahko pokažemo in dostavimo, ja."

"Tako da, glejte, glede črnosrajčnikov pa tistih idiotov, pardon, tistih ljudi tam, ki so bili tukaj spredaj, to so eni, kako bi rekel resnično z vsem prezirom do njih, neka oblika neke organizirane skupine, ki jim jaz rečem tolpa, ki so izzivali policaje, to so t.i. antifa recimo, ki mislijo, da bodo na cesti odločali o tem ali sem jaz demokrat ali ne ali pa kdo drug. Torej, veste kaj, z vsem prezirom in z vso silo jih je treba odstraniti, če so nasilni. In bili so, izzivali so, in to so črnosrajčniki. Logično, dejansko gre za fašiste, to je treba vedeti. To so fašisti, ki se izgovarjajo, to je ta paradoks obrnjenega sistema. To so tretjerazredni ljudje, z nizko inteligenco in nasiljem naščuvani in so puppet on a string, torej marionete v rokah tistih, ki jih zadaj peljete."

"Torej, ja, ste pravnica verjetno in ste pokazali, kaj ste se vse naučili, lepo. Torej, gotovo zelo v redu in tudi respektiram to, hvala tudi za nasvet, ki ste mi ga dali."

"/.../ in smo pristopili k temu, da se dejansko obrazložitve pišejo kakovostnejše. Zato se je tudi večkrat vračalo to in pri tem se je dogajalo ravno to kar ste omenili, da če človek zahteva istočasno, ko vloži zahtevo za vpis v razvid, lahko istočasno zahteva tudi za dodelitev pravic in naj bi se to potem istočasno odobrilo. Jaz prav zaradi tega kar sem povedal, sem te stvari ločil z vedenjem in tudi z dolžnostjo ali obveznostjo, da če bo človek dobil pravico do plačila prispevkov, da se mu bo to od tistega dne naprej za nazaj vse poplačalo in vrnilo."

"Da govorite, da sovražim kulturo to pač izrekajo ljudje, katerih je pamet močno zaobšla."

"Mi pripravljamo Nacionalni program za kulturo, vse to smo podedovali. Dobili smo eden tak pok zelo raznolikih zadev in prejšnji ministri tega niso bili sposobni narediti, zbrali so pravzaprav eden ogromen pok stvari, ki jih je treba spraviti skupaj v eno novo obliko z novimi premisleki in konsistentno. To delamo in bomo naredili."

"Dialog je pogosto izrabljena beseda bi človek rekel in o tem se veliko govori, ampak za dialog morata biti dva. Mi smo vedno ponujali roko, vabili vse. Sam sem imel 103 srečanja torej moji sodelavci skupno 500 srečanj z najrazličnejšimi ljudmi in ta komunikacija neposredno teče in je izmerljiva torej tudi prezentna."

"Govoril ste, da je, torej Oddelek za zgodovino, smetana smetane. Ja, tam sem bil jaz. Potem sem jaz smetana … Ali je tako? Povejte na glas, da sem smetana. Dajte no, dajte, dajte, dajte …"

"Vi pravite, da moram biti nad vsemi mediji in medijsko krajino bedeti in gledati. Ne. Za to so mnoge institucije, ki so. Mi moramo skrbeti, da demokracija teče pravilno."

"Sam lahko rečem, da zavračam tudi interpelacijo v vseh točkah, ki so bile tu podane."

[Vir: spletna stran DZ RS, zapis sej (v pregledu) 24. in 25. 3. 2021; vsi navedki so iz govorov dr. Vaska Simonitija, ministra za kulturo RS.]

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.