(ANALIZA) Pokojninska reforma: Velikih sprememb ni pričakovati, a upokojevali se bomo starejši. Kaj pa višina pokojnine?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
09.03.2024 06:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Švicarji so pred dnevi na referendumu podprli uvedbo dodatne, trinajste mesečne pokojnine. Približno tri četrtine volivcev pa je zavrnilo predlog o postopnem zvišanju upokojitvene starosti s 65 na 66 let. "To je zgodovinska zmaga za upokojence," so se na novico odzvali v švicarskem združenju za pravice upokojencev Avivo. Prebivalstvo Švice se stara, številne državljane pa pestijo tudi vse višji življenjski stroški. Sindikati so zato predlagali dodatno mesečno izplačilo pokojnine vsako leto, podobno trinajsti plači, ki jo prejemajo številni zaposleni v Švici. Podobno kot tudi v sosednji Avstriji.

Prenovljeni pokojninski zakon bi pri nas moral biti sprejet do konca leta. Do zdaj se razen tega, da je lani avgusta ministrstvo za delo socialnim partnerjem predstavilo izhodišča pokojninske reforme, ni zgodilo nič.

Iz vsebine:

- Čeprav v izhodiščih ostaja, da je in bo 40 let pokojninske dobe dovolj, se bomo, kot vse kaže, vendarle upokojevali starejši.

- Usklajeni prenovljeni pokojninski zakon bi morala vlada potrditi in poslati v državni zbor še pred poletjem. 

- Kaj pa višina pokojnin? Danes večina upokojencev težko shaja s svojimi prejemki. Več kot 51 odstotkov jih prejema pokojnino, nižjo od 827 evrov, kolikor znaša prag tveganja revščine.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta