(ANALIZA) Sodniki nimajo sindikatov, da barantajo z vladami. Sodniki so oblast

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
13.01.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodna palača v Ljubljani je že zdavnaj pretesna in na vse načine nezadostna, nova gradnja pa še ena sneta obljuba izvršilne oblasti.
Sodna palača v Ljubljani je že zdavnaj pretesna in na vse načine nezadostna, nova gradnja pa še ena sneta obljuba izvršilne oblasti.
Robert Balen
V nadaljevanju preberite: 

Ko so slovenski sodniki in sodnice prvič v zgodovini države stavkali, leta 2008, je ustavno sodišče ne prvič in še malo ne zadnjič povedalo, da ustavnopravna enakovrednost sodne, zakonodajne in izvršilne oblasti zahteva, da se položaj sodne oblasti in sodnikov kot njenih nosilcev ureja primerljivo z drugima vejama oblasti. To pa pomeni tudi primerljivo plačilo primerljivih funkcionarjev. Kje smo danes?  Ministri so uvrščeni v 63. do 65. plačni razred, poslanci so od 56. do 63. plačnega razreda, sodniki pa začnejo v 48. plačnem razredu!

Že če bi bila neuresničena samo ena odločba ustavnega sodišča, bi to bilo v nasprotju z vladavino prava.  

Zakaj urejanje materialnega položaja sodnikov ni in ne more biti primerljivo z urejanjem položaja javnih uslužbencev in odvisno od pogajanj vlade s sindikati.

Zakaj bi moralo biti to, da so tisti, ki sodijo "v imenu ljudstva", plačani primerno, v interesu državljank in državljanov.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta