Sodniške karte na mizi

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
03.11.2018 03:17

Nina Betteto, vrhovna sodnica, predsednica Komisije za etiko in integriteto pri sodnem svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nina Betteto
Jure Eržen/Delo

Se etiki in integriteti daje v sodstvu v zadnjem času večji poudarek, se sodnike ocenjuje tudi skozi to prizmo?
"Zadeve so se vsekakor spremenile. Menim, da so postali sodniki glede etičnih vprašanj, tudi glede kakšnih etičnih dilem, mnogo bolj senzibilni. Prepoznavajo določene situacije, ki so lahko problematične. Ko sem postala sodnica, so bile stvari drugačne. Če navedem banalen primer: včasih so pred novim letom odvetniki hodili od vrat do vrat in so nosili kakšna majhna darila, ne takšnih, da bi šlo za korupcijo ... Kakšno bonboniero, parfum. Danes si tega tudi slučajno ne moremo zamisliti.
S pomočjo protikorupcijske komisije je bila opravljena tudi anketa, ali so se sodniki že srečali s kakšno etično dilemo v svoji karieri, in velika večina sodnikov je odgovorila z da. To se mi ne zdi problematično. Bolj se mi zdi problematično, če sodniki v nekih situacijah, ki bi lahko bile sporne, ne prepoznajo, da obstaja kakršnakoli dilema."
Katere so te dileme, na kaj se nanašajo?
"Najbolj problematične so situacije, ko se sodniki srečajo s kakšnimi konfliktnimi situacijami v svojem zasebnem življenju. Kajti sodnik nisi samo od osmih do štirih, od devetih do petih, ampak si to 24 ur. Uporaba družbenih, družabnih omrežij je en tak primer. Pa tudi udejstvovanje v družbenem, družabnem življenju nasploh. Kdaj je tu prisoten kakšen konflikt? Imamo primere sodnikov, ki se udejstvujejo v športnih društvih. In zamislite si, da kakšna odvetniška družba to društvo sponzorira. Takih situacij je nešteto."
Imamo primere sodnikov, ki prehajajo v politiko in nazaj. Lahko takšen sodnik še daje ta pomembni videz nepristranosti?
"To vprašanje bi morali nasloviti na zakonodajalca. Govorite namreč o nezdružljivosti funkcije. Tukaj se prepletata normativna komponenta in pa etična. Etična komponenta je seveda pomembna; tukaj vstopi etika, ker je vse situacije nemogoče regulirati. Življenje je mnogo bolj pestro, mnogo bolj dinamično, kot je zakon o sodniški službi. Ampak določene stvari regulira zakonodajalec, in zakon med drugim določa tudi, da dokler sodnik opravlja sodniško funkcijo, ne more biti minister, če pa je minister, sodniška služba miruje. Gre sicer za dobro vprašanje - tu se poraja neki dvom, ampak ga ne gre nasloviti na etično komisijo, saj je to predpisano z zakonom.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta