Angela Lansbury: Umor, je napisala - in odšla

Denis Živčec Denis Živčec
05.11.2022 05:20

Dama Angela Lansbury je bila ikona odra in platna, a za krepostno, 173 centimetrov visoko postavo se je skrivala zgodba, polna vzponov in padcev, ki so spodbujali njen talent.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Najprej kraljica, nato še Angela Lansbury. In obe sta bili z nami tako dolgo, da je skoraj nemogoče dojeti, da ju več ni. Angela Lansbury je bila ena tistih televizijskih ikon, ki so se zdele kot zaupanja vredna prijateljica ali celo družinska članica. Iz tedna v teden, zlasti v osemdesetih in devetdesetih letih, smo spremljali njene podvige v kultni seriji Umor, je napisala, v kateri je upodobila nepozabno Jessico Fletcher. Lovila je nepridiprave in reševala nedolžne žrtve pred pogubo. Mlajša generacija jo je spoznala kot gospo Potts, gospo Čajnik v Disneyjevi klasiki Lepotica in zver, kjer je posodila svoj prepoznaven, žlahtno starikav glas, poln pravljičnosti nekih drugih časov. Vživela se je tudi v prodajalko balonov v obujeni in osveženi Mary Poppins.

Angela Lansbury, ki je umrla 11. oktobra 2022, je bila skoraj 70 let ves čas prisotna v filmu, na odru in televiziji. Bila je ena od prvotnih hollywoodskih velikanov s filmskega platna, vendar skozi desetletja ni zbledela v temo; delala je veliko dlje in bolj predano kot mnoge starlete njenega mlajšega obdobja, ki so zavračale manj ugledne in napornejše vloge.

Dama Angela Lansbury je bila ikona odra in platna, a za krepostno, 173 centimetrov visoko postavo se je skrivala zgodba, polna vzponov in padcev, ki so spodbujali njen talent in vsakič znova na preizkušnjo postavili njeno vztrajnost.

Skozi leta je londonski naglas izgubila, a ostala Britanka po srcu.
Profimedia

V svoji bogati 75-letni karieri je bila igralka, plesalka in pevka na Broadwayu, filmska in televizijska igralka, svoj glas pa je posodila tudi animiranim filmom. Umrla je le tri dni pred svojim 97. rojstnim dnevom, njeni trije otroci, ki so sporočili novico o smrti, pa vzroka niso navedli.

V ZDA je zbežala pred točo nemških bomb

Angela Lansbury je za svoje nastope na Broadwayu osvojila kar pet nagrad Tony in tudi nagrado za življenjsko delo. Trikrat je bila tudi nominirana za oskarja: za najboljšo stransko žensko vlogo v filmih Gaslight (1945), Slika Doriana Graya (1946) in Mandžurski kandidat (1962). Najbolj pa je zaslovela od leta 1984, ko so na televiziji CBS začeli predvajati serijo Umor, je napisala. Ta temelji na delih Agathe Christie, v glavni vlogi pa je vdova srednjih let Jessica Fletcher, ki v vasi Cabot Cove v državi Maine razrešuje zločine.

Serijo so na CBS prikazovali enajst let, razprodala pa se je tudi po vsem svetu. Z njo in drugimi televizijskimi vlogami je Angela Lansbury dobila 18 nominacij za televizijsko nagrado Emmy, vendar ni osvojila nobene. Je pa rekorderka v številu nominacij za zlate globuse in številu zmag za najboljšo igralko v televizijski dramski seriji, kakor tudi po številu nominacij za emmyje v kategoriji glavne igralke v dramski seriji.

Lik Jessice Fletcher v Umor, je napisala je iz nje naredil eno najbolj znanih žensk na svetu.
Profimedia

Rodila se je v Londonu leta 1925 v pisani družini. Dedek je bil vodja laburistične stranke, oče lastnik tovarne, mama pa igralka. V času velike depresije je očetova tovarna propadla in družina je živela od maminih prihrankov. V času nacističnega bombardiranja Velike Britanije sta se z mamo preselili v ZDA. Njej prihod v Ameriko je bil skoraj filmsko dramatičen. Po evakuaciji njene londonske šole sta starša družino najprej preselila v predmestje, šele nato sta se odločila za plovbo v New York. Na dan, ko je družina zapustila Liverpool, je bilo mesto bombardirano, a jim je uspelo pobegniti s parnikom, imenovanim Duchess of Atholl. Kmalu za tem je ladjo potopila nemška podmornica. "Nismo zares razumeli, kako ključno je bilo to potovanje in kako blizu je bila naša smrt," je Lansburyjeva povedala za Radio Times.

Najprej sta z mamo torej odšli v New York, nato v Hollywood, kjer mama ni dobila igralskih vlog, dobila pa jih je hči. Angela je bila stara šele 19 let, ko si je z vlogo v filmu Gaslight prislužila nominacijo za oskarja. Sledilo je še več filmskih vlog, v katerih je običajno igrala dvakrat starejše like, kot je bila sama. V 50. letih prejšnjega stoletja se je vrnila v New York na Broadway, kjer najprej ni uspela, leta 1966 pa je požela velik uspeh z vlogo v muzikalu Mame, za katero je dobila tonyja, in kasneje še za vloge v predstavah Dear World, Gypsy in Sweeney Todd. Zadnjega, petega tonyja je dobila leta 2009 za vlogo v predstavi Blithe Spirit. Po vlogi v Sweeney Toddu je sprejela vlogo v seriji Umor, je napisala. Med snemanjem nadaljevanke je igrala tudi v televizijskih filmih, gostila podelitve emmyjev in tonyjev in posodila glas za Disneyjevo risanko Lepotica in zver.

Med drgnjenjem komolcev z igralsko elito je spoznala zvezdnika, ki jo je takrat povsem očaral. Leta 1945 se je zatreskala v igralca Richarda Cromwella in se z njim poročila. Zakon je trajal manj kot leto, bila je namreč ena zadnjih, ki je izvedela, da je njen izbranec v resnici gej. Leta 1946 je spoznala britanskega igralca Petra Shawa, ki mu je po snemanju filma rekla: "Dragi, zelo te imam rada, a igralec nisi." Kasneje je igralstvu res pokazal hrbet, si poiskal drug poklic in se sčasoma začel ukvarjati s kastingom in produkcijo. Par je bil poročen od leta 1949 do Cromwellove smrti 54 let pozneje.

Angela Lansbury je nadaljevala filmsko kariero in igrala, kot je opisala sama, zlobne like, veliko starejše od svojih let, in nastopila v več kot 40 filmih. Šele v 60. letih je bila priznana kot glavna ženska in je pri 41 letih prevzela glavno vlogo Mame ter osvojila svojo prvo pomembnejšo broadwajsko nagrado, tonyja. Čeprav je v vlogo vložila veliko truda, hollywoodskih izvajalcev ni prepričala do te mere, da bi ji ti vlogo namenili tudi v filmski različici. Na koncu je Mame odigrala prav tako nepozabna, a mnogo manj markantna Lucille Ball.

Njena poslednja vloga šele prihaja

Angela Lansbury je delala do samega konca. Njen zadnji nastop pred kamerami bo predvajan decembra 2022 v Netflixovi zagatni kriminalki Glass Onion: A Knives Out Mystery. Čeprav podrobnosti o njeni vlogi v filmu še niso znane, sumimo, da je ta povezana z Jessico Fletcher iz Umor, je napisala.

Januarja 2014 je postalo znano, da sta med izbranci, ki jim je britanska kraljica Elizabeta II. ob novem letu podelila naslove, tudi igralka Angela Lansbury in DJ Pete Tong. Na tistem seznamu odlikovancev, na katerega se uvrstijo "ljudje z vseh področij, ki so pomembno zaznamovali svojo skupnost", je bilo prvič več žensk kot moških. Angela Lansbury je do takrat že prejela naziv poveljnika reda britanskega imperija, takrat pa ji je kraljica podelila še naslov dame reda britanskega imperija. Naziv je igralka prejela za zasluge za igro in dobrodelnost. Tong je naziv člana reda britanskega imperija prejel za zasluge za radio in glasbo. Zanimivo, da se je na seznam uvrstil tudi zdravnik Marcus Setchell, ki je na svet pomagal princu Georgu, sinu Kate Middleton in princa Williama.

Ste vedeli? Šarmantni glas je gospe Čajnik v risanki Lepotica in zver posodila Angela Lansbury.
Profimedia

S svojimi ikoničnimi vlogami je Angela Lansbury zapustila dediščino, ki se bo še generacije dotikala gledalcev, pa naj bo to gospa Čajnik, ki poje o "zgodbi, stari kot čas", ali neumorna in pretkana Jessica Fletcher. Kot slišimo ime Angela Lansbury, slišimo tudi nepozabno uvodno špico kultne serije in zvok tipk pisalnega stroja.

Čeprav smo igralko letos oktobra žal izgubili, je bila vse življenje živahna in polna zanosa. Na vprašanje za The Telegraph, kaj je njen največji dosežek, je dejala: "To, da sem ostala tako dolgo živa." Svojo dolgoživost je deloma pripisovala dobrim genom, materini energičnosti in svojemu dedku Georgeu, ustanovitelju laburistične stranke, ki je bil nekoč zaprt, ker je podpiral volilno pravico žensk. "Hvaležna sem vsem tistim ljudem, ki so me podpirali, in hvaležna sem Bogu, da mi je dal življenje, ki sem ga imela, in upam, da ga je pred mano še veliko," je že zelo zrela Angela Lansbury pred časom povedala v intervjuju za škotski The Sunday Post. "Ne morem odnehati - preveč je scenarijev, ki jih še moram prebrati," je dodala v svojem navihanem slogu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta