Beyonce: Po novem je kraljica popa in črnskega aktivizma tudi kraljica grammyjev

Saša Britovšek Saša Britovšek
20.03.2021 04:45
Black Parade je skrbno spisana, hkrati nežna in odločna, osupljivo energična in ob tem politično angažirana pesem. Beyonce je kot avtorica besedila v verze stkala močno sporočilo, da so življenja temnopoltih vedno štela in da bo tako ostalo. Nagrajena uspešnica je tudi neprofitna in dobrodelna, saj z njenim predavanjem lahko oddamo donacijo malim podjetjem temnopoltih lastnikov, ki šele skušajo uspeti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Beyonce je prejšnji konec tedna postala glasbenica z največ grammyji, skupno jih ima zdaj že osemindvajset, medtem ko je v njeni zbirki že štiristo triintrideset nagrad. Ima enega grammyja več kot dosedanja ženska nosilka rekorda, country pevka Alison Krauss, in je z osemindvajsetimi izenačena z rekorderjem med še živečimi glasbeniki, legendarnim Quincyjem Jonesom. Prvo nagrado Grammy je kot članica zasedbe Destiny's Child prejela leta 2001 za pesem Say My Name.

"Delam, odkar sem bila stara devet let, in ne morem verjeti, da se je to zgodilo. Verjamem, da imam kot umetnica nalogo, da skozi pesmi izrazim današnje čase, ki so resnično težki. Zato sem želela povzdigniti, opogumiti in slaviti vse čudovite temnopolte kraljice in kralje, ki vedno znova navdihujejo tako mene kot svet," je povedala prejšnjo soboto, ko je letos na očitno bolj skromni podelitvi glasbenih nagrad še zadnjič stopila na oder in se s tem zapisala v glasbeno zgodovino.

V njene roke so tako šli: grammy za najboljšo r&b izvedbo za pesem Black Parade, skupaj z Megan Thee Stallion dva grammyja za Savage Remix kot najboljša rap skladba in najboljša izvedba rap skladbe ter grammy za najboljši glasbeni video za skladbo Brown Skin Girl. Slednjo je odpela z nigerijskim glasbenikom Wizkidom in s svojo danes devetletno hčerko Blue Ivy. Deklica je ob tem postala druga najmlajša izvajalka, nagrajena s to nagrado.

Parada temnopoltih

V tekmo za grammyje 2021 je vstopila lansko poletje, ko je izdala skladbo Black Parade z duetom Savage Remix, to je napisala in izvedla skupaj z raperico Megan Thee Stallion. Na ameriški državni praznik Juneteenth - dan, ko predvsem temnopolto prebivalstvo slavi svobodo in se spominja 19. junija 1865, ko so v ZDA razglasili konec suženjstva. To je tudi sporočilo in vsebina pevkine pesmi. Nastajala je namreč lani v času množičnih protestov in gibanja Življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matter), ki se je začelo v ZDA in odmevalo po vsem svetu. Beyonce je v pesem stkala zgodbo svojih prednikov, navezanost na svoje afriške korenine, zgodbo svoje barve kože ter življenje temnopoltih nekoč in danes. Prav s kritiko sedanje družbe, ki še vedno dovoljuje rasizem, je bila najbolj ostra in neposredna. Z verzom, ki v prevodu pomeni "vračam se na jug, kjer mojih korenin ne bodo posvetlili", se je verjetno spomnila izkušnje iz leta 2008, ko je bila obraz svetovno znane kozmetične blagovne znamke, ki pa je pevkin obraz na svojih izdelkih znatno posvetlila.

Čeprav pesem, tako kot večina njenih, s svojim ritmom vabi k plesu in gibanju bokov, je v prvi vrsti njen največji pomen v besedilu in črnski simboliki. Na to so se, tako kot je devetintridesetletna pevka tudi želela, ob izidu osredotočili ljubitelji njene glasbe in tudi glasbeni kritiki. Black Parade je pesem, ki je skrbno spisana, hkrati nežna in odločna, osupljivo energična in ob tem politično angažirana. Beyonce je kot avtorica besedila v verze stkala močno sporočilo, da so življenja temnopoltih vedno štela in da bo tako ostalo. Nagrajena uspešnica je tudi neprofitna in dobrodelna pesem, s katero lahko, če nam je všeč ali ne, zgolj s predvajanjem oddamo donacijo malim podjetjem temnopoltih lastnikov, ki šele skušajo uspeti. Fundacija se imenuje The Black Parade Route.

Profimedia

Himna za prijateljice

V svojem zahvalnem govoru na podelitvi grammyjev se je Beyonce svetu izpovedala tudi o svojem materinskem ponosu. Spomnila nas je, da je še pred neposrednim prenosom dogodka kipec prejela tudi Blue Ivy, najstarejša hči, ki jo imata z Jay-Zjem. Seveda je šlo za nagrado za najboljši glasbeni video za Brown Skin Girl, v katerem je imela svojo vlogo tudi njuna deklica, ki je tako postala druga najmlajša dobitnica te nagrade v zgodovini. Ob tem so se številni mediji že oglasili, da je bil dekličin prispevek zares skromen in jo je neprimerno dodajati med dobitnice grammyjev. A vseeno, mlajša od Blue Ivy je bila doslej le Leah Peasall, članica sestrske country zasedbe Peasall Sisters, ki je nagrado prejela leta 2001.

Temnopolto dekle je še ena angažirana pesem, himna, tokrat s slavljenjem temnopoltih deklet, v videospotu pa so zraven slavne mame in hčerke nastopile tudi pevkine prijateljice in lepotice Naomi Campbell, Lupita Nyong'o, Kelly Rowland in njena mama Tina Knowles-Lawson. "Zdelo se mi je zelo pomembno, da ženske v videospotu Brown Skin Girl predstavljamo različne odtenke rjave barve kože. Vsaka od nas je bila posneta v realni svetlobi, brez osvetljevanja. Bile smo skupaj, povezane s svojo različnostjo, in to smo proslavile," je Beyonce povedala ob premieri videospota kot gostja oddaje Dobro jutro, Amerika. Obe skladbi sta del albuma The Lion King - The Gift, ki je izšel kot filmska glasba ob izidu najnovejše različice filma Levji kralj.

Beyonce na podelitvi grammyjev
Profimedia

Popolnoma sem se spremenila

Nova kraljica grammyjev je v zadnjih letih redko odgovarjala na novinarska vprašanja. V preteklem letu pa je bilo glede na globalne okoliščine pandemije priložnosti še toliko manj. Decembra se je pojavila na naslovnici britanske različice revije Vogue, čudovite fotografije, ki jih je posnela komaj enaindvajsetletna fotografinja, pa je spremljal eden redkih intervjujev v zadnjem času. Preko spletne povezave in v zadnjem letu aktualne aplikacije Zoom je klepetala z urednikom omenjene revije Edwardom Enninfulom. "Popolnoma sem se spremenila," mu je povedala že takoj na začetku pogovora, saj se seveda nista mogla izogniti dogodkom leta 2020. "Ugotovila sem, da je moj glas bolj jasen, ko sem mirna. Resnično cenim čas s svojo družino in moje novo vodilo je upočasniti življenje in spraviti v red vse, kar mi prinaša stres." Spomnila je tudi, da je v glasbeni industriji od svojega petnajstega leta. Od takrat je ves čas v polnem pogonu in na očeh javnosti. Da so v vsem tem času projekti prihajali eden za drugim, se med seboj celo prepletali in med njimi nikoli ni bilo časa za resnični počitek, niti med rojstvom otrok ne. Z otroki je prišel nov navdih, novo vodilo ali kar misija, ki jo je želela uresničiti ob tem, ko je v svet sprejela svoje novorojeno bitje. "Ves čas sem gradila svojo zapuščino in želela predstavljati bistvo svoje kulture, kolikor dobro sem znala. Zdaj sem si končno dovolila, da se ustavim in se posvetim tudi svojemu uživanju," je bila iskrena. Ni bilo prvič, da je govorila o stiskah, ki jih je prinesla slava. Na svojevrstno trpljenje pod žarometi je spomnila že leta 2013 ob izdaji skladbe Pretty Hurts (Lepota boli). Zdaj je Enninfulu še zaupala, da je vsakič, ko je ustvarila trofejo svoje kariere, spoznala, da trpi. Da je zanemarjala ljudi, ki jih ima rada, in se prilagajala tistemu, kar drugi mislijo, da bi morala biti. "Zdaj imam trofejo, a kaj predstavlja? Predstavlja vse žrtvovanje, ki sem ga prestala kot otrok. Ves čas, ki sem ga kot otrok izgubila v studiu ali na poti. Ko se spomnim na to, me prime, da bi to sranje razstrelila!"

Vse za svoje otroke

Leta 2012, ko je rodila Blue Ivy, je z materinstvom v njeno življenje vstopilo tudi še večje spoštovanje prednikov, njihove zapuščine in kulture dediščine. Beyonceina glasba se je vse boj dotikala ritma in simbolike črnske kulture. Tudi o tem je govorila v nedavnem intervjuju za britanski Vogue: "Želela sem narediti vse, da zagotovim hčerki življenje v svetu, v katerem se bo počutila resnično opažena in cenjena. Pet let kasneje sem rodila sina Sira, skupaj z dvojčico Rumi. Takrat sem začutila željo, da vzdignem in prikažem vrednost temnopoltih dečkov, da tudi sama prispevam k temu, da bodo odraščali ob filmih, otroških knjigah in glasbi, ki so primerni za rast čustvene inteligence in dobre samopodobe, ter ob svoji bogati kulturni dediščini." Beyonce in Jay-Z sta starša treh otrok in težko bi rekli, da je kateri otrok neopažen ali neslišan, če to želi njegova mama. Še posebno to velja za devetletno prvorojenko, ki je z mamino pomočjo prejela prvega grammyja. Ni dvoma, da bo kdaj še kakšnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta