Blondinke, ki so sesule vladarja Fox Newsa

Saša Britovšek Saša Britovšek
11.01.2020 04:59

​V televizijski hiši Fox News Rogerja Ailesa so veljala seksistična pravila. Voditeljice so morale nositi čim ožje obleke in čim krajša krila, sedeti so morale tako, da je kamera večino časa snemala tudi njihove dolge noge oziroma lepa kolena. Slednje je sam ocenil in odločil že pred sprejemom v službo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nicole Kidman, Margot Robbie in Charlize Theron
Profimedia

Bil je prepričan, da je televizija ena najmogočnejših sil na svetu. In zato on, direktor ene najvplivnejših televizijskih hiš, vladar sveta. Ali pa zelo blizu temu naslovu. To je bil Roger Ailes, televizijski producent iz Ohia, ustanovitelj Fox Newsa.
V ZDA te dni poteka sojenje zloglasnemu hollywoodskemu producentu Harveyju Weinsteinu, ki je obtožen spolnih zlorab in posilstev. Če ga bo sodišče spoznalo za krivega, mu grozi dosmrtni zapor. Medtem pa se v kinodvoranah predvaja filmska zgodba o polomu njegovega zločinskega "kolega" Rogerja Ailesa, ki ga je pred tremi leti več kot 20 televizijskih sodelavk tožilo zaradi podobnih umazanih dejanj.
​Če ljudem usmerjaš pogled na svet tako, da mislijo, da ga sami vidijo, kot želijo, jih lahko vodiš in nadzoruješ, je menil. Gledalci morajo imeti občutek, da so informirani in spoštovani, tako boš dosegel zaupanje in ne bodo spremenili TV-programa. Razmišljanje konservativca, s katerim je leta 1996 ustanovil politično močno televizijo Fox News in to vodil 20 let. Dokler se mu zloglasni lastnik medijskega imperija Rupert Murdoch ni zahvalil za sodelovanje. Razlogov ob slovesu ni omenjal, omenjalo pa se je 40 milijonov dolarjev odpravnine. Pravijo celo, da je bil Ailes edini človek v podjetju, pred katerim je imel stari Murdoch rešpekt, seveda pa sta imela tudi sorodno ideološko razmišljanje. Več kot 20 javnih obtožb spolnega nadlegovanja televizijskih sodelavk ob njegovem odhodu ni omenjal nihče. A žensko gibanje na njihovi televiziji se je začelo veliko prej. Kako in kdaj, lahko vidimo v filmskem hitu Bombshell ali v slovenskem prevodu One so bombe, ki združuje tri od največjih hollywoodskih zvezdnic aktualnega časa in omenjeno zgodbo o padcu vladavine Rogerja Ailesa. Natančneje, gre za zgodbi Gretchen Carlson in Megyn Kelly, dveh izredno priljubljenih voditeljic programa Fox News, ki sta s svojo izpovedjo sprožili plaz, ki je pokopal direktorja. V filmu sta njuni podobi prevzeli Nicole Kidman in Charlize Theron, pridružila pa se jima je vedno bolj priljubljena Margot Robbie, a njenega lika niso neposredno povezovali z realno osebnostjo.

Roger Ailes
Reuters

​Kako je začetnica upora dobila podobo Nicole Kidman

Rekel ji je mis Amerika in tako se je Roger Ailes tudi vedel do danes 53-letne Gretchen Carlson, ki je leta 1989 res nosila krono najlepše v ZDA. Ženska, katere pogum in vztrajnost sta bila v neprecenljivo pomoč mnogim žrtvam nadlegovanja, da so tudi one spregovorile o nasilju, je bila na Fox Newsu zaposlena enajst let. V tem času se je Ailes ničkolikokrat do nje vedel nespoštljivo, ji predlagal in namigoval na spolne odnose, naročal mimohode, da si je lahko ogledoval njeno figuro ... Carlsonova je več kot leto dni zbirala dokaze in skrivaj snemala njune pogovore, tudi ko jo je označil za sovražnico moških in ji očital, da ne zna delati s predstavniki močnejšega spola.
Oktobra 2013 je na prvi pogled spremenjena Gretchen pozdravila gledalce: "Dobrodošli. Prvič v zgodovini novic kabelske televizije se voditeljica pojavljam brez ličil. In to z dobrim razlogom." Bil je mednarodni dan deklic in Gretchen je skupaj z gostjo v studiu spregovorila o seksualizaciji, ki preži že na osemletne deklice, ko svoje punčke oblačijo v push-up kopalke. To je bil le en od mnogih primerov, ko se voditeljica ni popolnoma držala načel in doktrin, ki jih je zagovarjala konservativcem naklonjena televizija Fox. Le nekaj dni pred potekom pogodbe je Carlsonova v svoji oddaji javno podprla celo predlog povečanja nadzora nad prodajo strelnega orožja v ZDA. Kar 89 odstotkov gledalcev ji je nasprotovalo. Vodstvo Foxa ji pogodbe ni podaljšalo.
V filmu One so bombe ima Gretchen Carlson podobo Nicole Kidman. Avstralska igralka je po premieri filma priznala, da se ji sprva ni ljubilo vstopiti v "televizijski projekt Fox", a to le zato, ker je bila neznansko utrujena od pravkar končanega snemanja druge sezone Malih laži. "Zdelo se mi je tudi, da Gretchen sploh nisem vizualno podobna in da bi jo mnoge druge igralke znale upodobiti bolje od mene. Potem pa sem za mnenje vprašala igralsko kolegico Meryl Streep, ki je bila ob novici navdušena. Takoj je rekla, da moram absolutno sprejeti vlogo, da česa tako pomembnega za žensko zgodovino ne smem zavrniti. Lahko rečem, da mi je s tem stavkom odprla oči." Takoj za tem je Nicole Kidman, ki je kasneje menda ogromno časa preživela pri ustvarjalcih maske in obrazne protetike, sporočila igralki in producentki Charlize Theron, da sprejme vlogo drzne upornice Gretchen Carlson.

Charlize Theron kot Megyn Kelly in John Lithgow kot Roger Ailes v filmu One so bombe
Profimedia

Voditeljica avtorskih pravic svoje zgodbe ni prodala Charlize Theron

Kmalu po tem, ko je o nečistostih Rogerja Ailesa spregovorila televizijka iz Minnesote, so se v ameriških medijih pojavile nove obtožbe, da je pred desetimi leti nadlegoval še en znan obraz televizije Fox News, slavno Megyn Kelly. Kljub temu da je veljala za drzno in neustrašno žensko z močno osebnostjo, je tudi ona imela izkušnjo s spolnim iztirjencem in doživela velik šok, ko je leta 2016 ob prijavi ugotovila, da je že 23. ženska, ki je prijavila starega manipulatorja. Precej dolgo je kolebala, ali bi pogrevala potlačeno izkušnjo. "Bila je na vrhuncu slave, pogajala se je za najvišjo pogodbo v karieri, veliko je tvegala," o Megyn pripoveduje 44-letna Charlize Theron, ki se je takoj, ko je njena producentska hiša Denver and Delilah prejela scenarij filma s ponudbo za sodelovanje, odločila za vlogo znane novinarke in voditeljice oddaje The Kelly File. V nasprotju z Gretchen Megyn ni podpisala pogodbe o nerazkrivanju podatkov, ob odhodu s televizije pa je izdala knjigo Settle for More, v kateri lahko prepoznamo precej prizorov iz filma. "Nič nimam s tem filmom," se je kmalu po premieri oglasila Megyn Kelly. "Nisem prodala avtorskih pravic svoje zgodbe ali knjige. Film sem si ogledala šele takrat, ko ni bilo več možnosti za kakršnokoli spremembo vsebine. Čeprav bi našla kaj, kar bi se lahko spremenilo. Gledanje filma je bilo zame zelo čustvena izkušnja, prav tako za moje bližnje, ki so si film ogledali z menoj. Spolno nasilje pusti brazgotine, ki se ne zacelijo ..." Kako je to komentirala igralka oziroma producentka Theronova, velika oboževalka Kellyjeve? V enem od televizijskih nastopov, ki jih je v zadnjem mesecu imela ogromno, se je na izjavo novinarke odzvala z nasmehom, češ da bi tudi sama še marsikaj spremenila v filmu. Vsak svoj nastop za promocijo filma še vedno pospremi z besedami sočustvovanja vsem ženskam, ki so se prepoznale v filmski zgodbi.

Paranoični direktor je novinarje obtoževal vohunjenja

Film režiserja Jaya Roacha se zelo dosledno drži dejstev resnične zgodbe, po kateri je Charles Randolph napisal scenarij. Tudi tega, da je bil Roger Ailes zelo paranoičen. Celo zasebno je imel v bližini rad varnostnike, nemalokrat je svoje poročevalce sumil in celo obtoževal vohunjenja. V filmu se niso izognili niti njegovi obsedenosti s hrano, saj si je v svojo pisarno menda naročal cele strani hrane z jedilnih listov, pred njim pa nikoli niso manjkali krofi, a menda zato, da jih je ob vznemirjenju metal v svoje podrejene. Njegova tretja soproga Elizabeth Ailes mu je bila predana do te mere, da mu je ponosno stala ob strani, tudi ko ga je več kot 20 žensk že obtožilo spolnega nadlegovanja in izkoriščanja. Z njim je bila poročena do konca, do leta 2017, ko je umrl na Floridi, to je bilo leto dni po izbruhu spolnega škandala.
Res je tudi, da so v televizijski hiši pod njegovim vodstvom veljala seksistična pravila. Voditeljice so morale nositi čim ožje obleke in čim krajša krila, sedeti so morale tako, da je kamera večino časa snemala tudi njihove dolge noge oziroma lepa kolena. Večinoma so bile lahko pred kamero platinaste blondinke, prepovedano pa jim je bilo nositi oranžna oblačila, saj gospod šef ni prenesel oranžne barve. Kljub temu da je Ailesu uspelo številne ženske predvsem na višjih položajih naščuvati drugo proti drugi, pa so si mnoge krile hrbet, se svarile pred vedenjem nadrejenih kolegov, opozarjale ... Režiser pripoveduje, da je bilo včasih grozljivo poslušati zgodbe vpletenih.
Poseben pomen v filmu ima Kayla, sprva povzpetniška novinka, nato pa prav tako žrtev direktorjevih umazanih igric. Ta sicer fiktivni lik igra Margot Robbie. "To, da je Kaylin lik izmišljen, še ne pomeni, da njena zgodba ni resnična," je pomenljivo navrgel avtor scenarija. Filmsko zgodbo je namreč pisal na podlagi izpovedi kar 20 sodelavcev televizije, med njimi so bili mnogi s pogodbo zavezani k molku, kar je filmarje pripeljalo na teren skoraj detektivskih raziskovalcev, da so lahko povezali segmente in hkrati svoje vire zapriseženo čuvali v anonimnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta