Če ste revni, Ivanke Trump najbrž ne zanimate

Denis Živčec Denis Živčec
21.11.2020 04:30
Slišati je, da Trumpova hči v svojem rodnem New Yorku ni posebno dobrodošla. Znano je, da New York ni odobraval Trumpove politike, predsednik pa tudi ni imel posluha za tamkajšnje težave. Kaj jo čaka, je bilo dobro vidno na Times Squaru, kjer so velike oglasne panoje krasili nasmejani obrazi družine Trump, zraven pa statistike o smrti zaradi koronavirusa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ivanka Trump naj bi z očetom delila nenasitno žejo po denarju, slavi, vplivu in njegov očitni prezir do revnih ljudi. Že od mladih let. Tako vsaj v zelo neposrednem eseju, ki ga je spisala za revijo Vanity Fair, trdi njena nekdanja sošolka. Spominja se, da je bila hči Donalda Trumpa že takrat obsedena s statusom in da je krivdo za kršenje šolskih pravil zmeraj zvalila na sošolce, pri tem pa skrbela za čim bolj čisto svojo javno podobo. Lysandra Ohrstrom, ki je bila celo družica na Ivankini poroki, je v reviji kar pošteno zamahnila po hčerki odhajajočega ameriškega predsednika in Čehinje Ivane. Dolga leta je spadala v Ivankin najožji krog prijateljev. "Imela je trumpovski radar za status, denar, moč in očetov nagon, ki veleva, da je treba druge vreči pod avtobus, da bi s tem rešil sebe," piše Ohrstromova, ki je v 39-letnici dolga leta videla svojo najboljšo prijateljico.

Najvišje naj bi bila Trumpova nos vihala sredi svojih dvajsetih, ko ji je Ohrstromova v branje priporočala s Pulitzerjevo nagrado ovenčano knjigo Richarda Russa Padec imperija, ki govori o ljudeh delavskega razreda v mestecu v zvezni državi Maine. "Ly, zakaj naj bi brala knjigo o jebenih revnih ljudeh? Kateri del tebe je prepričan, da bi me kaj takega zanimalo?" naj bi ji bila Trumpova ogorčeno zabrusila.

Profimedia

Estetika pomembnejša od morale

Za svojo zloščeno in uglajeno podobo naj bi predsednikova hči skrivala zelo ostre "trumpovske robove". "Pogosto se je hvalila z zgodbami o učiteljih, ki so ji peli hvalospeve, češ da je najbolj nadarjena v vsem, česar se je lotila," piše Ohrstromova, danes novinarka, ki je nekaj časa poročala iz Libanona. Nekoč je nosila verižico z napisom v arabščini. "Nekega večera je sredi večerje zrla v mojo verižico in vprašala, kako se počuti moj židovski fant, ko ga med seksom verižica udarja v obraz. Vprašala je, kako lahko kaj takega sploh nosim, saj naj bi kričalo po terorizmu," pripoveduje. Spoprijateljili sta se v sedmem razredu, ko jima je bilo 12 let, bilo je v Chapinu, dekliški šoli na Manhattnu z dolgim seznamom znanih imen iz preteklosti, med drugim se je tam izobraževala Jackie Kennedy Onassis. Dekleti sta se povezali med šolskim izletom v Pariz, leta 2009 pa je Ohrstromova bila družica na Ivankini poroki z Jaredom Kushnerjem. To je bil njun vrh, saj se je prijateljstvo nato naglo ohladilo. Pravi, da se je za javni esej odločila, ker si želi, da bi svet spoznal pravo Ivanko, in malo ji je mar, da jo bodo nekateri zdaj označili za hinavko, izdajalko, privilegirano elitistko, ki poskuša unovčiti svoja družinska poznanstva. "Svojci so me posvarili, da članek najbrž ne bo sprejet tako, kot bi si želela, a mislim, da je že skrajni čas, da v javnost pride kritika Ivankinega otroštva. Nikoli si ne bo opomogla od odločitve, da svojo usodo veže na očetovo," piše.

Ko se je Ivanka leta 2017 pridružila očetovi ekipi v Beli hiši in prevzela vlogo svetovalke, je Ohrstromova pričakovala, da bo prav ona poskušala omiliti predsednikova najbolj agresivna rasistična nagnjenja. "Ne zaradi morale, ampak zato, ker zapiranje otrok in cefranje podnebnega sporazuma v Davosu ni bilo videti prav lepo," dodaja. Ivanka naj bi vso svojo kariero posvetila gradnji bolj uglajene in intelektualne različice znamke Trump, poskušala je povezati milenijski feminizem s poslovnostjo, vse skupaj je zvodenelo, ko je podprla očetove radikalne in nestrpnosti polne svetovne nazore. Kaj bo počela, ko se bo januarja v Belo hišo vselila družina Biden, še ni jasno. Svojo linijo oblačil in obutve je opustila leta 2018, saj se je želela osredotočiti na očetovo predsedovanje. Govorilo se je, da ima tudi sama politične, celo predsedniške ambicije. V intervjuju za RealClearPolitics se je opisala kot trumpovsko republikanko in pragmatistko v vsem. Močno nasprotuje splavu.

Profimedia

​​Prijateljica se spominja druženja z Ivankino družino v otroštvu. "Donald me ni prav zelo zaznaval, razen ko me je spraševal, ali je njegova hči najlepša v razredu. Takrat še nisem razumela, da Trumpovi nimajo nikakršnega smisla za humor, zato sem se pošalila, da je zagotovo med najlepšo peterico. Povsem resno me je vprašal, katera je lepša od Ivanke," pripoveduje Ohrstromova. Pravi, da si Trump njenega imena ni nikoli zapomnil, je pa opazil, ko je izgubila nekaj telesne teže. Med večerjo v prestižnem Mar-a-Lagu je Ivanka nahujskala brata Donalda mlajšega, naj Ohrstromovi vzame sendvič s pečenim sirom. Oče naj bi bil ob tem dodal le: "Ne skrbi, ne potrebuje ga. Dela ji uslugo."

Življenje v košer slogu

Da je Ivanka najbolj bleščeč dragulj v Trumpovi družinski zbirki, so ob začetku predsedniškega mandata ameriški mediji pompozno opisovali Ivanko. Mater treh otrok, ki jo je Donald sam večkrat označil za svojega najljubšega otroka. Podjetnica in izvršna podpredsednica Trumpove organizacije je bila na ameriški, zlasti pa newyorški sceni močno prisotna že pred mandatom, v predvolilnih mesecih leta 2016 pa so nekateri v njej videli glavno gonilno silo udarne kampanje, žensko, ki naj bi na nepremičninskega milijarderja - vsaj pri poslih in v politiki - imela večji vpliv od soproge Melanie. S slednjo se menda zelo slabo razume. Melania naj bi jo označevala za razvajeno princesko, ona pa njo za sliko - lep obraz, a povsem nem.

Ivanka Trump se je rodila 30. oktobra 1981 v New Yorku, takrat kot edina hči v prvem zakonu Donalda in češke manekenke Ivane Trump (pred poroko Zelničkove). Medtem ko Trump družabna omrežja, še posebno twitter, uporablja kot katapult za svoje besedne granate, sama svojo spletno skupnost tenkočutno neguje. Pri reviji Vanity Fair so jo nekoč opisali kar kot Trumpovo "nadomestno ženo", ki je na političnih dogodkih počela vse tisto, v čemer se Melania, "nekonvencionalna kampanjska soproga", ne bi dobro znašla. Dodali so, da je prva kampanja z Ivanko delovala bolj prijetno, kot bi z Melanio. Portal Quartz je celo predlagal, naj Ivanka postane Donaldova dejanska prva dama. Leta 2009 je Ivanka iz prezbiterijanstva prestopila v židovsko vero in se tako smela poročiti s svojim Jaredom Kushnerjem. Z njim ima tri otroke – devetletno Arabello Rose, sedemletnega Josepha Fredericka in skoraj petletnega Theodorja Jamesa. V intervjuju za ameriški Vogue je povedala, da v družini živijo košer, šabat pa praznujejo tako, da v prazničnem času izklopijo telefone. "Takrat se samo igramo, hodimo na sprehode in uživamo v skupnem družinskem času," je dodala. Ima se za zelo sodobno, hkrati pa zelo tradicionalno žensko. Sprememba vere naj bi bila ena njenih najboljših življenjskih potez, četudi o veri javno zelo redko govori, saj se ji zdi preveč osebna tema. Več je o njeni veri govoril oče in se med prvo kampanjo deklariral za izrazito naklonjenega Izraelu. "Gromozansko ljubezen čutim do Izraela. Imam zeta in hčer, ki sta židovske vere, pa tudi dva židovska vnuka," je leta 2016 dejal med republikanskim soočenjem v Miamiju. Zanimivo, ena najboljših Ivankinih prijateljic je svoj čas bila Chelsea Clinton, hči nekdanjega ameriškega predsedniškega para. Ivanka naj bi bila posebna tudi v tem, da se svojega očeta ne boji.

Foto: Profimedia
Profimedia

In zdaj? Slišati je, da Ivanka in Jared v svojem rodnem New Yorku nista posebno dobrodošla, vsaj ne v družabnih krogih. Znano je, da New York ni odobraval Trumpove politike, predsednik pa tudi ni imel posluha za tamkajšnjo lokalno politiko. Lani je tako svoj stani naslov prenesel na Florido, ki je postala tudi domovanje Ivanke in Jareda. Kaj ju čaka, če se vrneta v New York, je bilo dobro vidno prejšnji mesec na Times Squaru, kjer so velike oglasne panoje krasili nasmejani obrazi družine Trump, zraven pa statistike o smrti zaradi koronavirusa. Zakonca Trump Kushner sta sicer obdržala svoje razkošno stanovanje na Upper East Sidu, a obstaja možnost, da se po odhodu iz Bele hiše ne bosta hotela soočiti z New Yorkom. Ivanka je v zadnjem času Florido obiskala vsaj petkrat. Gostila je predvolilne prireditve in prav Trumpom naklonjena Florida bi lahko bila inkubator za njene morebitne politične ambicije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta