Cepivo močnejše od orožja

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
15.08.2020 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Znanstveniki in farmacevti z vsega sveta že mesece delajo dan in noč, da bi čim prej odkrili učinkovito in varno cepivo proti novemu koronavirusu oziroma zdravilo za bolezen covid-19. Preganja jih stanje v svetu; če je bilo potrebnih šest mesecev, da se je z novim koronavirusom okužilo deset milijonov ljudi, se je številka odtlej podvojila v šestih tednih. Kljub preventivnim ukrepom, ki so znani, se pandemija širi s hitrostjo gozdnega požara. Gasilci pa (še) nimajo opreme, da bi vse skupaj vsaj omejili, če že ne ustavili.
Vse skupaj morda nekoliko spominja na pandemijo aidsa pred dobrimi tremi desetletji, a s pomembnimi razlikami. Tedaj je bilo po svetu okuženih in je umrlo precej manj ljudi, aids pa je jemal najhujši krvni davek med izpostavljenimi skupinami: narkomani, istospolno usmerjenimi in promiskuitetnimi. Novi koronavirus je dosti bolj nevaren, saj se ne ozira kaj prida na spol, starost, spolno usmerjenost in drugo. Tedaj so bila za iznajdbo kolikor toliko učinkovitega zdravila potrebna leta, preventiva je bila dosti bolj učinkovita. Kar so danes zaščitna maska, spoštovanje medsebojne razdalje in dosledno umivanje rok, sta bila takrat kondom in neuporabljena injekcijska igla.
Toliko časa kot pri aidsu človeštvo tokrat očitno nima na voljo. Ta teden so kar precej presenetili Rusi, ki so razglasili, da so razvili učinkovito, varno cepivo, in naznanili, da ga bodo pričeli serijsko proizvajati čez dva tedna. Na pomisleke svetovne znanstvene srenje, češ da preprosto niso mogli klinično dovolj stestirati zdravila, se ne ozirajo. Hočejo biti prvi zmagovalci nad novim koronavirusom, morebitni stranski učinki gor ali dol.
Svetovni napori za odkritje cepiva/zdravila so prav zato večplastni. Znanstveniki, ki ga bodo razvili, bodo imeli moralno zadoščenje. In ja, seveda bodo med najresnejšimi kandidati za Nobelovo nagrado za medicino. To pa bo tudi vse. Potem bodo njihov izum pograbili drugi, ki niso toliko entuziastični kot raziskovalci. Z naskokom bosta v prvi vrsti farmacevtska industrija in politika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta