Debela temnopolta glasbenica Lizzo: Tornado v svetu popolnih ljudi

Denis Živčec Denis Živčec
22.02.2020 03:35

Marsikaj se je spremenilo. Preprosto dekle, ki je nekoč zavijalo z očmi, ko so jo moški sošolci klicali z vzdevkom "debela rit", je danes od glave do pet v Guccija oblečena zvezdnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V supermarket že dolgo ne hodi. Špecerijo ji dostavijo na dom. Tako kot prej, še preden je zaslovela. Njene ustnice so danes premazane z bleščilom, lasje negovani in pogosto skrbno počesani na prečko, a pod vsemi plastmi estrade še vedno ostaja zvesta sebi. Lizzo, 31-letnica iz Detroita, ki je kot podivjan orkan krenila naravnost po sredi ameriške glasbene scene in reči začela postavljati na novo.
Ko ne ustrezaš nobenim pravilom, jih pač napiši po svoje. Je točno takšna, kot si želite, da bi bila - glasna, zabavna, klepetava in vselej malce na robu vulgarnosti. Četudi danes po svetu potuje obdana z varnostniki, ki preprečujejo, da bi se ji pretirano evforične srednjeletne mame, njene najzvestejše poslušalke, metale okoli vratu. Lani jo je revija Time razglasila za zabavljačico leta. Potem ko je za njo bilo že desetletje, ki ga je preživela v avtomobilih in avtobusih, vedno nekje na poti od enega do drugega nastopa. "Prekleto dolgo že ustvarjam pozitivno glasbo. A kar naenkrat se je kultura spremenila. Veliko reči je bilo, ki niso bile popularne, a so obstajale. Recimo pozitiven odnos do telesa, ki je bil sprva neke vrste protest za debela telesa in temnopolte ženske, zdaj pa je postal trendovska, skomercializirana zadeva. Kar naenkrat sem postala mainstream," se je nasmehnila v intervjuju za Time.

Profimedia

Debela temnopolta ženska, ki se ima rada

Lizzo, s pravim imenom Melissa Viviane Jefferson, predstavlja nekaj novega. Njen zvok je brezkompromisno pozitiven in neznosno nalezljiv. Povezala je ritem popa, rapa in RnB-ja in skladbam dodala nekaj kaveljcev, s katerimi se v vaših možganih ohranijo za vedno. Njena besedila so smešna, predrzna in ranljiva hkrati. Opominjajo, da se moramo v življenju znebiti idiotov, ki nas zatirajo, in postati svoj največji oboževalec. Biti na njenem koncertu je podobno kot biti v katedrali ljubezni do sebe, kjer pridiga velika temnopolta duhovnica s pop kariero. Njeno nagovarjanje k samospoštovanju ni vsiljivo, naivno in umetno. Izhaja iz globoke dobronamernosti in ljubezni do življenja. Vse to v času, ko instagramovski vplivneži svojim mladim sledilcem reklamirajo čaje za bolj raven trebuh, hkrati pa se pretvarjajo, da živijo od hamburgerjev in druge kul hrane. Kar prodaja Lizzo, je mnogo radikalnejše. Idejo, da je to, kar si, povsem dovolj. Kako predrzna misel v času, ko se internet vse bolj zdi kot grdo ponečedeno stranišče, ljudje pa svoje psihične težave rešujejo s spletnimi memi in smešnicami, ker za pravo psihoterapijo nimajo časa, denarja niti volje. Lani se je zdelo, da je Lizzo luč, ki je posijala skozi gosto kopreno temnih oblakov pogube, obsojanja in potrošniške krivde. Povedala nam je, da se moramo imeti radi, četudi nas svet nima vedno rad. Potrebovali smo jo in še jo potrebujemo.

Profimedia
Profimedia

"Moram se ponovno zaljubiti v svoje telo!​"

​In nato se je zgodilo. Njeno himno samozavesti Truth Hurts, ki jo je sicer med poslušalce poslala že leta 2017, so predvajali v priljubljenem Netflixovem filmu Someone Great. V zelo kratkem času se je zavihtela na vrh Billboardove lestvice stotih najbolj vročih skladb. Na podelitvi nagrad Video Music Awards je nastopala pred orjaško napihljivo zadnjico, pred tem pa na rdeči preprogi nosila miniaturno Valentinovo torbico. Njen tretji album Cuz I Love You je požel kar osem grammyjevskih nominacij. Z vsakim trenutkom je postajala bolj in bolj uveljavljena in prelomna umetnica leta 2019. Najbrž bi bila deležna še večje pozornosti, če ne bi v tistem času v svoj zenit začela vzhajati zvezda Billie Eilish. "Včasih se moram ugrizniti v jezik. Ko se nekdo obregne ob moj talent, potem odpre vprašanje, ali si sploh zaslužim biti tukaj. Hkrati se obregne ob mojo črnskost. V samo 132 znakih mu lahko pojasnim, zakaj se tako jebeno moti," pravi Lizzo.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta