Dnevnik: Vedeti morajo, da smo opazili njihov trud

Boštjan Šeruga, ravnatelj Gimnazije Ptuj, profesor zgodovine in sociologije ter glavni ocenjevalec splošne mature za zgodovino. Zanima ga družbenopolitično dogajanje, literatura s področja zgodovine in družbenih dogajanj. Največ mu pomenijo žena Mojca in otroka Matija in Maša. Sprostitev: tek in kolesarjenje ter druženja z družino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ciril Horjak

/ PETEK, 10. MAJ
Jutranje prebujanje in, kot je v zadnjih dnevih pred Unescovim tekom vedno povsem običajno, pregled vseh vremenskih portalov. V torek – dež ali sonce. Mora biti prijazno vreme - kot že vsa leta doslej, da izpeljemo 6. Unescov tek mladih, kot si ga želimo, in še posebej, kot si ga vsi mladi zaslužijo. Še zlasti v tem prav posebnem letu za Gimnazijo Ptuj in zame kot ravnatelja. Pravzaprav ne mine dan, da ne bi pomislil, kakšna institucija je in kako je v 150 letih oblikovala ljudi, mesto, državo. 150 let obstoja je zares zavidljiva letnica, ki je povezana predvsem z ljudmi. In tudi ta delovni dan je deloma potekal v znamenju naše 150-letnice. Dopoldne smo imeli sestanek za novo šolsko spletno stran, nato sem se srečal z našo knjižničarko in nekdanjim dijakom, svetovno znanim fotografom Andrejem Lamutom. Pogovarjali smo se, kako lahko publikacijo, ki jo pripravljamo ob obletnici, s fotografijo popeljemo na višjo raven.
Maj je za nas pomemben tudi zato, ker se počasi zaključuje pot četrtih letnikov, hkrati pa se mrzlično pripravljamo na izvedbo 6. Unescovega teka mladih. Ko zaključim svoje delo v pisarni, razmišljam, ali je mogoče danes dan, da bi postoril kaj v okolici hiše. Dela je vedno dovolj, čeprav glavnino opravita tast in tašča. Dan seveda zaključim s tekom. Dravsko jezero – neverjetna narava, kakšen kuža, tekač, s katerim delim to neprecenljivost, in jaz s svojimi mislimi. Ali znamo ceniti to, kar imamo? Vse premalokrat.
/ SOBOTA, 11. MAJ
Tokratna sobota bo za našo družinsko dinamiko vseeno nekoliko drugačna. Običajno se ostali družinski člani prebujajo v sobotna jutra nekoliko kasneje, a danes gremo v šolo. Izraz veselja na Mašinem in Matijevem obrazu je zares velik, si lahko mislite … Vreme v torek: vremenoslovci pravijo, da bo deževalo. Še vedno verjamem, da se bo vremenska napoved spremenila.
Tudi danes bo potekala ena izmed prireditev, na kateri bodo sodelovali naši dijaki. Zares smo aktivni, danes v mestu, v četrtek v Mariboru, kjer je nastopal naš pevski zbor na skupnem koncertu pevskih zborov več gimnazij. Biti ravnatelj takšne šole, s takšnimi zaposlenimi in dijaki me resnično navdaja s ponosom. Med drugimi obveznostmi sem se ustavil tudi v šolski knjižnici. To je prostor, ki daje ritem življenju na Gimnaziji Ptuj. V teh dnevih je središče dogajanja za Unescov tek. Zadnje priprave. Urejanje tekaških paketov. Neverjetna ekipa, ki že šesto leto ob vsem rednem delu s takšno energijo in elanom pripravlja ta dogodek.
Vrnitev iz službe domov pa je vseeno nekoliko drugačna od običajnih delovnih dni. Že ob vstopu skozi vhodna vrata vonjave povedo, da žena Mojca pripravlja eno izmed kuharskih mojstrovin. V kateri del sveta se bomo podali danes? Mehika ... Takšni trenutki so tudi priložnost za druženje razširjene družine. Preostanek popoldneva je posvečen sprostitvi, najprej tek in potem piknik s prijatelji. Torej znova priložnost za klepet o političnem, družbenem, športnem dogajanju.
/ NEDELJA, 12. MAJ
Kot običajno se zgodaj prebudim v nedeljsko jutro. Najprej pregledam elektronsko pošto, potem različne časopise in udarne novice. Bravo! Ponosen sem na naše športnike. Primož Roglič je že oblekel roza majico na eni najprestižnejših kolesarskih dirk na svetu. Zares je izjemen športnik, ki ves čas dokazuje, da ni nič nemogoče. Po teh lepih novicah je tiho nedeljsko dopoldne priložnost, da postorim kaj za službo. Ker je letošnje šolsko leto za našo šolo ponovno zelo uspešno, bomo 30. maja za dijake, ki so blesteli na tekmovanjih v znanju, na raziskovalnih področjih in natečajih, pripravili sprejem pri županji, sledilo bo sproščeno druženje s profesorji. Mladi morajo vedeti, da smo opazili njihov trud; s srečanjem se jim želimo zahvaliti. ZNANJE JE V TEBI je naš slogan, ki zares drži. 19 zlatih priznanj, od tega so državne naslove osvojili na tekmovanju iz znanja nemščine, razvedrilne matematike in zgodovine. Ob tem pa še 28 srebrnih, številna najvišja mesta na različnih literarnih, filmskih in drugih natečajih. Kar trije dijaki so se uvrstili v slovensko ekipo za olimpijado iz znanja kemije, filozofije in matematike.
Današnje nedeljsko dopoldne je zelo razgibano. Najprej se srečamo na dopoldanskem neformalnem sestanku strankarski kolegi. Sestanki so vedno zanimivi. Razmišljamo, kako našemu mestu oziroma vsem njegovim prebivalcem povrniti status, kakršnega je v svoji tisočletni zgodovini že imelo. Verjamem, da nam bo uspelo, saj skupaj iščemo rešitve, ki so dobre za vse nas. Po sestanku hop v avto in proti Mariboru. Obljuba dela dolg. Opravek, ki ni najvišje na prioritetni listi, ampak tudi to je treba kdaj pa kdaj opraviti. Nakup, obleke … To pa je stres. Po Mariboru si zares zaslužim počitek in še vreme je takšno, da nam kaj drugega kot zbrati se v dnevni sobi in počivati ne dopušča. Tudi takšni trenutki so dragoceni in si jih zaslužimo. Po počitku še enkrat pregledam elektronsko pošto, uredim zadnja nadomeščanja pouka, pregledam urnik za prihajajoči teden – uh, ponovno bo veliko izzivov.

Ciril Horjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta