Domačijska, amaterska, navijaška RTV Slovenija ne more biti javni medijski servis razvite evropske države

Zakaj v nedeljo, 27. novembra, oditi na volišča in na referendumu glasovati za zakon o RTV Slovenija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"V svetu površinskosti in površnosti, nezaupanja v znanost, teorij zarote in mizoginije potrebujemo javno in neodvisno RTV kot nepogrešljiv vir kakovostnih informativnih, pogovornih, izobraževalnih, dokumentarnih, kulturno-umetniških in poljudnoznanstvenih oddaj. Zato sem ZA – za oddaje Infodrom, Vklop, Ugriznimo znanost, Frekvenca X, Radiovedni, Sen znala jes, Intelekta, Na pravi strani, Aktualna tema in še mnogo drugih."

Dr. Andreja Gomboc, astrofizičarka, Univerza v Novi Gorici

---

"RTV je v razsulu. Veljavni zakon o RTV omogoča takšno mesarjenje in zato ga je treba spremeniti. Opravimo svojo državljansko dolžnost in izberimo demokratično pot. Glasujmo za nov zakon."

Aljoša Ternovšek, igralec in TV-voditelj

---

"Namesto da bi javni medij postavljal uredništvo, namenjeno podnebni krizi, skrbel za pomembna dopisništva v tujini, raje kot legitimne vire informacij uporablja nepreverjene twitter profile. Javnega medija pod nadzorom skrajne politike si v prihodnosti ne želim več imeti, zato bom glasovala za novelo zakona o RTV."

Dr. Zarja Muršič, znanstvena komunikatorka, Univerza v Ljubljani

---

"Neodvisni in kvalitetni javni mediji so znanstveno dokazano v pozitivni korelaciji s kvaliteto demokracije. Javni mediji so lahko res neodvisni samo, kadar se v uredniško politiko ne more vmešati politika. Tudi zato bom na prihajajočem referendumu o zakonu o RTV volil za spremembe, ki bodo zmanjšale političen vpliv nanje."

Dr. Matjaž Gregorič, biolog, ZRC SAZU

---

"ZA na referendumu o RTV ni levo/desno opredeljevanje, temveč glas za možnost bolj povezane, bolj informirane in bolj razgledane skupnosti."

Ana Svetel, antropologinja in pisateljica

---

"Podpiram zakon o RTV, ki naj bo javna, ne državna. Zato bom obkrožil ZA."

Vlado Kreslin, glasbenik

---

"Iracionalni bes na aprilskih volitvah premagane politične garniture nas sili, da se moramo na referendumu opredeljevati glede temeljnih, davno izborjenih demokratičnih standardov in vrednot. Domačijska, amaterska, navijaška televizija ne more biti javni medijski servis razvite evropske države, za kakršno se imamo. Obkrožiti ZA na referendumskem lističu pomeni ubraniti medijsko stroko, novinarsko neodvisnost in pravico do kakovostne obveščenosti."

Irena Urbič, kulturna posrednica, Koper

---

"Čisto preprosto, ker je ZA za javno RTV!"

Dr. Bojan Musil, psiholog, Univerza v Mariboru

---

"Brez javnega RTV-ja ni demokratične in odprte družbe. Mislite, da jih ne bodo kmalu zmotile še risanke, mladinski program, spletni članki ali radijske oddaje? Vse, kar ne bo v skladu s strankarsko agendo, bodo tako ali drugače uničili. Ti avtoritarni pristopi, kričanje, da bodo 'naredili red', to sovraštvo do zaposlenih, opomini … to je kot nočna mora iz nekih drugih časov. To ni javni RTV, to je vse hujši političnopropagandni stroj. Če tako ostane, bo zmlel profesionalne ustvarjalce in potem – kar je seveda še huje – strpno, napredno, sodobno, raznoliko družbo."

Eugenija Carl, preiskovalna novinarka in dopisnica TVS

-----

"Referendum je dobra priložnost, da z glasovanjem za vsaj deloma depolitiziramo RTV in tako ohranimo integriteto tega medija, ki žal vse bolj tone v politični juhi."

Doc. dr. Husam Franjo Naji, kardiolog in pisatelj

---

"Del globalnih medijskih trendov so tudi poglobljene tematske vsebine nevečinskega interesa, ki pogosto niso zanimive za komercialne medije, saj se dotikajo ožjih skupin občinstev. S svojim programom jih pokrivajo radijski in televizijski programi RTV Slovenija in prav zato potrebujemo močan, profesionalni javni servis, ki pokriva najširši nabor vsebin."

Peter Čakš, komunikolog

---

"Javna RTV je civilizacijska pridobitev. V svetu medijev, ki jih večinoma poganja želja po čim večji branosti, gledanosti ali poslušanosti, javna RTV pokriva tudi obrobne teme, za katere je praviloma manj zanimanja: kultura, umetnost, znanost. To so stebri civilizacije – če jih podremo, se bomo počasi vrnili v obdobje pred tem."

Agata Tomažič, pisateljica in publicistka

---

"Kdo normalen bi se pustil operirati ljubiteljskemu kirurgu? Po analogiji, zakaj bi si želel, da me informira neprofesionalen novinar?"

Prof. dr. Andrej Šorgo, Univerza v Mariboru

---

"Svoj glas dajem za to, da z javne RTV izženemo vpliv politike. Več kot dovolj ima drugih svojih megafonov. Demokracija nikoli ne postane zrela kar sama od sebe. In nič, kar je pomembno, ni čisto lahko. Zdaj res ni čas za brezbrižnost."

Glorija Lorenci, Večerova novinarka

---

"ZA. Ker je treba sistematično uničevanje RTV preprečiti tudi na dolgi rok."

Doc. dr. Boris Kern, ZRC SAZU, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša

---

"RTV Slovenija je ZAme ZAkladnica kakovostnih vsebin za otroke in mlade. Z našimi risankami in oddajami so rasle generacije otrok in želim si, da bi lahko še naprej premišljeno in predano delali za otroke in mlade, jim dajali glas, jih informirali, izobraževali, zabavali in opogumljali. Naše delo ZA otroke in mlade je naša največja odgovornost in najlepši privilegij.

Mag. Martina Peštaj, urednica Uredništva otroških in mladinskih oddaj, RTV Slovenija

---

"Ko govorimo o televizijah, ima dopisnika na Koroškem samo javni RTV- servis. Verjemite mi, hudo boste pogrešali te danes na videz drobnarije, ki jih na mesec dobite za ceno treh steklenic piva, če bo nekompetentnim ljudem uspelo zrušiti to nekdaj mojo hišo in številne poštene kolege v njej."

Slavko Bobovnik, nekdanji voditelj Odmevov in novinar RTV Slovenija

---

"Hvaležna sem, da nas RTV Slovenija spremlja in spodbuja, zato tudi jaz podpiram njih."

Maruša Mišmaš Zrimšek, atletinja

---

"Na referendumu bom glasoval ZA zakon o RTV, da se ustavi razgradnja javnega servisa, ki se je začela v informativnem programu. Da se zaščitijo številne kakovostne nekomercialne vsebine, ki jih RTV ponuja svojim gledalkam in gledalcem. Rahlo karikiram, saj upam, da se to ne bo nikdar zgodilo, a predstavljajte si, da bi za sinhroniziranje risank nastavili ekipo, ki bi bila približno enako sposobna kot ta druščina, ki zdaj vodi predvolilna in predreferendumska soočenja."

Boštjan Gorenc - Pižama, pisatelj, prevajalec in komik

---

"Če se zgledujemo po Avstriji po vseh standardih njihove demokracije, potem je prav, da se zgledujemo tudi po javni radioteleviziji in njeni politični samostojnosti."

Lojze Kos, nekdanji novinar in dopisnik RTV Slovenija iz Avstrije

---

"Vsaka država ima tudi javno televizijo, ki je neodvisna in poskrbi za vse segmente gledalcev. Prav tako pa si ne predstavljam športa brez RTV-ja, tudi nas športnikov ne bi bilo, vemo, kako so pomembni kakovostni in nepristranski mediji. Podpiram zaposlene v njihovem boju."

Alenka Bikar, nekdanja vrhunska športnica

---

"Zasavci smo bili pred več kot desetimi leti sredi najbolj intenzivnega boja proti sežiganju odpadkov v LC. V znak protesta smo večkrat ohromili promet, predsedniku vlade zaprli cesto ... Ne trdim, da takrat na RTV-ju ni bilo čutiti prav nobenega političnega vpliva, a vendar so lahko državljani o tem videli korektno in konstantno poročanje, mi pa smo kot gostje večkrat sedeli v večernih oddajah. Če se bo politizacija RTV-ja nadaljevala, o takih dogodkih ne bo poročanja, kot gostje pa bomo sedeli v kakšni zaporni celici! Zato na referendumu glas ZA!"

Uroš Macerl, Eko krog

---

"Vladna novela je nujna, če se hoče ustaviti uničevanje RTV Slovenija, ki je še vedno najpomembnejša medijska institucija v Sloveniji. Novelo je po mojem mnenju zato treba jemati na tak način: kot poizkus hitre rešitve nesprejemljive agonije v tej instituciji. RTV Slovenija in njeni novinarji od osamosvojitve dalje še niso bili pod takšnim političnim pritiskom, kot so v zadnjih mesecih."

Doc. dr. Jernej Amon Prodnik, Katedra za novinarstvo, FDV

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta