(FOTO) Stoletje z jurjem

Rok Kajzer Rok Kajzer
06.03.2021 10:00
Odkar se je pojavil na bankovcu za 1000 dinarjev, je, vsaj v Sloveniji, mera za 1000 enot denarja postala “jur” oziroma “jurja”. Vse do danes.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lik na bankovcu Narodne banke Kraljevine SHS, ki je “zakoličil” poimenovanje bankovca za 1000 enot. Vse do danes.

​Jur se je usidral tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika kot geslo za "tisoč denarnih enot valute, ki je v obtoku v Sloveniji (dinarjev, tolarjev, evrov)". In to poimenovanje tisočaka v Sloveniji vztraja že, pozor, celo stoletje. Veliko je zgodb, večinoma sicer napačnih, kako smo prišli do jurja, a samo ena je prava. Uradno se je začela 30. novembra 1920, dejansko pa 11. aprila 1923, ko je bankovec za 1000 dinarjev Narodne banke Kraljevine SHS tudi dejansko prišel med ljudi. Rodil se je jur, enota, s katero še danes "merimo", koliko kaj stane. Na bankovcu je bil upodobljen sv. Jurij.

1000 din Narodne banke Kraljevine Jugoslavije iz leta 1931
Bankovec Kraljevine Jugoslavije iz leta 1935, ki zaradi večje kraje pri transportu ni prišel v obtok
Prvi povojni tisočak z likom partizana (izdan leta 1944)

Bankovec Kraljevine SHS z merami 182 x 108 mm so natisnili pri francoski nacionalni banki v Parizu, ustvarila pa sta ga dva v tistih časih znana in čislana ustvarjalca bankovcev: slikar, kipar in ilustrator Gustave Fraipont in graver Emile Deloche. Nanj pa sta se podpisala v Srbiji nič manj znana možakarja: guverner Đorđe Vajfert, sicer industrialec (ustanovitelj modernega rudarstva) in filantrop, ter viceguverner Marko Stojanović, ki je, med drugim, uvedel cirilico v srbske institucije in bil zaslužen za popularizacijo fotografije v Srbiji. A zavetnik sv. Jurij ni prinesel veliko sreče bankovcu, čeprav se je njegovo ime v Sloveniji v denarnih poslih ohranilo vse do danes. Tisočak - takrat je veljal za zgornjo mejo mesečne plače - je bil namreč priljubljena tarča ponarejevalcev, tudi v Sloveniji, zato so vse bankovce med decembrom 1931 in februarjem 1932 preverili in jih zamenjali z novim, enakim, ki so mu dodali modro rozeto. Od marca 1932 ni bil več obvezno plačilno sredstvo, možno ga je bilo zamenjati le še pri narodni banki. Do leta 1936 so ga popolnoma umaknili iz obtoka.

Sv. Jurij se nikoli več ni vrnil na jugoslovanske in slovenske bankovce. Do uvedbe evra so nacionalne banke Jugoslavije in Banka Slovenije izdali devet različnih tisočakov in vsi so, ne glede na upodobitve, dobili ime jur. Leta 1931 se je na novem tisočaku pojavila kraljica Marija, bankovec iz leta 1935 ni nikoli prispel v obtok, prvi povojni je nosil lik partizana, naslednji žanjico, pa livarja, kmetovalko, na zadnjem skupnem jugoslovanskem tisočaku je bil lik Nikole Tesle. V samostojni Sloveniji smo dobili bon za 1000 tolarjev, tolarje pa smo sklenili s 1000-tolarskim Prešernom. Nobeden od junakov s tisočakov ni premagal sv. Jurija, tudi evro ne, ki sicer ni imel nikoli bankovca z napisom 1000, a je ostalo "jurja evrov". Še najbližje novemu jurju smo bili leta 1992, ko je Banka Slovenije izdala bankovec za 50 tolarjev z likom Jurija Vege.

1000 din Narodne banke FNRJ iz leta 1955. Enak bankovec je Narodna banka Jugosalvije izdala še leta 1963.
Zadnji tisočak skupne SFRJ z likom Nikole Tesle iz leta 1990. Slovenci smo ga imeli v denarnicah dobro leto.
Bon za 1000 tolarjev, izdan takoj po osamosvojitvi

Iz začetkov skupne države je samo še en bankovec povzročil nekaj podobnega kot Jurij. Gre za bankovec za 10 dinarjev Ministrstva za finance Kraljevine SHS iz leta 1919, na katerem je bil upodobljen kovač. Čeprav se je v denarnem prometu in poimenovanju "kovač" ohranil več desetletij (nove generacije tega poimenovanja ne poznajo več), pa slave sv. Jurija ni nikoli dosegel. Deset je danes deset, tisoč pa še vedno jurja.

Slovenski bankovec, ki je nosil podobo drugega Jurija, a se njegovo ime ni prijelo
Še en bankovec, ki je desetakom dal ime za več desetletij - kovač. Bankovec Ministrstva za finance Kraljevine SHS iz leta 1919
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta