Harry in Meghan - od superzvezdnikov do trenirkarjev

Denis Živčec Denis Živčec
24.04.2020 16:40

Manjkala je samo še vreča, polna mokrih smeti, ki jo bo mimogrede odložila na ekološkem otoku, pa bi bila podoba povsem običajnega para popolna. Princ Harry in vojvodinja Meghan se te dni v Los Angelesu na vse pretege trudita, da bi se znebila kraljevske afnarije. On razmršenih las in razpete majice po skypu kramlja s starši otrok s posebnimi potrebami, ona se naokoli z vrečkami sprehaja v trenirki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Skupaj so ju zadnjič opazili, kako z zaščitnimi maskami na obrazu, oblečena v kavbojke, razvlečene trenirke in kape s senčniki z avtom krožita po ulicah najbolj zvezdniškega ameriškega mesta. S kraljevskimi dolžnostmi, povezanimi z življenjem na račun britanskih davkoplačevalcev, se jima ni več dalo ukvarjati, zato sta se od kraljeve družine v začetku marca odmaknila, zdaj se dobrodelnosti lotevata po svoje. Vojvodski parček, ki je ob vsej družinski drami obdržal naziva kraljevih visokosti, čeprav ju javno ne uporablja, je v zadnjih dneh na pomoč priskočil tistim, ki jih pandemija novega koronavirusa najbolj ogroža. Pomagala sta pri razdeljevanju obrokov bolnim ljudem v Los Angelesu. To je bila njuna prva znana javna dejavnost, odkar sta se podala na pot finančne samostojnosti. Karkoli slednja že pač pomeni. Par je v okviru humanitarne organizacije Project Angel Food pri razdeljevanju hrane ljudem s kroničnimi boleznimi, ki jih novi koronavirus še posebno ogroža, prvič pomagal za praznike. "Tu sta bila za velikonočno nedeljo, nato pa sta nas presenetila še v sredo," je sporočila tiskovna predstavnica projekta Anne-Marie Williams. "Hrano sta razdelila 20 ljudem in pretresla njihov svet," je dodala.

Profimedia

"Kličite me zgolj Harry"

"Pogovarjamo se o povsem vsakdanjih stvareh. Vse, kar vem, je, da želita zares pomagati in da želita videti Los Angeles skozi oči organizacije in filantropije," je povedal izvršni direktor Project Angel Food Richard Ayoub. Dodal je, da sta zelo prizemljena in da želita, da ju kličejo po imenih. Izrazil je tudi upanje, da bo njuno sodelovanje pripomoglo k povečanju donacij njihovi nevladni organizaciji in da se bosta še kdaj vrnila. Po koncu humanitarnosti sta se povsem običajna Harry in Meghan vendarle vrnila v svojo povsem običajno megalomansko več milijonov dolarjev vredno vilo. No, niti ne vilo. Trenutno sta najemnika devet milijonov dolarjev vrednega dvorca, ki sta ga izbrala zaradi ograjenosti in odmaknjenosti, kar naj bi jima zagotavljalo popolno zaščito pred paparaci, ki jima še vedno sledijo na vsakem koraku. Ker je prinčeva babica, kraljica Elizabeta II., prepovedala uporabo znamke Sussex Royal, od katere sta si obetala milijonske posle s prodajo vseh možnih reči, od knjig do hišnega dekorja, sta se lotila novega podviga. Naznanila sta, da želita v ZDA ustanoviti neprofitno organizacijo, imenovano Archewell, ki se bo osredotočala na duševno zdravje, izobraževanje in blaginjo. Predstavitev podrobnosti sta zaradi pandemije novega koronavirusa preložila. Predstavila jih bosta ob pravem času, sta povedala potem, ko so ju mediji in Britanci brutalno popljuvali, saj sta svoje prve načrte s organizacijo začela razkrivati ravno na dan, ko so v bolnišnico urgentno prepeljali s koronavirusom okuženega britanskega premierja Borisa Johnsona.

Profimedia

Kraljičina hči nad njima ni navdušena

Kasneje je oče bil bistveno bolj zgovoren. Vsaj z novinarji. "Nič takega nisem naredil, da bi prizadel Meghan ali kogarkoli drugega. Nič ne vem o tem, da naj bi me klicala 20-krat. Žal mi je, če ji moj infarkt povzroča preglavice," je cinično dejal. Zelo malo verjetno je, da se bodo odnosi med Meghan in očetom kadarkoli v bližnji prihodnosti otoplili.
Bolj kot proti očetu je Meghanina sodna bitka uperjena proti medijem. Tožbo je uperila proti izdajatelju Associated Newspapers, in jih krivi za svoje težave z očetom. Da je Thomas Markle po pozornosti in denarju hlepeča zguba, ki je v zameno za denar pripravljen v medijih po njej kadarkoli zliti vedro gnojnice, pa vojvodinja ne omenja. The Mail on Sunday se medtem brani s tem, da je obstajal "velik in zakonit" javni interes za objavo pisma, saj se člani kraljeve družine "zanašajo na publiciteto o sebi in svojih življenjih, da bi ohranili svoj privilegirani položaj in se promovirali". Do razkritja vsebine SMS-sporočil je sicer prišlo na dan, ko sta Meghan in Harry desetim glavnim britanskim tabloidom sporočila, da prekinjata vsakršno sodelovanje z njimi. To je naletelo na ogorčen odziv tabloidov pa tudi združenja urednikov časnikov in spletnih strani, ki so ju obtožili cenzure, češ da sta bila v tabloidih pogosto deležna pozitivne obravnave. Ob zaušnici tabloidom sta sicer sporočila, da svobodo medijev sicer zelo podpirata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta