(INTERVJU) ''Janševo burkanje političnega prostora je popolnoma nepotrebna ovira za delovanje koalicije''

Uroš Esih Uroš Esih
22.08.2020 06:35

Igor Zorčič, predsednik državnega zbora in podpredsednik stranke SMC.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
“Mislim, da so rezultati anket pogosto nek kratkoročen odraz trenutnega stanja oziroma ocena trenutnih okoliščin, v katerih delujemo, ne pa realna ocena našega dolgoročnega delovanja.”
Žiga Živulović Jr./BOBO

Kako kot predsednik državnega zbora ocenjujete stanje parlamentarne in politične kulture v hramu demokracije? Ocena je, da oboje dramatično pada. Priča smo verbalni agresivnosti, primitivizmu, nesposobnosti dialoga, spoštovanja dostojnosti in dostojanstva. Spomnili bi na duel med Matjažem Nemcem in Jožetom Tankom ali primer Dejana Kaloha proti Francu Trčku. Se strinjate s to oceno?
"Nek temeljitejši pregled nad kulturo dialoga v državnem zboru skozi leta kaže na to, da se v zadnjem času dialog ni bistveno spremenil. Že bežen pregled arhiva sej ali na primer na portalu Youtube pokaže, da so tudi v preteklih letih nekateri poslanci, tudi tisti, ki danes niso več v poslanskih vrstah, pogosto nase opozarjali z ekscesnim govorom, z žaljivkami in nespoštovanjem. V naši naravi pa je, da se bolj spominjamo stvari, ki so aktualne in časovno bližje. Vendar pa je zame kot predsedujočega in vse druge podpredsednike državnega zbora ter predsedujoče delovnih teles vedno izziv, da dialog držimo v sprejemljivih okvirih in na visoki politično spoštljivi ravni. Da bi to raven zagotavljali, smo nedavno formalno sprejeli etični kodeks."
Koliko pa vam pri zamejevanju teh trendov pomaga etični kodeks za poslanke in poslance?
"Verjamem, da bo tolmačenje etičnega kodeksa velik izziv, sploh pri poslancih, ki utegnejo posegati po ekscesnem ali nekulturnem govoru. Svoboda govora je imperativ v vsakem demokratičnem parlamentarizmu, zato bo za vsakega predsedujočega na sejah vedno izziv, kdaj drugemu poseči v besedo oziroma kdaj je šel kdo čez mejo."
Dotaknili ste se zelo pomembnega vprašanja svobode govora. Kako se kot predsednik državnega zbora odločate, kakšni so vaši kriteriji, kje se konča svoboda govora? Kje je rdeča črta, ko je vendarle treba zamejiti svobodo govora?
"Če so očitki, ki se pojavljajo v posamezni razpravi, splošni in letijo na oblast na splošno ali na posamezne stranke, potem se mi zdi to dopustna oblika razprave. Če so očitki takšni, da se nekomu na primer očita storitev kaznivega dejanja, a to pred pristojnimi organi ni dokazano, pa se mi zdi to nedopustno."

Žiga Živulović Jr./BOBO
“Ne predstavljam si, da bi se bila opozicija sposobna poenotiti o imenu mandatarja.”  
Žiga Živulović Jr./BOBO
Žiga Živulović Jr./BOBO
Slovenija, Ljubljana, 19.08.2020, 19. avgust 2020 Igor Zorčič, portret
Žiga Živulović Jr.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.