(INTERVJU) Aleksandra Pivec o morebitnem prestopu v SDS: Ne. Kategorično ne

Uroš Esih Uroš Esih
08.08.2020 06:30

Ministrica za kmetijstvo in predsednica Desusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Letošnji dopust je verjetno za vas najbolj neobičajen do zdaj. Zanima nas, ali se lahko glede na vse dogajanje okoli vas v zadnjih tednih kaj spočijete?
"Že začetek dopusta je bil takšen, da ni obetal dobre možnosti za odklop ali oddih. Dopusta sem izjemno potrebna glede na dogajanje, ki se ni začelo samo s situacijo okoli korone, ki je bila naporna, ampak veliko prej. Že zimski čas je bil zaradi januarskega kongresa izjemno pester, nato padec vlade in oblikovanje nove vlade. To je zahtevalo izjemne vložke energije. Se pa kljub vsemu poskušam posvetiti družinskemu okviru, ki najbolj potrebuje mojo prisotnost glede na to, da sem večino leta odsotna. Za vsaj nekaj dni smo se poskusili umakniti, a tudi štirje dnevi, ki smo jih preživeli na poskusu oddiha, so bili izjemno naporni, tudi zaradi usklajevanj znotraj stranke. Družina seveda pogreša, da se jim posvetim vsaj takrat, ko imam nekaj dni dopusta. Preostanek dopusta bomo za nekaj dni preživeli v tujini, ogledali si bomo večje evropsko mesto, čisto po želji otrok, zadnji teden pa se bomo posvetili družinskemu času na Ptuju."
Veliko ste govorili o zasebnem življenju in družini. Dogajanje okoli obiska podjetja VinaKras in občine Izola je tesno povezano z mejo med vašim javnim in zasebnim življenjem. Zato preprosto vprašanje: zakaj vseh ugibanj in kritik, ki jih je mnogo in ki obremenjujejo vas, družino, stranko in še koga, preprosto ne presekate s tem, da pokažete ustrezne račune in dokazila, ter te teme ne umaknete z agende?
"Povedati moram, da me je zgodba z VinaKrasom izjemno presenetila in pretresla, zato sem mogoče takrat reagirala nekoliko bolj čustveno, saj se je zgodba dotaknila tudi osebnih relacij, torej mojih otrok. Jasno sem povedala, da je bil prvi del obiska popolnoma zasebne narave, ker smo praznični dan nameravali preživeti na Krasu. V sklopu VinaKrasa deluje tudi turistična agencija VinaKras Tours, ki sem jo prosila, da nam za tisti dan priskrbi program. Ta dan je šel v celoti na moj račun, na naše stroške, zato je račun napisan name. Kar pa ne velja za del petka, ko je bil uradni program. Takrat sem se srečala tudi z zasebnimi vinarji na temo terana, obisk ni bil koncentriran samo na večerni del otvoritve dvorišča. Na prvi mah sem povedala, da ne želim razkrivati računov pred mediji."
Pri tem še vedno vztrajate glede na vsa medijska razkritja in poročanja?
"Ne, račune sem sama poslala na KPK, še preden je prišel poziv. Vsem pristojnim institucijam jih bom pokazala. Zdi se mi, da ko enkrat začneš razkrivati te zadeve v medijih, je zelo tenka meja, od kod me bodo v naslednjih fazah poklicali, da razkrivam svoje zasebne stvari. Samo poglejte, deplasirani zgodbi VinaKrasa in Izole sta se zgodili za vikend. V času, ki mi ga ne bi bilo treba posvetiti službi. A sem ga zaradi odnosa do ljudi, ki ustvarjajo pozitivne zgodbe na področjih, ki jih pokrivam kot resorna ministrica. To so pozitivne zgodbe za Slovenijo, za Slovenke in Slovence, jaz sem na njih ponosna. Tako, kot so na svoje ponosni ministri in drugi veljaki iz Avstrije, Italije, Francije, ki jih vidimo na fotografijah obiskov turističnih kmetij in smučarskih koč v tujih državah. Zato je na mestu vprašanje, kam smo prišli kot družba v Sloveniji, ko sem zaradi svojega dela deležna večtedenskega medijskega pogroma in osebnih diskreditacij mene in moje družine. Pa čeprav sem tisti račun poravnala tako in točno takrat, kot mi je bil izdan od agencije. Gre za prenočitev in obroke, ki so bili vključeni v zasebni del obiska."
Račun je torej že na KPK?
"Da. Poslali smo jim tudi vse uradne odgovore z ministrstva glede mojega programa. Takoj ko se je začelo govoriti o tem računu, se je odprl niz novih vprašanj iz zasebnosti, kjer ni več poanta v tem, ali je bil račun plačan ali ne. Nimam nobene težave pokazati računa, ni pa primeren način, da se tako razkrivajo zasebne stvari. Pristojni organi naj zdaj pogledajo stvari. Prepričana sem, da ne gre za noben poskus lobiranja. Takšnih obiskov na terenu sem naredila na stotine v obeh mandatih. Obiskala sem skoraj vse vinske kleti v Sloveniji pa tudi druga kmetijska in živilska podjetja in mnoge kmetije ter nosila njihove majice z napisi."
Ne vidite težave v tem, da promovirate podjetja, ki spadajo pod vaš resor, sodelujejo na razpisih, se potegujejo za sredstva in subvencije?
"Problem bi bil, če bi se fokusirala na eno podjetje ali na specifična podjetja, ki bi jih preferirala. Ampak če pogledate moje urnike za leto ali dve nazaj, sem tedensko vsaj štirikrat na terenu. Vsak kmet me ne opremi z majico, ker te možnosti nima, obstajajo pa fotografije, ko sem obiskovala podjetja in primarne pridelovalce ter vse druge deležnike, od ribičev do lovcev. Če bi preferirala določene kmete ali podjetja, bi se mi to zdel problem. So pa moji obiski zelo razpršeni, zato tega ne pojmujem kot lobiranje. Po drugi strani pa kot ministrica nisem vključena v nobene postopke, kjer poteka kakršnakoli evalvacija ali izbor tistih, ki bodo prejemniki sredstev. Vse poteka prek sistemov, ki so jasni in določeni, ocenjevanja projektov pa so točno določena. Če sem zelo iskrena, tega sistema tudi ne poznam v detajle, da bi o tem na terenu govorili. Pravila so popolnoma jasna in znana, zato ni nobene potrebe, da bi se moji obiski razumeli kot poskusi lobiranja podjetij. Vendarle pa menim, da je dolžnost ministra, da promovira podjetja."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta