(INTERVJU) ''Narativa v Madžarski in Sloveniji sta si zelo podobna. V obeh državah predsednika vlad ustvarjata zunanje in notranje sovražnike.''

Boris Jaušovec
13.03.2021 06:30
Na Stephana Ozsvátha, nemškega novinarja, se je pred časom zavoljo protiorbanovskega komentarja spravila Fideszova diskreditacijska mašinerija. Podobnosti s tem, kar počne svojim kritikom Janša, so dih jemajoče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stephan Ozsváth: “Iliberalna demokracija skuša konju nadeti uzdo od zadaj.” Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

​Stephan Ozsváth je svobodni novinar, dopisnik več medijev iz Nemčije, razpet med Berlinom in Dunajem. Po očetu, ki je leta 1956, kakopak, pobegnil iz domovine, je Madžar, po materi Nemec. Študiral je v Berlinu, Granadi in Debrecenu. Novinar je že od leta 1992, od leta 2012 do 2017 je bil dopisnik javnega nemškega radia ARD za jugovzhodno Evropo. Poleg nemščine govori angleško, francosko, špansko in seveda madžarsko. Razume tudi portugalsko in srbohrvaško.

Vzpon madžarskega premierja Viktorja Orbána in njegovega desničarskega Fidesza pozna do obisti. Leta 2017 je izdal knjigo Puszta-Populismus, torej Populizem pušče oziroma ravnice, lahko pa bi prevod bil tudi Čisti populizem. V svoji novinarski karieri je pisal in poročal tudi o Sloveniji. Prav tako sedaj, ko je slovenski premier Janez Janša s svojimi nenadkriljivimi tviti pritegnil širšo pozornost tuje, predvsem evropske javnosti. Podoba je drugačna, kot jo je naša država imela, denimo, v času izgradnje demokracije, osamosvajanja in iskanja svetovnega priznanja.

Uradna Budimpešta vas je kot novinarja prvič želela disciplinirati, ko ste leta 2012 na javnem nemškem radiu objavili komentar o Orbánu z naslovom Lopovski poglavar. Kako je to potekalo?

"Komentar sem objavil leta 2012 kot še svež dopisnik javne nemške radiotelevizije ARD. Pod naslovom Lopovski poglavar Orbán sem opisal korupcijo okoli vladajoče madžarske stranke, ki se je tudi požvižgala na pravila Evropske unije (EU), kar se je nakazovalo že tedaj. Pri pisanju sem imel v glavi popularni madžarski lik betyára, nekakšnega napol cestnega lopova, napol pa borca za svobodo. Madžarski kolega je komentar prevedel in tako je zaokrožil po madžarskih elektronskih medijih. No, neka gospa iz stranke Fidesz je komentar povezala na Googlovo klepetalnico BOUD, kar pomeni Zveza madžarskih organizacij v Nemčiji, z navodilom, da bi bilo "treba tega Ozsvàtha malo stisniti". Iz BUOD so pisali mojim šefom in pismo objavili na omrežjih, kjer je objavljeno še danes. Vse z namenom, kot je tudi v pismu pisalo, naj intendantka WDR, ki je del ARD, Monika Piel 'svoje vodstvene dolžnosti do dopisnika vzame resno'. Torej, naj mi nadene nagobčnik. Madžarsko veleposlaništvo na Dunaju me je povabilo na kavico, vladni govorec na televiziji v Budimpešti pa je zatrjeval, da sploh ne znam madžarsko in da nimam pojma, WDR pa da tako ali tako spremlja samo nekaj starih levičarjev. Mimogrede, WDR ima okoli 300 tisoč poslušalcev vsak dan. Seveda sem dobival sovražno pošto. Moj oče, ki je bil tedaj sredi svojih osemdesetih in je znova živel na Madžarskem, je dobival pozive od izseljenih Madžarov, češ, kaj pa tvoj sin čečka. Münchenski portal Hungarianvoice (Madžarski glas), ki ga anonimno vodi neki nemško-madžarski odvetnik, pa je ščuval proti ARD in drugim medijem, ki so bili kritični do madžarske vlade."

Ali niso nekatere tukaj opisane metode značilne tudi za obračun slovenskega premierja Janeza Janše z najino kolegico Lili Bayer zaradi članka v Politicu? V tvitu jo je Janša obtožil, da ji je bilo "naročeno", naj laže in objavlja fake news.

"Lili Bayer poznam še iz časa, ki ga je preživela v Budimpešti. Cenim jo kot zelo obzirno in pošteno novinarko. Da jo je slovenski premier napadel na twitterju, ni nenavadno. Tudi madžarski vladni govorec jo je že napadel kot 'pokvarjeno aktivistko' in ji tako skušal odreči novinarsko verodostojnost. Metoda je tipična: diskreditacija in pribijanje na digitalni pranger. Je pa razlika med madžarskimi in slovenskimi metodami. Janša diskreditacije opravi sam, čeprav seveda tudi ima svoje trole. Trole imajo tudi na Madžarskem, zraven pa za napade uporabijo Orbánu zveste medije. Tako je madžarske sodelavce tujih medijev na muho vzel Portal 888.hu, ki trdi, da naj bi bil George Soros njihov sugar daddy, torej sladki očka. Tako skušajo sodelavce madžarskega rodu ožigosati kot izdajalce domovine. V enem od časopisov so celo objavili črno listo sodelavcev nevladnih organizacij, novinarjev, profesorjev s Srednjeevropske univerze, na kateri so označeni za Sorosove agente."

Kaj menite, kam po teh indicih, ki jih dobro poznate iz Madžarske, gre Slovenija?

"Narativa v Madžarski in Sloveniji sta si zelo podobna. To je populistični obrazec: mi proti onim drugim. V obeh državah predsednika vlad ustvarjata zunanje in notranje sovražnike. Na Madžarskem je to enkrat opozicija, potem super sovražnik Soros, pa Židje, bogataši, liberalci. Narativ fantazira o premierju, ki je obkrožen z mogočnimi sovražniki, a se pred njimi uspešno brani kot David proti Goljatu. Orbán in Janša se pri tem ne trudita samo z antikomunistično pripovedko, po kateri spremembe leta 1989 sploh ni bilo, pač pa šele pride. Orbán vse to obloži še s strašenjem pred velikimi državnimi povezavami. V njih igra Bruselj vlogo nove Moskve, govori o imperiju EU in namiguje na habsburške čase. Pri tem se Orbán premeteno naslanja na kolektivni mit madžarske žrtve, na travmo Trianona, na vstajo leta 1956, ko je Madžarsko zahod pustil na cedilu, o Vzhodnoevropejcih kot Evropejcih druge klase, zapostavljenih že pri vsebini nutelle. In žanje uspehe. Temeljna ideja pri tem niti ni tako napačna. Z zahodom želi govoriti na isti očesni višini, na istem nivoju, pred njim želi obveljati za novo avantgardo. Toda iliberalna pot mora razcepiti vsako družbo. Orbán je avtoritarec in državo potiska v spor z Brusljem. Janša pa Orbána posnema. Ali jima uspe, težko sodim. Orbán je bil sicer zadnjih deset let uspešen. Vendar bo z izstopom iz poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) občutno izgubil vpliv, kar tudi Janši ne bo koristilo. Zato dvomim, da bo Janši v Bruslju z novo smerjo Slovenije uspelo. Kajti Madžarski ni, saj je podoba Madžarske slaba."

Stephan Ozsváth poroča tudi o Sloveniji: "Janša posnema Orbána." Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Slovenija bo s prvim julijem prevzela predsedovanje Svetu EU. Janševi zagovorniki menijo, da nanj levičarski napadi letijo zavoljo nevoščljivosti, da bo kot premier EU predsedoval že drugič. Je to mogoče res?

"Mogoče je kdo v Sloveniji, ki kaj takega verjame. Ampak jaz tega ne verjamem. Janšo napadajo, zato ker se je podal na iliberalno pot in ker se zgleduje po Orbánu. Ta je na Madžarskem spodkopal demokratične institucije in tudi svobodo tiska. To je bistvo iliberalnega razumevanja države, ki nujno vodi v družbeni razkol. Kot bi konju hoteli uzdo natakniti od zadaj. Proti komu je Orbánova vlada zajahala tega konja? Proti svobodnemu tisku, proti borcem zoper korupcijo, proti institucijam, ki ščitijo manjšine, proti vsem elementom liberalne demokracije. Kaj nam to govori o ciljih madžarske vlade, če vsega tega ne mara?"

Ali tudi Orbán, sicer Sorosov štipendist, družbo vidi neuravnoteženo, kot jo vidi Janša, bivši komunist? Češ, da so vsi mediji izven njegove kontrole levičarski, da so vse nevladne organizacije, razen seveda Cerkve, sovražne njegovi vladi. Kakšna je madžarska izkušnja s podrejanjem neodvisnih institucij z izgonom Srednjeevropske univerze iz Budimpešte vred?

"Orbán dela na popolni preobrazbi Madžarske. Najprej je poskrbel za menjavo elit v medijih, v gospodarstvu, pravosodnem sistemu, v politiki. Menjave so bile zelo obsežne. Nato se je spravil na ustanove duha: na univerze, gledališča itd. Orbán je sedaj sredi kulturnega boja, bori se proti intelektualcem in želi trajnostne spremembe. Na neki način gre za restavracijo Horthyjevega režima, kar se kaže tudi v preoblikovanju osrednjih budimpeških trgov, ki so obnovljeni po starem. Kaže se tudi v učnih načrtih. Orbán pelje Madžarsko proč od EU."

Tudi kolega Paul Lendvai v odlični knjigi Novi evropski avtokrat piše, kako se je Orban polastil oblasti in je nato naslednja leta počasi prekvasil družbo in zakone do te mere, da on in njegova stranka te oblasti ne bi več izpustila iz rok. Vi ste napisali knjigo Puszta-Populismus. Ste prišli do podobnega zaključka?

"Orbánov razglašeni cilj je, da Fidesz postane zaščitnik naroda. To mu je že uspelo. Opozicija je razdrobljena po strančicah. Dodatno se predstavlja kot nekakšen guru. Njegovi podporniki tekajo naokoli z majicami z njegovo podobo in napisom Živeči bog. Članice Fidesza za njegov rojstni dan organizirajo molitvene verige, ki sežejo tudi na internet. Njegovi nastopi so vse bolj podobni mašam in ne shodom. Z ustavnimi spremembami, z zamenjavo elit, pa s korupcijo, v kateri je nagrajeval poslušne, se je že zabetoniral na oblasti. Sam je dejal, da želi naslednjim vladam zvezati roke, namreč z ustavnimi zakoni, ki se lahko spremenijo le z dvotretjinsko večino. Takšna trajnost je perverzna."

Kljub vsemu je med Slovenijo in Madžarsko neka razlika. Orbán na volitvah dosega absolutno večino glasov, Janša pri nas v najboljšem primeru četrtino. Vendar želi tudi on morda ostati za vekomaj na oblasti. Se moramo v Sloveniji spričo tega bati še nasilnejših metod uveljavljanja svojega prav?

"Upam, da bo EU zdaj pazljivejša. Da SDS nima takšnega oblastnega potenciala kot Fidesz, Slovenijo nekako ščiti. Janša mora v koalicijski vladi vseeno sprejemati kompromise, sicer mu lahko spodleti. Toda da se loteva medijev po madžarskem modelu, to je nevarno. Svoboda tiska je lakmusov papir demokracije."

Kaj pravzaprav pomeni iliberalna demokracija? To je nekakšen contradictio in adiecto, mar ne?

"Orbán je sam podal definicijo, pomeni neliberalna. Vse, kar je liberalno, naj se odstrani. Pod tem razumem na primer tudi pravice posameznika. Kolektiv, skupnost sta napisana z veliko začetnico, zato imamo pleme in plemenskega vodjo. Populistični voditelji terjajo od nas priznanje, da so oni stoodstotni predstavniki naroda. Ko je Orbán leta 2002 izgubil volitve, je dejal: 'Narod vendar ne more biti v opoziciji'. Madžare uporablja kot živi ščit zoper kritike, tudi iz Bruslja."

Fidesz je bil prisiljen izstopiti iz poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu. Ali se v Evropi začenjajo zavedati nevarnosti novih avtoritarcev v svojih članicah? In bi Madžarska lahko sledila brexitu?

"No, huxita, madžarskega brexita, ne bo. Orbán je vseeno preveč odvisen od denarjev iz Bruslja. Z izstopom iz EU bi kljub vsem kritikam, ki letijo na Bruselj, narod obrnil zoper sebe. Večina Madžarov je le proevropska in pozna koristi odprtih meja ... Fidesz se bo sedaj pozicioniral še bolj radikalno, napadi na Bruselj se bodo okrepili. Bo pa Orbánov vpliv jenjeval, saj zaščite EPP ne bo več. Morda bo poskušal to nadoknaditi z aktivnostjo na Zahodnem Balkanu. Razkol z EPP ima več razlogov. Mogel se je še pogoditi z Angelo Merkel, ki je pač nemško predsedovanje Svetu EU hotela uspešno zaključiti. A je z blokado denarja iz koronapaketa mnoge kolege v EU pošteno razjezil. Tu se je v svoji strategiji uštel. Zdaj se nemški stranki CDU in CSU od njega že distancirata, kar ima tudi notranjepolitične razloge. Era Merklove se končuje, in nemški črni bodo sklepali zavezništva z Zelenimi, kjerkoli bo to mogoče. Zeleni pa nimajo nobene želje mirno pogoltniti krastačo po imenu Orbán."

Ali spremljate Orbanove poteze, ko oblastnikom v Srbiji pa v Severni Makedoniji in zdaj tudi v Sloveniji pomaga pri financiranju strankarskih oziroma pristranskih medijev, ki se, vsaj v Sloveniji, ne držijo osnovnih postulatov novinarstva: veljavnosti, relevantnosti in preverljivosti, sploh pa ne spodobnosti?

"Kot sem rekel, si Orbán želi več prisotnosti na Zahodnem Balkanu, ki ga vidi kot svoje dvorišče. Veliko vlogo tu igrajo gospodarski premisleki, pa tudi politični. Išče partnerje, ki dihajo kot on. Zato je Orbán zagovornik širitve EU in mu je uspelo za pristojnega komisarja inštalirati svojega zaupnika. Več ko mu bo uspelo najti iliberalnih zaveznikov, ki mu bodo sledili, toliko bolje zanj - In toliko slabše za EU. Njegove sanje so namreč razširjena Višegrajska skupina."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.