Lendvai o dolgem pogovoru, ki ga je z Janšo imel poleti 2015, in tem, kako lahko uživa naklonjenost skoraj vsakega četrtega volivca​

Boris Jaušovec
09.03.2021 17:51
Starosta avstrijskih novinarjev piše o srečanju z Janšo pred dobrimi petimi leti, ki mu je zavoljo "dramatičnega opisa s skoraj paranoidnimi potezami" zapustilo mračen vtis.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paul Lendvai o tem, kako Janša verjame v skrajno leve sile, ki da ga želijo uničiti kot politika.
Luka Cjuha

V dunajskem liberalnem dnevniku Standardu se je starosta avstrijskih novinarjev Paul Lendvai, ki smo ga tudi na naših malih ekranih večkrat videli kot zunanjepolitičnega komentatorja na ORF, obregnil ob Slovenijo na poti k orbanizaciji, kot je naslovil svoj komentar.

91-letni Lendvai je izjemno cenjeni politični komentator in publicist. Pred sovjetskim oziroma komunističnim terorjem je iz rodne Madžarske v Avstrijo prebegnil leta 1957. Lani je v slovenskem prevodu izšla njegova politična uspešnica Novi evropski avtokrat, ki popisuje, kako je madžarski premier Viktor Orban prišel do oblasti in je ne misli več spustiti iz rok.

Paul Lendvai v Standardu najprej polaska Sloveniji, kot gospodarsko najrazvitejši republiki nekdanje večnacionalne Jugoslavije. Po osamosvojitvi je "pridna učenka" prva vstopila v EU in v evroobmočje. Izbruh gospodarske krize leta 2008 je v slovenski družbi znova z vso močjo poglobil razkol, ki se vleče vse od druge svetovne vojne naprej. Sedaj v državici, ki "z dvema milijonoma prebivalcev ni večja od Nižjeavstrijskega", premier Janez Janša v javnih medijih in kulturnih ustanovah po madžarskem zgledu "čisti" tako imenovane "leve moči". Komentator piše, da so spričo tega novinarji in neodvisni politični opazovalci zagnali alarm in to ne le zategadelj, ker se prvega julija letos začne tudi predsedovanje Slovenije Svetu EU, pač pa ker to "orbanizacijo " spremljajo že od začetka desnokonzervativne vlade Janeza Janše marca lani.

Lendvai nadaljuje osebno in se vrne k "dolgemu pogovoru, ki ga je z Janšo imel poleti 2015 v Ljubljani". Tedaj se je Janša spomnil Ledvaijevega dolgoletnega profesionalnega spremljanja Slovenije in se mu je v svoji knjigi s posvetilom zahvalil za podporo "slovenski pomladi".  "Toda njegovo dramatično poročilo o stanju stvari s skoraj paranoidnimi potezami je pri meni zapustilo mračen vtis," pričuje Lendvai. "Obtoževal je tajna komunistična, levoekstremistična omrežja, da ga hočejo kot politika uničiti. Tudi po ustavnem sodišču odpravljena obsodba na dve leti zapora leta 2014, temelječa na izmišljeni podkupovalski aferi, naj bi bila delo komunističnih sil iz ozadja." 

Na koncu se komentator začudi, kako Janša lahko uživa naklonjenost skoraj vsakega četrtega volivca, če pa na tviterju nenehno napada "sovražnike doma in v tujini". In sklene, da je "njegov tesni prijatelj Orban poskrbel, da je Janševa SDS dobila štiri milijone evrov za televizijsko postajo in časnike v Ljubljani".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta