(INTERVJU) Siddharta: Pri kvotah je samo eno vprašanje - kje se bo slovenska glasba vrtela, če ne pri nas?

Miha Dajčman Miha Dajčman
14.12.2019 05:06

Siddharta je pred kratkim prvič koncertirala v Veliki dvorani SNG Maribor. Nekaj dni pred tem je ljubljanska zasedba v Mariboru ponovno posnela prvi album ID in v ljubljanski Cvetličarni praznovala 20-letnico prvenca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž O. Rous
Igor Napast
Tomaž O. Rous in Primož Benko
Igor Napast

Nekaj ur pred koncertom Siddharte v SNG Maribor smo se s članoma skupine srečali na Malem odru mariborskega kulturnega hrama. Klaviaturist Tomaž O. Rous in kitarist Primož Benko sta se v Maribor pripeljala pred drugimi člani skupine. Oba sta predtem že bila v tem prostoru, čeprav je Siddharta ta večer v SNG igrala prvič. Rous je bil pred leti soustvarjalec ostroške glasbeno-plesne predstave, ki so jo prišli v Maribor, na Mali oder, gledat tudi preostali člani skupine. Sprehod po kletnih hodnikih gledališča, Benko jih je označil za katakombe, podobne hodnikom v Cankarjevem domu, je o sproščeni izmenjavi šal napovedal zanimivo druženje.
Kakšno predstavo ste ustvarjali v tem prostoru?
Tomaž: "Takrat sem imel partnerico v Mariboru in skupaj sva ustvarila glasbeno-plesno predstavo za otroke. Palček Metalček se je imenovala. Oba sva režirala, ona je bila koreografinja, jaz pa skladatelj. Delali smo v koprodukciji s SNG. Predstava je bila vseskozi razprodana, potem pa so jo umaknili s programa, kar mi je bilo čudno."
Prvič v SNG Maribor, Cankarjev dom vam je domač. Kako se počutite na odrih kulturnih ustanov?
Primož: "Domače. Sploh zadnje čase, ko smo našo akustično zgodbo speljali na višji nivo. Se mi zdi, da je dojemanje publike še bolj pristno. Radi smo na takšnih odrih, tudi bolj zgodnja ura nam ustreza za tovrstno podajanje glasbe. Imamo pa še vedno elektriko v krvi."
Tomaž: "Blazno drugače je. Sem vesel, da igramo v SNG Maribor, dvorana je res velika. Bil sem na dogodkih v njej pa na Clugovih predstavah. Da do sedaj še nismo igrali tukaj, mi je res čudno. Sem pa vesel, da smo prišli tudi v SNG Maribor. Sedeča publika, drugačna koncentracija, drugače predajamo svojo glasbo, imamo več prostora za improvizacijo, vsakič je precej drugače. Na električnih koncertih je vse zabetonirano vnaprej, da dobro zveni, na akustiki je drugače, tako je pač v naravi inštrumentov, zvok se razvija."

Primož Benko
Igor Napast
Tomaž O. Rous
Igor Napast
Tomaž O. Rous in Primož Benko
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta