Netflixova serija Ah, ta devetdeseta: Novo desetletje, stare vragolije

Matic Majcen Matic Majcen
21.01.2023 03:35

Serija Ah, ta devetdeseta nadaljuje vse tisto, kar je nepozabno zakoličila serija Ah, ta sedemdeseta: obilo dobre glasbe, odbitih pripetljajev in nostalgičnega spominjanja na preteklost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ashton Kutcher in Mila Kunis v seriji Ah, ta devetdeseta
Netflix

Poleti leta 1998 so na ameriški televiziji Fox predvajali prvi del še ene izmed mnogih humorističnih serij, kakršnih tisti čas res ni manjkalo na malih zaslonih. Le da je to serijo čakala bistveno bolj veličastna usoda. Njen naslov je bil Ah, ta sedemdeseta (That ‘70s Show) in v naslednjih osmih letih vse tja do leta 2005 je ta serija postala eden najbolj ikoničnih izdelkov sodobne ameriške televizije. Danes pripetljaje družine, katere vsakdan spremljamo skozi prizmo takratne glasbe, tehnologije in družbenih dogodkov, umeščamo tik za petami prelomnih sitcomov, kot so Seinfeld, Prijatelji, Princ z Bel-Aira in Veliki pokovci. Najbolj trajen dokaz njenega velikega popkulturnega vpliva pravzaprav nudi kar igralska zasedba. Poleg takrat že uveljavljenega Kurtwooda Smitha (RoboCop, Rambo 3, Društvo mrtvih pesnikov) je v seriji nastopila kopica mladih obrazov, ki so bili takrat bolj ali manj neznani širnemu svetu. A ne za dolgo. Topher Grace, Ashton Kutcher in Mila Kunis so se ob nenadnem uspehu serije bliskovito povzpeli med najbolj prepoznavne obraze svetovne estrade.

Skozi leta so se venomer pojavljala ugibanja, ali bodo nastala nadaljevanja, v katerih bi enak koncept zaživel tudi v nadaljnjih desetletjih. Leta 2002 je televizijska mreža Fox tako začela predvajati serijo Ah, ta osemdeseta (That ‘80s Show), a ideja se je zaradi povsem spremenjene ekipe igralcev izkazala za neposrečeno, serijo so tudi hitro ukinili. Ideja vse do danes nikoli ni zamrla in ta teden smo vendarle dočakali trenutek, ko se franšiza skozi velika vrata spet vrača na male zaslone. Projekt je zdaj prevzel Netflix, ki je naročil produkcijo celotne sezone serije Ah, ta devetdeseta (That ‘90s Show). Vseh deset delov je od minulega četrtka dosegljivih preko vmesnika tega spletnega ponudnika vsebin.

Ah, ta devetdeseta lahko gledamo kot nekakšno posodobljeno različico izvirne serije. Podobno kot pred četrt stoletja tudi tukaj nastopa kopica mladih igralk in igralcev, ki nas potopijo v čas devetdesetih let. Pri tokratni izpeljavi pa oboževalce vendarle najbolj navdušuje dejstvo, da serija ohranja tesne povezave z izvirnikom. Kot prvo se v vlogo staršev – pravzaprav sedaj že starih staršev – vračata igralca Debra Jo Rupp in Kurtwood Smith. In kot drugo, morda še toliko pomembneje, se v seriji pojavi tudi praktično celotna, sedaj zelo slavna zasedba prvotne serije. Topher Grace, Mila Kunis, Ashton Kutcher, Laura Prepon, Wilmer Valderrama, Tommy Chong in Don Stark nastopijo v tej novi reinkarnaciji, s čimer so novi pripetljaji spretno povezani z dogajanjem iz kultne serije izpred nekaj desetletij.

Edina žalostna novica, povezana z novo serijo, je ta, da se v njej ne bo pojavil igralec Danny Masterson, ki je v izvirni seriji igral Stevena, enega osrednjih likov. Masterson je namreč od takrat zašel v precejšnje osebne težave. Predstavnik scientološke cerkve se je v minulem desetletju ubadal z obtožbami o posilstvih, ki naj bi jih bil zagrešil po prelomu stoletja, torej še med snemanjem serije Ah, ta sedemdeseta. Mastersona so leta 2020 na podlagi teh obtožb aretirali in prav v teh dneh čaka na sodni proces, ki se bo začel marca. Ni treba razlagati, da je igralec zdaj popolnoma izobčen iz industrije zabave.

Poleg tega pa serija Ah, ta devetdeseta nadaljuje vse tisto, kar je nepozabno zakoličila serija Ah, ta sedemdeseta: obilo dobre glasbe, odbitih pripetljajev in nostalgičnega spominjanja na preteklost. Le da so skupine Cheap Trick, Deep Purple in Big Star zdaj zamenjali Deee-Lite, Alanis Morissette in Salt-N-Pepa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta