(VIDEO) Filmska zvezdnica Mila Kunis: Danes sem ponosna Ukrajinka

Saša Britovšek Saša Britovšek
12.03.2022 06:20

Ameriška filmska zvezdnica je s soprogom zagnala humanitarni projekt in za začetek donirala tri milijone dolarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Rodila sem se v Črnovicah v Ukrajini 1983. V ZDA sem prišla leta 1991 in vedno sem se imela za Američanko, ponosno Američanko. Ljubim vse, kar je ta država storila zame in za mojo družino. Ampak danes ne bi mogla biti bolj ponosna, da sem Ukrajinka," je prejšnji petek začela svoj nagovor sledilcem na družbenih omrežjih igralka Mila Kunis, ameriška filmska zvezdnica, ki je zaslovela že v zgodnjih najstniških letih. Leta 1998 so ji na avdiciji televizije Fox v humoristični seriji Oh, ta sedemdeseta dodelili eno osrednjih vlog, čeprav še ni imela osemnajst let, kar naj bi bil pogoj za sodelovanje. Štirinajstletnica jih je tako očarala, da je bilo dovolj njeno pojasnilo, da še ni osemnajst, a da bo. Kdaj, tega ni menda nihče vprašal. Ko so izvedeli za njeno starost, so bili nad njenim talentom in skladnostjo z vlogo že tako navdušeni, da je brez težav obdržala delo, ki ji je prineslo slavo in zaznamovalo nadaljnjo kariero.

Kmalu po prihodu v ZDA je Mila začela obiskovati avdicije za nastope v reklamah in postala televizijski obraz.
Profimedia

Takojšnja pomoč beguncem

"Dogodki, ki se odvijajo v Ukrajini, so uničujoči. V današnjem svetu ni prostora za tovrstne napade na človeštvo," v posnetku nadaljuje Kunisova, ki je že sedem let poročena z igralskim kolegom Ashtonom Kutcherjem. Ta ji je tudi tokrat stal ob strani pred domačo kamero in izrazil svoj ponos, da je poročen z Ukrajinko. Par se je nato zaobljubil, da bo prispeval tri milijone dolarjev donacije preko platforme GoFundMe, kjer sta začela zbiranje sredstev za humanitarno pomoč ljudem, ki zaradi vojne zapuščajo Ukrajino. Preko omenjene platforme bodo denar namenili organizacijama Flexport in Airbnb, ki pomagata urejati bivališča in potrebna sredstva za ukrajinske begunce v nekaterih evropskih državah. Obe zaupanja vredni organizaciji lahko na terenu zagotovita takojšnjo pomoč, a glavni izziv je logistika, zagotavljanje možnosti bivanja in nujnih sredstev, pojasnjuje Kutcher. ​Flexport organizira pošiljanje pomoči v begunske centre na Poljskem, v Romuniji, na Madžarskem, Slovaškem in v Moldaviji, medtem ko se je Airbnb zavezal zagotoviti brezplačno nastanitev beguncem, ki bežijo iz Ukrajine. "Priče smo neverjetnemu pogumu in bremenu Ukrajincev, ki so izbrali varnost in morali oditi. Donirajte, kolikor lahko. Ukrajinci so močni in pogumni, a če si močan in pogumen, še ne pomeni, da ne potrebuješ pomoči. Prosim, pomagajte nam," je z ganljivo prošnjo zaključila govor Mila Kunis. Par je za začetek prispeval v fundacijo tri milijone dolarjev.

Dva dni kasneje 16 milijonov

"Za nami je neverjetnih 48 ur, rada bi se zahvalila prav vsakemu od vas, ki ste donirali," sta se Mila in Ashton pod dveh dneh od začete akcije javila sledilcem s kratkim poročilom o tem, kako napreduje akcija zbiranja donacij. Vidno vznemirjena je Mila predstavila predstavnika obeh organizacij, preko katerih bodo zbrana sredstva dosegla končni namen. Gesta je prav gotovo spodbudila k dodatni pomoči tudi druge donatorje, saj je pogovor s človekom, ki zastavi svoje ime in ugled podjetja ob obljubi, da bo poskrbel za transparentnost zbranih sredstev, v današnjem času velikega pomena. Ryan Peterson, ustanovitelj transportnega podjetja Flexport, globalne verige, ki ponuja različne transportne rešitve, namenjene raznolikim potrebam, je v video pogovoru predstavil pomoč, za katero so se odločili. S številnimi podobnimi izkušnjami je pojasnil, kaj so največji izzivi v humanitarnih akcijah. To je predvsem koordinacija na lokaciji - kdo sprejema in kdo nadaljuje logistiko prevoza doniranih sredstev tja, kjer so najbolj potrebna. Zato se je Flexport povezal z osmimi organizacijami, med njimi z Združenimi narodi, Unicefom in projektom Hope, ki poskrbijo, da vsaka pošiljka pride v prave roke. "Prva pošiljka medicinskih in higienskih potrebščin iz tega fonda je že na poti."

Štiridesetletni Američan Brian Chesky je poslovnež, ki je bil že pred šestimi leti izbran med sto najvplivnejših oseb na svetu. Je namreč ustanovitelj in direktor podjetja Airbnb, tako imenovane spletne tržnice za prenočišča oziroma bivališča za počitniški najem in turistične dejavnosti. Pojasnil je, da so se s svojimi evropskimi gostitelji, ki svoje nastanitve oglašujejo pri Airbnb v državah blizu Ukrajine, pogodili, da bodo uredili bivanje za sto tisoč beguncev. "Na Poljskem, Madžarskem, v Nemčiji in Romuniji urejamo bivanje za begunce. Nekateri bodo ponudili možnost brezplačnega bivanja, drugi po znižanih cenah in bodo poplačani z zbranimi dobrodelnimi prispevki," je jasno pojasnil spletnim sledilcem Mile in Ashtona poslovnež iz San Francisca.

V prvih dveh dneh je doniralo trideset tisoč ljudi in zbralo 16 milijonov dolarjev. "Smo že na polovici poti in nadaljujemo do zastavljenih tridesetih milijonov. Obstajajo problemi za rešitev ene vasi in so problemi, ki jih moramo urediti, da bi rešili svet. Zdaj smo priča drugemu problemu." Tako je pogovor s podjetnikoma zaključil Ashton Kutcher. Občudujoč pogled, ki mu ga je ob tem namenila osemintridesetletna lepotica, je izžareval ponos.

Mila Kunis je gostovala v humorističnem televizijskem šovu svojega izbranca Dva moža in pol.
Profimedia

Kot bi bila slepa in gluha

Ko je imela Mila Kunis sedem let in je na jugovzhodnem delu Ukrajine preživljala precej običajno otroštvo za tamkajšnje razmere, sta ji starša Elvira in Mark povedala, da se bodo preselili. "Da, vedela sem, da bomo zamenjali dom, a ne, da gremo v Združene države Amerike," se je spomnila selitve pred nekaj meseci v televizijski pogovorni oddaji Jimmy Kimmel Show. "Meni sta starša rekla, da se selimo v sosednjo ulico. Ko sem videla, kako sistematično pakirata naše stvari v velike potovalne škatle, nisem razumela, zakaj je to potrebno. Potem pa ... nismo šli v sosednjo ulico, ampak na vlak. Ta vlak je peljal v Moskvo - že ta pot je bila zame nekaj popolnoma novega. V Moskvi smo šli na letalo, kjer sem prvič pila kokakolo." Televizijski voditelj jo je začudeno poslušal, malce mu je šlo na smeh, a je previdno vprašal, zakaj sta ji starša lagala. "Verjetno sem bila prevelika čveka in bi vsem raztrobila, kaj se pripravlja. Mama in oče pa nista hotela, da se razve za našo selitev. Bilo je leto 1991, čas padca komunizma, in priskrbela sta nam begunsko vizo, saj za naju z bratom tam nista videla svetle prihodnosti."

Začetki novega življenja v Los Angelesu pa so bili za sedemletno deklico vse prej kot svetli. Takoj, drugi dan po pristanku v "novem pisanem svetu", sta Mila in njen starejši brat Michael začela obiskovati šolo, ne da bi znala vsaj eno angleško besedo. Tistega skoka v novo življenje in drugega razreda osnovne šole se igralka skorajda ne spominja. "Drugi razred šole je izbrisan iz mojega spomina. Kar vem, je iz kasnejših pogovorov za mamo in babico. Prvo leto v Ameriki sem dobesedno prejokala. Nisem razumela kulture. Nisem razumela ljudi. Nisem razumela jezika. Kot sem nekaj let kasneje zapisala v eseju na srednješolskem sprejemnem izpitu: Predstavljajte si, da pri sedmih letih oslepite in oglušite. Tako se je počutila deklica, ki je zapustila Černovice, očarljivo ukrajinsko mesto blizu romunske in moldavijske meje, veliko skoraj tako kot slovenska prestolnica, in začela novo življenje v obljubljeni deželi.

V intervjuju za spletni medij Net-a-porter.com je pred tremi leti spregovorila o vrnitvi v Ukrajino oziroma o obisku rodnega mesta, ki ga je v spominu še vedno ohranjala v precej idilični podobi. Ob vrnitvi je doživela izjemno razočaranje. "Ko smo prišli do hiše, kjer smo živeli, nas je gospa, ki zdaj živi v njej, nemudoma pregnala. Ni ji bilo mar. Skušala sem ji pojasniti, kdo sem in zakaj sem tam s svojimi starši, pa je sploh ni zanimalo. Celotna izkušnja je bila zelo ponižujoča," je pojasnila v intervjuju.

Mila Kunis, Danny Masterson, Wilmer Valderrama, Ashton Kutcher, Topher Grace, Laura Prepon That '70S Show - 1998 20th Century Fox USA TV Portrait,Image: 641666265, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only. No book cover usage., Model Release: no, Credit line: Profimedia
Profimedia

Ne le ljubezen, tudi humor

Kunisova in Kutcher sta se poročila leta 2015 po dveh letih romantične zveze. Igralec se je s kolegico menda zbližal v letih po razpadu zloglasnega zakona s petnajst let starejšo igralsko zvezdnico Demi Moore. Danes imata zvezdnika nekoč popularne serije Oh, ta sedemdeseta dva otroka, sedemletno Wyatt in petletnega Dimitrija. Veljata za simpatičen in stabilen hollywoodski par, ki naj bi svojo zvezo ohranjal v zavidljivo "dobri formi" tudi zaradi izjemnega smisla za humor. Ne le, da sta oba uspešna igralca, sta namreč tudi fantastična komika. "Zaradi smeha je najina zveza vsak dan prijetna," rada pojasnita skrivnost svoje ljubezni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta