(O KNJIGI) Ambasada Rog: Tukaj smo III./IV.

Franja Žišt Franja Žišt
23.07.2022 05:00

Pripovedi beguncev nas popeljejo v žarišča sveta, kjer življenje ljudem nikakor ne prizanaša, pa na balkansko begunsko pot in v Slovenijo, kjer se jim dogajajo hude sistemske kršitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtorji knjige: Ambasada Rog. Majhna skupnost ljudi, nekateri prosilci za azil, drugi s priznanim statusom begunca, tretji nedokumentirani prepuščeni cesti ali Centru za tujce. Vsi so v Slovenijo prišli v upanju na varno in dostojno življenje, žal pa so trčili na mnogo ovir.
Arhiv Ambasade Rog

Na začetku se nobenemu to ni zdela dobra ideja, saj so mislili, da nihče ne bo bral njihovih zgodb. A potem ko so decembra 2019 začeli objavljati svoja doživetja, izkušnje in razmisleke na facebooku in so lani izdali prvo knjigo le-teh in letos že drugo z več kot 30 zgodbami, so ugotovili, da jih bere veliko ljudi.

Založba: Ambasada Rog, Društvo Super Mario so. p., zbirka: Tukaj smo, leto izida: 2022, vezava: mehka, število strani: 276, cena: 15 evrov.
Arhiv Ambasade Rog

Pripovedi beguncev nas popeljejo v Sirijo, Palestino, Alžirijo, Maroko, Irak in vsa druga žarišča sveta, kjer življenje ljudem nikakor ne prizanaša. A nič lažje jim ni, ko zapuščajo vojna območja in se po balkanski begunski poti podajajo v boljši svet. Rožnato pa ni niti, ko že okusijo življenje v okolju, ki naj bi bilo bolj prijazno. Brutalno nasilje policije, nasilje na mejah, nezakoniti izgoni v druge balkanske države, stenice v posteljah, slačenje hlač ob nenehnih policijskih kontrolah, pripovedi iz azilnega doma in centra za tujce, z ulice, iz vsakdana na slovenskih tleh. Pripovedovalci v novi knjigi ozaveščajo o svojih težavah in hkrati opozarjajo na hude sistemske napake in kršitve, ki so mnogim očem skrite. "Odziv, ki ga velikokrat dobimo, je 'Ne verjamem'. Zgodbam, ki se jim dogajajo na vsakdanji ravni, ljudje včasih ne verjamejo, ker so tako pretresljive in krivične," pravi Zana Fabjan Blažič iz Ambasade Rog.

V slovenščini, angleščini, arabščini in farsiju so zapisane zgodbe in tako dostopne širšemu krogu bralcev. Gre za skupnostni projekt, več kot 40 oseb je bilo vključenih v pisanje in prevajanje. Iz tega, da so za družbo nevidni, le številke in statistika, pa z javnimi objavami zgodb dobivajo občutek, da v svojem boju za boljše življenje niso sami, da so okoli njih ljudje, ki jih želijo razumeti. "S svojim pisanjem si prizadevamo, da bi lahko prišli do boljšega medsebojnega razumevanja in do prepoznavanja bojev, v katerih smo lahko složni. Bojev za boljši svet, pravičnost, enakopravnost in mir," izpostavljajo avtorji zgodb. Prisluhnimo jim. Oni so namreč tukaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta