(O STRIPU) Zgodovina za mularijo ali Žanov super mega fantastični potep po zgodovini Slovenije

Rok Kajzer Rok Kajzer
09.07.2022 05:15

Sodelovanje z muzeji in njihovimi predmeti kot ključna točka stripa - Maribor, denimo, predstavlja Pokrajinski muzej Maribor z biciklisti iz 19. stoletja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Mitrevski
Osebni Arhiv

"Vau, kakšen izum! Ta hibridna knjiga je stripovski časovni stroj. Polna je odštekanih, informativnih in predvsem kratkih stripov. To je potovanje po času za tiste, ki nimajo časa!" je o stripu Ivana Mitrevskega zapisal naš ilustrator in stripovski mojster Ciril Horjak - dr. Horowitz. Skoraj ni kaj dodati. Razen, da gre v resnici za izjemno (stripovsko) delo: k sodelovanju pritegniti toliko muzejev, kar 17 smo jih našteli, ni lahka naloga. To je priznal tudi avtor po tem, ko so zbrane stripe pregledali muzejski strokovnjaki: "Nekateri so bili pri pregledu zelo strogi in natančni, drugi so bili bolj popustljivi ... Če bi radi izvedeli več o kakem zgodovinskem predmetu ali obdobju, preberite še kakšno knjigo, povprašajte učitelja zgodovine, predvsem pa obiskujte muzeje. Kajti muzeji so super mega fantastični!"

Ivan Mitrevski
Založba: samozaložba•Leto izida: 2021•Vezava: trda•Število strani: 72•Cena: 25,95 evra

Stripi gradijo zgodbo prav o muzejskih predmetih - Maribor, denimo, predstavlja Pokrajinski muzej Maribor z biciklisti iz 19. stoletja (del stripa objavljamo), na koncu knjige pa najdemo še majoliko z napisom Mar i Bor, pečatnik, Maistrovo čako, bronasti nož in keltsko figurico. Ostali muzeji so prispevali viteški krožnik, ost puščice, cesarski novec, pustne maske, cehovsko blagajno ... "A naj so muzejski predmeti taki ali drugačni, vsak od njih ima svojo zgodbo. Pri tem nisem izbiral predmetov, na katere so muzeji najbolj ponosni, ampak predvsem tiste, ki so se meni zdeli zanimivi ... Muzeji so polni najzanimivejših predmetov in najbolj norih zgodb," pravi avtor.

Skozi strip(e) nas popeljeta junak in lump. Prvi je pogumen in bister osnovnošolec Žan, drugi pa brezsramna nadloga Razhudnik. V resnici pa so glavni junaki muzejski predmeti. Gre torej za še eno stripovsko "operacijo", kako zgodovino skozi strip približati mladi populaciji, a tokrat ne skozi like znanih osebnosti (čeprav boste srečali Prešerna, Cankarja, Kobilco ...), ampak skozi muzejske dragocenosti. Pod črto: odlična in izjemna ideja!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta