(O KNJIGI) David Attenborough: Življenje na našem planetu

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
22.05.2021 02:00
Legendarni naravoslovec ob spominih na svojo bogato poklicno pot pogleduje tudi naprej v prihodnost našega planeta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Attenborough
Reuters

David Attenborough je tisti prijazni sivolasi gospod z nekoliko nosljajočim glasom, ki nas v odličnih dokumentarcih, praviloma v produkciji BBC-ja, vodi v zadnje nedotaknjene kotičke našega planeta. Teh je vse manj, in kdo bi se tega zavedal bolj kot prav Attenborough, ki je s televizijskimi predstavitvami živalskega in rastlinskega sveta začel že takoj po drugi svetovni vojni.

Založba: Učila
Prevod: Petra Anžlovar
Leto izida: 2021
Vezava: trda
Število strani: 256
Cena: 27,99 evra

“Kot mladeniču se mi je zdelo, da obiskujem divjino in doživljam nedotaknjen naravni svet, vendar je bila to utvara. Povsod okoli nas se je namreč odvijala tragedija našega časa, komaj zaznavna iz dneva v dan - izguba najbolj divjih območij na našem planetu in njihove biotske raznovrstnosti. Bil sem priča tej izgubi. Življenje na našem planetu je zgodba o tem, kako smo zagrešili svojo največjo napako - in kako jo lahko še vedno odpravimo, če ukrepamo takoj,” zapiše legendarni naravoslovec in novinar.

Ugledni popotnik in naravoslovec v knjigi s podnaslovom Moje pričevanje in videnje prihodnosti, ki je nenavadna kombinacija lagodnih spominov in resnobnega manifesta, opiše, kaj se je s svetom dogajalo v času njegovega življenja, poda pa tudi napovedi, kaj naj bi se z Zemljo dogajalo do začetka 22. stoletja. Opozarja, da smo na prelomni točki, vendar dodaja, da še ni prepozno. “Vrniti se moramo tja, od koder smo prišli,” pravi. “Trajnostno življenje je znova naša edina možnost. Toda zdaj nas je več milijard. Seveda ne moremo spet postati lovci in nabiralci. Tega niti nočemo. Odkriti moramo nov način trajnostnega življenja, ki bo naš sodobni človeški svet znova uravnotežilo z naravo. Šele takrat se bo izguba biotske raznovrstnosti, ki smo jo povzročili, znova začela obračati v prirast. Šele takrat bomo svetu vrnili divjino in z njo stabilnost.”

Življenje na našem planetu, ki vsebuje tudi bogato slikovno gradivo, je bilo izbrano za najboljšo knjigo portala Goodreads s področja znanosti in tehnologije za leto 2020.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.