(O KNJIGI) Scherbaumova opica

Rok Kajzer Rok Kajzer
08.05.2021 04:15
Avtorici knjige: Janja Kosi je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2020 magistrirala. Ustvarja na področju vizualne umetnosti, slikarstva, ilustracije in animacije. Aleksandra Berberih - Slana je profesorica angleškega jezika in doktorica znanosti s področja zgodovine. Kot direktorica MNOM si prizadeva zgodovino približati predvsem otrokom in mladini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Scherbaumova opica, ki je Mariborčane razveseljevala daleč nazaj - obiskovali so jo tudi v kletki na mestu, kjer danes stoji naša medijska hiša -, svoje poslanstvo opravlja še danes. Že pred časom je postala prva dama Muzeja narodne osvoboditve Maribor, maskota, ki med drugim razgraja po družbenem omrežju Twitter (kjer se najpogosteje prepira z uredništvom Totega lista, s katerim včasih kar skupaj afne guncata), a ima hkrati veliko pomembnejšo nalogo: v muzej vabi naše mulce. A kako mlade povabiti v muzej, jim približati mestno in slovensko zgodovino na “najbolj dolgočasnem in zaprašenem mestu na svetu”? V muzeju že dolgo tkejo vezi predvsem z mladimi.

Založba: Muzej narodne osvoboditve Maribor.
Leto izida: 2021.
Vezava: trda.
Število strani: 24.

Nagovarjajo jih s kabinetom čudes, kjer na delavnicah spoznavajo veliko starih, neznanih, skrivnostnih, zanimivih in pozabljenih predmetov, ki so jih uporabljali nekoč, pa z muzejem za mir, prenočevanjem v muzeju ... Zdaj pa jih bo v muzejske dvorane povabila še opica s slikanico, ki sta jo skupaj ustvarili ilustratorka Janja Kosi in direktorica muzeja Aleksandra Berberih - Slana. To ni povsem navadna slikanica ali pravljica - čeprav brez pravljične vsebine seveda ne gre -, saj otrokom prinaša mestne znamenitosti, zgodovinske osebnosti, delčke zgodovine družine Scherbaum (v njihovi vili je muzej) in mestne mejnike, kot je trenutek, ko je zasvetila prva električna luč na naših tleh. Četrtega aprila 1883, štiri leta po tem, ko je Thomas Alva Edison patentiral žarnico, je Karl Scherbaum v svojem mlinu na današnjem Grajskem trgu prižgal razsvetljavo s 36 žarnicami. In prav z žarnico je povezana rdeča, no, pravzaprav oglena nit slikanice.

In kaj je opica storila, da si je zaslužila knjigo, ki jo je izdal muzej? Za svoje lastnike je pripravila prav posebno presenečenje, zaradi katerega je Maribor za nekaj ur obtičal v temi. Zato pa v temi ne bodo ostali mulci, ki bodo preko afnanja male junakinje spoznali pomembno epizodo iz mestne zgodovine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.