(O KNJIGI) Igor Omerza: Udba in akcija Sever

Darka Zvonar Predan Darka Zvonar Predan
08.08.2020 04:45

Založba: Lovro Rožič, Klub native speakerjev Slovenije - ANTS in Inštitut Faller, Ljubljana. Leto izida: 2020. Št. strani: 480. Vezava: mehka. Cena: 29,90 evra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nova knjiga vnetega raziskovalca udbovskih arhivov Igorja Omerze je pripoved o dogodku, ki ga ni bilo, a zato nič manj zanimiva za vse, ki jih zanimajo pozna osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko sta se prelamljala sistem in država. Tisti, ki smo te čase doživljali na svoji koži, lahko ob prebiranju podoživljamo negotovost tedanjih dni, srečujemo stare “znance”, se na osnovi zbranih dokumentov potapljamo v zakulisje nam znanega dogajanja, razmišljamo o avtorjevih interpretacijah in razbijanju mitov; mlajšim, ki se tedaj še niti rodili niso, je branje lahko v pomoč pri razumevanju zapletenosti tedanjega časa.
V ospredju je seveda miting resice, ki naj bi se zgodil sredi Ljubljane 1. decembra 1989, z njim pa bi udarna pest vodilnega srbskega komunista Slobodana Miloševića, ta je z mitingi najprej učvrstil svojo oblast v rodni Srbiji, tudi v Sloveniji vzpostavila red po lastnih predstavah. V tistem vročem mitingaškem času so skušali kosovski Srbi in Črnogorci izpeljati prvi miting v Sloveniji že avgusta 1988, drugega sredi marca 1989, mesec po vseslovenskem zborovanju proti Miloševićevemu nasilju na Kosovu v Cankarjevem domu, tretji poskus pa je bil razvpiti miting resnice. Zakaj ga ni bilo, o tem in še marsičem govori Omerzova knjiga, temelječa na zanimivih dokumentih iz slovenskih in hrvaških arhivov. Avtor podrobno predstavi priprave na miting, delovanje eksponentov velikosrbske politike na slovenskih tleh in njihove metode - vključno z namerno pristranskim novinarskim poročanjem srbskih dopisnikov iz Slovenije. Prikaže tudi, kako je njihovo delovanje spremljala Udba.

Igor Omerza
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta