(O KNJIGI) Ksenija Benedetti: Kažipoti

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
28.12.2019 01:06

Založba: Sanje. Ilustracije: Aleksander Cavazza. Leto izida: 2019. Vezava: trda. Št. strani: 216. Cena: 24 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ksenija Benedetti ostaja v spominu širše javnosti kot tista vedno do zadnjega lasu na glavi popolno urejena dama, ki se je pojavljala v kotičkih posnetkov s pomembnih političnih srečanj in državnih proslav. Skoraj dve desetletji je bila šefinja državnega protokola Republike Slovenije. Organizirala in vodila je obisk japonske princese Sajako in kraljice Elizabete II., trikrat je gostila Vladimirja Putina in dvakrat Georgea Busha, skrbela je za protokol ob predsedovanju Svetu Evropske unije leta 2008, vrhu Bush-Putin, vrhu EU-ZDA, srečanju 16 predsednikov srednjeevropskih držav, rokovala se je s papežem Frančiškom in japonskim cesarjem ter neštetimi drugimi pomembneži. Ampak kot piše, vsi so samo ljudje. Nekateri tudi po duši izredno veliki, drugi pa izredno majhni. Marsikaj o njihovih dejanjih in ravnanjih boste lahko prebrali tudi v tej knjigi, a nikar ne pričakujte senzacionalizma. Nobenih imen ni in tudi ugibali boste zaman. Diskretnost je v protokolu zakon.
V knjigi Kažipoti s podnaslovom Sonatina o odnosih in kulturi srca so zbrane kolumne, ki jih je Ksenija Benedetti pisala za Primorske novice. V uredništvu tega časnika iz njene domače Primorske so jo povabili k pisanju kolumn o bontonu, ona pa je dejala, da je o tem že vse napisala v knjigi Protokol, simfonija forme. Da bi jo pa zanimalo pisati o pravilih v prepletu z vsakdanjimi dogajanjem, včasih tudi s humornimi situacijami, je rekla.
In naredila. V Kažipote je pletla vse tisto, kar pozna in kar jo določa: poleg izkušenj v komunikaciji z ljudmi in omenjenih srečanj z najvišjimi predstavniki tudi ljubezen do fotografije, glasbe, poezije, umetnosti nasploh. V zgodbe je poskušala tkati protokolarna pravila, biti tu in tam humorna, tudi cinična, veliko je večbarvnih sporočil med vrsticami in besedami. Urednica Primorskih novic Andreja Udovč je dejala, da so kolumne “sveže in napisane iz današnjega duha časa, s točke, ki je izredno zanimiva in prepišna”.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta