(VIDEO) Ksenija Benedetti: Ne morete nekoga tikati zato, ker je mlajši

Maja Furman Maja Furman
01.06.2018 19:54

Že osemnajst let vrhunsko opravlja svoje delo. Zanj je prejela pohvale z evropskih dvorov in iz Bele hiše. To je Ksenija Benedetti, šefinja Protokola Republike Slovenije. V petek bo gostja Večera v živo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zaradi narave dela, ki ga opravlja, bi ji pripisala togost, natančnost, neizprosnost, morda celo dolgočasnost. Vendar je Ksenija Benedetti, šefinja Protokola RS, ravno nasprotno: je zelo pronicljiva, subtilna, dosledna, s sledmi rokerice in upornice. "Sicer pa pri pravilih hodim pogosto po robu," pravi, "in če sta na voljo dve izbiri, izberem manj zapeto, svobodnejšo," še prizna.
In ravno o pravilih in o tem, kako so močno prepletena z našim vsakdanom, bova govorili na dogodku Večer v živo. "Pravila primernega vedenja so sicer najpomembnejša postranska stvar na svetu, podobno kot nogomet. Nič strašno groznega se ne zgodi, če se ne znamo primerno obnašati. Razen ko smo, zaradi pomanjkljivega poznavanja teh pravil, na primer ob posel ali celo ob prijatelja," pove sogovornica.
{embed_youtube}https://youtu.be/JuSHsbq3I7U{/embed_youtube}
Protokol je …
Ah, definicij protokola je skoraj toliko, kolikor je avtorjev knjig o njem. Nekateri so zanj prepričani, da je samo forma brez vsebine. A s to formo se pogosto zelo jasno sporoči veliko vsebine. Če seveda znate formo prebrati tudi drugače, ne le po gladini.
Kdaj lahko kršimo protokolarna pravila?
Priznam, da so pravila včasih res preveč toga. In ni dobro, da se jih držimo kot pijanec plota. Zato je treba tu pa tam tudi kakšno prekršiti. A da pravilo prekršite, ga morate najprej poznati. Brez kršenja pravil sicer ne bi bilo nobenega napredka. Poglejmo primer Elizabeth Smith Miller, borke za pravice žensk. Bila je prva, ki je leta 1851 prekršila pravilo, da morajo ženske nositi krila. Še danes sem ji hvaležna in verjetno nisem edina. Sicer pa pri pravilih hodim pogosto po robu, a vedno s spoštovanjem do drugega. Spoštovanje je namreč osnova, na kateri temeljijo vsa pravila.

"Pri pravilih pogosto hodim po robu, a vedno s spoštovanjem do drugega."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta