(POGLED IZ PENZIONA) Prirejanje resnice

Pristojni minister je odgovoril z objavo policijskih plač - kar naj bi bilo novo #hojskanje naroda. Izraz manipulacija ima številne razlage - od dobesednega rokovanja, torej delovanja, do psihosociološkega usmerjanja in zavajanja ljudi, izkoriščanja njihovih navad in nagnjenj v določene namene.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Reuters
Reuters

"Srečno novo leto" se je že drugi delovni teden začelo s policijsko stavko. Organom reda in miru je prekipelo zaradi vladnih manipulacij. Pristojni minister je odgovoril z objavo policijskih plač - kar naj bi bilo novo #hojskanje naroda. Izraz manipulacija ima številne razlage - od dobesednega rokovanja, torej delovanja, do psihosociološkega usmerjanja in zavajanja ljudi, izkoriščanja njihovih navad in nagnjenj v določene namene. Pri tem gre večinoma za spretno zavajanje in podtikanje, v novejšem času družbenih omrežij se srečujemo s spini. Psihologi nam lahko razložijo, da pri najuspešnejši manipulaciji žrtev "manipulacije ne prepozna in je srečna, da lahko sodeluje z manipulatorjem, saj si domišlja, da je cilj drugega tudi njen cilj". Preprosto bi pribili, da gre pri vsem tem za laganje - kar pa tudi ni povsem res. Preden zabredem pregloboko v strokovne vode, naj pojasnim, da sem se tokrat namenil pisati o lažeh v politiki. Toda prav v teh dneh, ko sem se lotil pisanja, me je zbodel časopisni naslov "Umetnost laži. Večja je, bolje je". Tako je v New York Timesu svojo kolumno naslovil njihov moskovski dopisnik Andrew Higgins.

Čeprav je laganje prikazal kot davno politično orodje in navajal Niccoloja Machiavellija iz 16. stoletja, je za ponazoritev laži uporabil tudi razvpite tvite, s katerimi je @JJansaSDS podprl na volitvah okradenega Donalda Trumpa, izvoljenega predsednika Joeja Bidna pa sesul kot doslej najbolj šibkega. Da je Andrew Higgins komunajzar, je menda jasno - vsaj za tiste, ki so tako označili tudi Der Spiegel, Deutsche Welle in The Guardian.

Pa poglejmo na drugo stran Atlantika, v zibelko in glavno izvoznico demokracije. Prejšnji teden je ves svet nejeverno spremljal, kakšen pohod po aveniji Pennsylvania in pogrom na hram demokracije na Kapitolu je uspel sprožiti #POTUS. Ta teden smo bili priče, kako so proti 45. predsedniku ZDA že drugič izglasovali ustavno obtožbo, tokrat z utemeljitvijo, da je spodbujal oboroženo vstajo proti svoji državi. Kaj pa prihodnji teden? Bo "šibki Biden" vendarle zaprisegel? Bo pismo načelnika združenega štaba ameriške vojske generala Marka Milleyja zatrlo sanjarije o vojaškem udaru in o prestavitvi ustoličenja na 20. marec, ko naj bi kot predsednik znova prisegel Donald Trump? Takšne napovedi je bilo mogoče prebrati na desni strani facebooka tik pred božičem, in to v slovenščini - resda brez strešic, zato navajam nelektorirano. "Pripravlja se nekaj zelo velikega - detajlov se ne ve," je FB-prijateljem zaupal skrivnostni dopisnik iz ZDA in dodal nekaj podrobnosti. "Poročilo direktorja državne varnostne službe potrjuje nevarno vmešavanje in načrtno krajo volilnih rezultatov s strani tujih drzav za zmago levih. Kdo so le ti - vemo … Prvi in glavni sodnik vrhovnega sodišča je bil povezan z barabami in pedofili in on je bil tisti, ki je vpil in celo grozil vsem drugim sodnikom glavnega sodisca in 'iztržil', da se pritožba Texasa ni obravnavala. Pa to še ni končano! ... Trump bo moral - ni verjetno druge izbire - uporabiti vojaška sodišča, da bo uveljavil pravico in red, ker je civilno sodstvo odpovedalo."

Ali tvegam, če napovem, da se, potem ko so #POTUS in @realDonaldTrump pregnali s twitterja in facebooka, ne bo zgodilo nič več pretresljivega? In da bo senat en dan pred inavguracijo 46. predsednika dosedanjega milostno poslal na smetišče zgodovine? Da od tam ni vrnitve, pa si ne upam napisati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta