Pogled v preteklost: Nasin vesoljski teleskop Hubble je odkril najstarejšo znano zvezdo

Gregor Grosman Gregor Grosman
02.04.2022 05:25

Da so lahko Earendel v takšni oddaljenosti sploh prepoznali, se gre delno zahvaliti tudi naključju, poravnavi skupine galaksij, pojav pa se imenuje gravitacijska leča. Brez tega, zgolj s teleskopom Hubble, bi bili predmeti preveč oddaljeni ali slabo vidni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasa

Pred davnimi časi, v galaksiji daleč stran, je Nasin vesoljski teleskop Hubble odkril najstarejšo znano zvezdo, ki je svetila pred 12,9 milijarde let. To pomeni, da je svetloba zvezde potrebovala 12,9 milijarde let, da je dosegla leče vesoljskega teleskopa, znanstveniki pa so izračunali, da je zvezda oddajala svetlobo v času, ko je bil univerzum star komaj 900 milijonov let, to je zgolj sedem odstotkov trenutne starosti kozmosa.

Pozicija Earendela
Nasa

Odkrito zvezdo so poimenovali Earendel, kar v stari angleščini pomeni jutranja zvezda. Če je naše sonce 109-krat večje od Zemlje, naj bi bila Earendel približno 50- do 500-krat večja od Sonca in več milijonkrat svetlejša. Seveda so to zgolj domneve, saj astronomom niso na voljo podrobnosti, s katerimi bi lahko to trdili z zanesljivostjo. Ekipa znanstvenikov upa, da jim bo odgovore na odprta vprašanja zagotovil sodobnejši vesoljski teleskop James Webb. Številni svetovni mediji, med njimi spletni portal CNet, so dogodek opisali kot osupljivo odkritje zvestega starega Hubbla. Odkrita zvezda je zaradi nenehne širitve univerzuma trenutno oddaljena že 28 milijard svetlobnih let.

”Preučevanje Earendela bo okno v obdobje vesolja, ki ga ne poznamo, vendar je to vodilo do vsega, kar vemo,” je v izjavi dejal astronom Univerze Johns Hopkins Brian Welch. Welch je glavni avtor članka, objavljenega v sredo v reviji Nature, ki opisuje Earendelovo odkritje.

Nasin vesoljski teleskop Hubble
Nasa

Zvezda Icarus, ki je z odkritjem Earendela postala nekdanja zvezda z rekordno oddaljenostjo od našega planeta, Hubble pa jo je odkril leta 2018, je nastala, ko je bil kozmos star približno 30 odstotkov trenutne starosti, devet milijard let pa je trajalo, da je svetloba Icarusa dosegla Zemljo. Earendel je precej bolj stara zvezda in bistveno bolj oddaljena. Welch pojasnjuje, da z Earendelom opazujemo svetlobo, ki je bila ustvarjena kmalu za velikim pokom, gre za fotone, ki imajo za seboj nepredstavljivo dolgo pot, preden so dosegli človeško oko. “To je tako, kot če bi brali zelo zanimivo knjigo, a brati bi pričeli z drugim poglavjem. Zdaj pa imamo možnost videti, kako se je vse začelo,” je skušal pomembno odkritje razložiti Welch.

”Ko opazujemo vesolje, gledamo tudi v preteklost, zato nam ta opazovanja z ekstremno visoko ločljivostjo omogočajo razumevanje gradnikov nekaterih prvih galaksij,” pa pravi Victoria Strait, astronomka v Cosmic Dawn Center v Kopenhagnu in soavtorica študije.

Nasa

Da so lahko Earendel v takšni oddaljenosti sploh prepoznali, se gre delno zahvaliti tudi naključju, poravnavi skupine galaksij, pojav pa se imenuje gravitacijska leča. Brez tega, zgolj s teleskopom Hubble, bi bili predmeti preveč oddaljeni ali slabo vidni, a ko jih osvetli svetloba, ki teče skozi krivuljo kopice galaksij, je mogoče opaziti tudi zelo oddaljene zvezde. Pri Nasi so to poravnavo, ki je omogočila odkritje Earendela, imenovali srečno naključje, zahvala gre predvsem kopici galaksij, imenovani WHL0137-08. Z uporabo vesoljskega teleskopa James Webb pa astronomi upajo, da bodo lahko prepoznali celo Earendelovo kemično sestavo, morda jim uspe celo porušiti rekord, ki ga je postavil Hubble. Hubble je v svojem času obratovanja naredil več kot 1,5 milijona fotografij vesolja, njegova misija pa se je pričela leta 1990.

Nasa

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta