(POPULARNO) Snoop Dogg: Nikoli ne spusti in vedno je vroč

Snoop Dogg je mojster balansiranja na zvezdniških kometih. Ko se že zdi, da bo njegova slava zbledela, znova zažari. In to celo na olimpijskih igrah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dan Himbrechts

Težko ga je bilo zgrešiti, pa če si še tako površno spremljal olimpijske prigode v Parizu, a morda je še težje odgovoriti na vprašanje, kako je lahko slavni raper postal maskota ameriških olimpijcev in njihovega spremstva, ko pa ga morda celo bolj kot po njegovi glasbi poznamo po zvitku marihuane v rokah. Kaj, celo logotip, s katerega slavni zagovornik zelene omame puha pisane olimpijske kroge, smo videli. A to se je očitno zdelo žaljivo malokomu, razen seveda športnikom, ki so jim že v zgodovini preprečili tekmovanje, ker so v njihovi krvi našli THC.

Kakorkoli, Snoop Dogg je tekom iger postal nacionalni zaklad, saj je za NBC "poročal" o poletnih olimpijskih igrah 2024 v Parizu, še največkrat pa je novica postal kar sam. Ameriška televizijska mreža je zabeležila rekordno gledanost iger, Snoop pa je v žep pospravil pol milijona dolarjev na dan. Kot posebni dopisnik na olimpijskih igrah je Snoop ves čas svojega bivanja v Franciji opravljal različne naloge, obiskoval športnike, plesal s konjem, se šemil v kostume, družil in snemal s slavnimi ter se - kako snupovsko - pri tem izvrstno zabaval. Ne le, da je glasbenik "Drop It Like It's Hot" (Spusti, dokler je vroče) nosil olimpijsko baklo pred otvoritveno slovesnostjo, ampak so ga videli tudi pri Michaelu Phelpsu na tečaju plavanja, vozil se je z vlakom ameriške moške košarkarske ekipe, se odet v popolno jahalno opravo družil z Martho Stewart in še in še ...

Aretiran, obsojen, zaprt

Calvin Cordozar Broadus Jr. je rojen 20. oktobra 1971. Poklicno znan kot Snoop Dogg je ameriški raper in igralec v devetdesetih postal znan kot eden izmed priljubljenih gangsta raperjev in za razliko od mnogih naredil kariero, ki mu prinaša velike denarje. Snoop Dogg se je v svoji karieri pojavil tudi v številnih filmih in televizijskih oddajah, se lotil številnih sodelovanj s športnimi in manj športnimi znamkami. Danes je njegova glasba v ozadju, ikonična je njegova pojava in ležerni, nič-me-ne-gane slog.

Razlog, zakaj ga imenujejo "Snoop Dogg", je v tem, da ga je mama poimenovala po liku, imenovanem "Snoopy". Snoop Dogg je bil oboževalec risanke Peanuts, s sproščenim Snoopyjem. Podobnost med likoma je očitna. Snoop Dogg je kot otrok pel v cerkvenem zboru in igral klavir, a Comton takrat ni bil soseska za pobožne dečke, nanj je slabo vplival brat Bing Worthington. Kaditi je začel, ko je bil v šestem razredu in se hitro vpletel v dejavnosti tolpe Crips. Bil je aretiran, obsojen in zaprt zaradi posedovanja prepovedanih drog.

To so bili časi, ko je rapanje še pomenilo upor. V svojih najstniških letih je Snoop Dogg sodeloval v raperskih bitkah in si s svojimi miksi (običajno kasete z sestavljenkami raperskih komadov) ustvaril razvejano podporo podzemlja. A mladi Snoop je poslušal glasbenike, kot so Funkadelic, George Clinton in Parliament-Funkadelic, in prav zgodnji glasbeni vplivi so pomagali oblikovati njegov edinstven nekoliko bolj speven zvok od siceršnjega geto rapa, ki je kasneje pomagal spremeniti svet rap glasbe. Po vzpostavitvi tesne vezi z dr. Drejem v zgodnji fazi svoje kariere je Snoop Dogg leta 1993 podpisal pogodbo z založbo Death Row Records. Njegov debitantski album "Doggystyle" je izšel pozneje istega leta in ga ponesel v orbito slavnih kot enega izmed najbolj priljubljenih raperjev svojega obdobja. Številne pesmi s tega albuma danes veljajo za klasike in prav ta album mu je utrdil mesto pionirja v svetu rap glasbe.

Iz vsake konzerve in iz Pariza. Dobesedno

Življenje Snoop Dogga je torej šablonska biografija raperja iz 80. let: geto, droge, aretacija, skupnost - denar. Mnogim ni uspelo iz geta, a kot eden najbolj ikoničnih raperjev v glasbeni industriji, je Snoop v svoji karieri dosegel izjemen uspeh, še več, pustil je večen pečat v popularni kulturi.

Paris 2024 Olympics - Breaking - B-Girls Pre-Qualifier Battle - La Concorde 1, Paris, France - August 09, 2024. Snoop Dogg holds a baton to signal the official start of the competition. REUTERS/Angelika Warmuth
Angelika Warmuth

V svoji karieri je izdal številne albume, ki so dosegli zlate, platinaste ali multiplatinaste naklade sodeloval je z nekaterimi vrhunskimi imeni v zabavni industriji, kot so Tupac Shakur, Dr. Dre, Pharrell Williams in Justin Timberlake, kar dokazuje, da lahko uspešno meša žanre. Nastopil je tudi v več filmih, vključno z igranjem samega sebe v filmih, kot sta "Training Day" in "Starsky & Hutch".

Poleg prodaje plošč in filmskih vlog je Snoop Dogg pomagal pri pionirskih podporah izdelkov – s svojim imenom je podprl različne izdelke od Adidasovih superg do žvečilnih gumijev Orbit – prav on je začetnik tovrstnih kolaboracij, ki so seveda vir mastnega zaslužka. Kako torej ne bi postal najvidnejši obraz še olimpijskih iger? Poleg tega je ustanovil še razvedrilna podjetja, kot je Snoopadelic Films, ki so se osredotočala na produkcijo digitalnih vsebin za gledalce po vsem svetu, kar je njegov vpliv na popularno kulturo še razširilo onkraj glasbe in filmov.

Ostati na vrhu

Toda tako kot pri večini glasbenih umetnikov tudi raperska zvezdniška slava ne traja večno in po bledeči slavi se je težko vrniti. Da bi se soočil s to resničnostjo, je Snoop Dogg mojster vedno znova odkrivanja samega sebe.

Glasbena industrija se je drastično spremenila, odkar je Snoop prvič stopil na sceno, in ostati relevanten zahteva več, kot le izdajanje albumov vsakih nekaj let. Če želijo glasbeniki ostati vidni na današnjem svetovnem odru, morajo razumeti, kako slediti trendom v družbenih medijih, uporabljati svojo platformo kot poslovno orodje in zagotoviti, da ostanejo pomembni na več platformah. Za Snoop Dogga to kljub letom ni težava, on naredi vse.

Sprejel je svoj podjetniški duh tako, da je ustanovil več podjetij, vključno s svojima medijskima podjetjema "DoggVision" in "Snoopadelic Films", ter prodajal blago prek svoje spletne trgovine: www.SnoopOfficialStore.com. Prav tako se redno osredotoča na trende družbenih medijev tako, da komunicira z oboževalci neposredno na Instagramu ali Twitterju ter TikToku, hkrati pa ustvarja vsebino praktično iz vsega. Tudi iz soproge in vnukov. Še to - Snoop je tudi eden redkih zvezdnikov z dolgoletno vezo s Shante Broadus, s katero imata tri otroke. Seveda ni šlo čisto brez afer, ki pa jih je mož večno polzaprtih oči reševal tako kot najbolje zna - ležerno. Julian Broadus je njegov nezakonski sin, ki se je rodil istega leta kot njegova zakonska sestra leta 1998, le leto po raperjevi poroki s Shante. Ampak je del očetovega življenja, Julian se ob polbratih pojavi tudi v enem bolj slavnih Snoopovih videospotov Drop It Like It's Hot.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta