(POPULARNO) Tri kraljice, konec zgodbe

Saša Britovšek Saša Britovšek
25.11.2023 05:35

Po šestih sezonah, sedmih letih in treh zasedbah se serija Krona letos končuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Imelda Staunton in Elizabeth Debicki kot kraljica Elizabeta II. in princesa Diana
Profimedia

Težka je glava, ki nosi krono, pravijo. Kaj šele, ko je ta na čelu največje in najbogatejše evropske monarhije. Kraljica Elizabeta je Britansko kraljevino vodila sedemdeset let in zgodovinska drama Krona je jeseni 2016 začela njeno vladanje "spremljati" z letom 1947 ob njeni poroki s princem Filipom. Ustvaril jo je britanski scenarist Peter Morgan, ki se je pred tem že podpisal pod celovečerni film Kraljica. Z izzivom osrednje protagonistke so se od takrat do danes soočile tri igralke. Krona je bila tako težka za Claire Foy, Olivio Colman in Imeldo Staunton.

Po šestih sezonah, sedmih letih in treh zasedbah se serija Krona letos končuje, tako kot so pred časom naznanili na Netflixu, ki je tudi s to zgodovinsko stvaritvijo še dodatno uveljavil svoje ime med ponudniki pretočnih vsebin. A kdaj in kako bo prišel konec, ni bila preprosta odločitev, tudi za prekaljene filmske oziroma televizijske ustvarjalce ne.

"Na začetku sem si predstavljal, da bo serija Krona trajala šest sezon, toda ko smo začeli delati na zgodbah za peto sezono, mi je postalo jasno, da je popoln čas in mesto, da se ustavim," je bil v začetku leta 2020 prepričan Peter Morgan, britanski scenarist in avtor Netflixone serije, ki, kot rečeno, spremlja življenje kraljice Elizabete. Ni bilo dolgo, ko se je tudi ta načrt spremenil. Zgodba o času najdlje vladajoče monarhinje v britanski zgodovini je bogata in kompleksna. Navsezadnje se je v času snemanja Velika Britanija poslovila od svoje kraljice in jo pospremila k zadnjemu počitku.

Tudi v šesti sezoni kraljevina ne bo "preživela" do današnjega dne, če so oboževalci serije morda upali na dramatizacijo odločitve Meghan Markle in princa Harryja, da se umakneta iz kraljeve družine. Avtor serije je že pred leti napovedoval, da se bo serija končala v milenijskih letih. "Nikakor, šesta sezona nas ne bo približala današnjemu času," je bil Morgan odločen v odgovoru za Hollywood Reporter. Zdaj pa je že jasno, da zadnja pošiljka epizod pokriva leta od 1997 do 2005.

Imelda, zadnja kraljica

Kot zadnja televizijska kraljica je tukaj Imelda Staunton. "Vesela sem, da sem tukaj in da lahko podedujem vlogo kraljice Elizabete II. od dveh izjemnih igralskih kolegic. Naredila bom vse, da bom ohranila zelo visok standard, ki sta ga postavili," je bila počaščena in navdušena igralka, ko je stopila v čevlje kraljičinih zrelih letih, za izjemnima Claire Foy in Olivio Colman. Ni skrivala odgovornosti, niti drobca dvoma v svojo suverenost. Njena predhodnica Colmanova ni imela takšnih zadržkov in je na vprašanje, ali je Stauntonovi dala kakšen nasvet o vlogi monarhinje, medijem navdušena povedala: "Ne! Kdo daje nasvete Imeldi Staunton? Neverjetna bo. Komaj čakam, da jo gledam."

Elizabeth Debicki igra Diano, Dominic West princa Charlesa, Imelda Staunton kraljico Elizabeto in Jonathan Pryce princa Filipa. Zasedba na premieri pete sezone serije Krona
Profimedia

Ko se je delo, ki ga je danes sedeminšestdesetletna igralka "pokorno" sprejela, tudi začelo, je bila njena suverenost vse trdnejša. "Težko je opisati občutke, ko sem se prvič videla v podobi naše Kraljice. Ko se opazuješ v liku, seveda ne želiš spominjati nase, želiš biti tisti, ki ga upodabljaš. Zato tisto, kar sem jaz takrat mislila o sebi, sploh ni pomembno. Moja podoba je produkt kostuma, ličil, lasulje, vseh ljudi, ki za to skrbijo. Da sem pod tem jaz, je droben delček v mozaiku. Imam nalogo, da opravim delo tako dobro, kot so ga vsi ostali," je bila v svojem odgovoru večplastna duhovita Stauntonova, ko je s peto sezono že osvojila dobršen del občinstva.

Kaj pa življenje, ki sem ga pustila ob strani, ženska, ki sem jo dala na stran?

Med snemanjem so se televizijski ustvarjalci morali soočiti s smrtjo Elizabete II. "Posneti finalno sezono je bilo težko. Komaj smo začeli, nato pa je kmalu za tem kraljica umrla, kar je nekako pustilo pečat tudi na našem delu. Ne nazadnje nas je povezala, postala del nas tudi na ta "službeni" način. Čeprav smo bili vsi žalostni, smo morali nadaljevati - in to smo počeli s še več dostojanstva in gracioznosti. Bolj kot na rezultatu se je to občutilo na vzdušju, na svojevrstni toplini." Med najbolj zahtevnimi prizori pa je izpostavila tistega, ko je morala ponoviti zloglasni govor, ki ga je kraljica imela leta 1997, dan pred pogrebom princese Diane. Šlo je namreč za zelo močno sporočilo narodu in igralka je povedala, da je veliko časa posvetila samo poslušanju posnetka originalnega kraljičinega govora, saj je morala biti ob dotiku tistega občutljivega trenutka zelo natančna.

Olivia Colman je nosila krono v tretji in četrti sezoni serije.
Profimedia

Poseben poklon kraljici Elizabeti II. se pričakuje ob koncu serije. V napovedniku je mogoče videti, kako hodi mimo podob sebe kot mlajše ženske, ki jo igrata igralki Clair Foy in Olivia Colman. Prizor pospremi glas Floyeve: "Krona je simbol trajnosti. To je nekaj, kar ste, ne to, kar počnete." Dopolni jo glas Colmanove: "Nek del našega jaza je za vedno izgubljen. Vsi smo se žrtvovali. To ni izbira. To je dolžnost." Nato se sliši starejša Elizabeta z glasom Imelde Staunton, ki sprašuje: "Kaj pa življenje, ki sem ga pustila ob strani, ženska, ki sem jo dala na stran?"

Po Dianini prihaja tudi Williamova ljubezenska zgodba

Peta sezona je raziskala dogodke v zvezi z ločitvijo Charlesa in Diane ter zloglasni intervju za BBC z Martinom Bashirjem, medtem ko se prva polovica šeste sezone osredotoči na Dianino razmerje z milijonarjem Dodijem Fayedom in princesino smrt.

Zadnje poletje valižanske princese, vidimo jo, kako nerada odpošlje princa Williama in Harryja v Balmoral, preden se vrne na jahto Al-Fayeda v južni Franciji. Spremljamo jo na poti do pariškega Ritz hotela in v usodni tunel Pont de l'Alma. Vendar, kot so potrdili pri Netflixu, natančen trenutek prometne nesreče ni prikazan. Že konec letošnjega poletja so na televizijskem festivalu v Edinburgu producenti serije poudarili, da so bili pri prikazovanju Dianine smrti zelo previdni. Četrta epizoda šeste sezone bo postregla z reakcijo javnosti na smrt princese, zaključek pa posvetila žalovanju petnajstletnega Williama in dvanajstletnega Harryja, ki spremljata mamino krsto.

Claire Foy kot mlada sijoča kraljica
Profimedia

"Morda je serija velika in odmevna, a ne kričimo. Ustvarjamo jo premišljeni in občutljivi ljudje. Bili so zelo previdni in imeli dolge pogovore o tem, kako bomo peljali zgodbo," je dejala izvršna producentka Suzanne Mackie.

Na drugo polovico zadnje sezone bomo morali počakati do 14. decembra. In kot sporočajo, bo prihajajoča fiktivna dramatizacija med drugim vsebovala tudi ljubezensko zgodbo princa Williama in Kate Middleton. Prvič sta se srečala leta 2001, ko sta oba študirala na univerzi St. Andrews na Škotskem. Igralca Rufus Kampa in Ed McVey nosita podobo Williama kot najstnika oziroma mladeniča, Meg Bellamy pa se ob McVeyevem Williamu pojavi kot študentka umetnostne zgodovine Kate. Za vse tri igralce je to prva profesionalna vloga, fanta sta se na avdicijo menda celo sama prijavila, ko sta opazila razpis za kasting.

Vedno se okoli kraljeve zgodbe pletejo skrivnosti in govorice. Čisto mogoče je, da se bo odmevna serija zaključila s poroko princa (danes kralja) Charlesa in njegove dolgoletne partnerice Camille Parker-Bowles leta 2005. Z manjšim civilnim obredom v kapeli svetega Jurija na gradu Windsor leta 2005. Tja kraljice ni bilo, saj je bila voditeljica anglikanske cerkve, ki ločitev odsvetuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta