Pred 50 leti v Večeru: Na Vršiču 30 cm snega, Ljubljana najhladnejše mesto

Pripravil Rok Kajzer
15.06.2024 06:00

Ljubljana je bila včeraj ob 13. uri najbolj hladno glavno mesto v Jugoslaviji. Namerili so le 8 stopinj C, kar je za celih 18 stopinj manj, kot je bila temperatura v Beogradu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
M. Lesjak

10. junij 1974

Uspela dirka okoli Pohorja

Kolesarji iz Zahodne Nemčije, Avstrije in Jugoslavije so se včeraj udeležili VII. tradicionalne dirke okoli Pohorja, v soboto pa drugega Talisovega kriterija po mariborskih ulicah. Za dirko je bilo veliko zanimanje, največ upeha pa so imeli Ljubljančani in Mariborčani. V soboto dopoldne so mladi kolesarji in kolesarke KK Branik položili venec k spomeniku legendarnega pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Pohorju. FOTO: M. LESJAK

 

10. junij 1974

Mona Liza očarala

Večina Japoncev, ki so v zadnjih dveh mesecih v Tokiu videlo umetnino Leonarda da Vincija Mono Lizo, je s tem doživetjem zadovoljna. Japonski organizatorji so pripravili široko anketo, ki je pokazala, da je vsaj 80 odstotkov obiskovalcev zadovoljnih, ker so imeli priložnost, da so občudovali umetnino. Med 18 odstotki obiskovalcev, ki so izjavili, da so razočarani, jih večina ni zadovoljnih zato, ker je bila Mona Liza na ogled prekratek čas. Sliko bodo iz Tokia prepeljali na razstavo v Moskvo.

 

10. junij 1974

Zbrali so se čarodeji

Ob šesti obletnici ustanovitve sekcije Čarobni krog so pri KUD Jože Hermanko pripravili mednarodni program "coprnikov" iz Avstrije, Madžarske in Jugoslavije. Unionska dvorana je bila dvakrat polna do zadnjega kotička - to kaže na veliko zanimanje Mariborčanov za spretne mojstre magije. Treba je poudariti, da so bili vsi nastopajoči čarodeji amaterji, ki se z magijo ukvarjajo le v prostem času. Poleg gostov so točke prikazali tudi Mariborčani: mednarodni par Orelius in Jenny, ki sta svojo pot pričela ravno pri Čarobnem krogu, spretnež s pingpongško žogico Srečko Pen in pa kar štirje člani družine Zupan iz Maribora. Franc Zupan, vodja mariborskega kroga, je nastopil s komično točko, njegov sin Branko pa skupaj z ženo, ki jo je seveda nepoškodovano potegnil iz poprej prebodenega zaboja. (sš)

 

10. junij 1974

Za konec hat-trick Horjaka

Maribor - Mura 3:0 (2:0) - Ker je Mura igrala odprto, so Mariborčani brez težav prihajali pred njena vrata in lepih priložnosti za zadetek je bilo na pretek. Na žalost pa se domači strelci niso posebno izkazali. /.../ Za številne "kikse" domačih strelcev se je odkupil Arnejčič, ki je zaigral kot v najboljših dneh. Kaže, da mu je žoga, ki jo je za svojo poslovilno tekmo kupil Bolfek in na katero so se po srečanju podpisali vsi igralci vijoličastih, izredno ležala - Cirkvenčič je bili vselej v nevarnosti, kadar je mariborski napadalec sprožil iz daljave proti njegovim vratom, dvakrat je žogo zadržal vratnik, nekajkrat pa je moral vratar Mure posredovati z zadnjimi močmi, da je rešil mrežo.

Kako so bili doseženi zadetki? V 13. minuti je Arnejčič s kakšnih 16 metrov silovito streljal po zemlji, Cirkvenčič je žogo odbil, Horjak pa je iz gneče dal vodilni gol za Mariborčane. V obdobju nenehnih naletov na soboška vrata je Horjak v 21. minuti dosegel še drugi zadetek. /.../ Minuto pred koncem, ko so gledalci že zapuščali stadion, je Horjak kaznoval Cirkvenčičevo nepazljivost in spretno ustrelil čezenj v soboška vrata - 3:0.

P. KANCLER

 

11. junij 1974

Zebe nas kot sredi zime

Ljubljana je bila včeraj ob 13. uri najbolj hladno glavno mesto v Jugoslaviji. Namerili so le 8 stopinj C, kar je za celih 18 stopinj manj, kot je bila temperatura v Beogradu. /.../ Nad Slovenijo je bila včeraj hladna fronta, ki je povzročila sneženje ne Gorenjskem. V Planici je samo dopoldan zapadlo 5 cm snega, na Vršiču pa je metlo kot sredi zine in je zapadlo 30 cm snega. Prelaz ni bil prevozen. Na celjskem in mariborskem območju je močno lilo in povsod se je občutno ohladilo. Na Primorskem so divjale nevihte, tudi ob slovenski obali so bili nalivi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta