Pred 50 leti v Večeru: Po kotlu tako povpraševanje, da naročil ne morejo sproti izpolniti

Pripravil Rok Kajzer
08.06.2024 05:30

Vsako letu podelijo na zagrebškern velesejmu tudi posebno priznanje YU design. Letos je to priznanje prejelo pet izdelkov, med njimi tudi kotel ferrotherm, izdelek Ferromota, Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
3. junij 1974

Drvar mesto heroj

Predsednik Tito se je s soprogo Jovanko vrnil sinoči v Beograd, potem ko se je v Drvarju udeležil velike slovesnosti ob jubilejni 30. obletnici velike drvarske bitke. V okviru te proslave je bila v soboto uspela vaja Drvar 74, ki je dokazala visoko stopnjo borbene pripravljenosti enot JLA in TO. Zbralo se je blizu 50.000 ljudi in 1800 borcev, ki so pred 30. leti branili vrhovni štab, govoril je predsednik Tito. /.../

Drvar je prejel včeraj red narodnega heroja, z enakim redom je predsednik Tito posmrtno odlikoval mladinko Miko Bosnič, red narodnega heroja je dobila tudi tretja liška brigada, ki se je borba z Nemci v Drvarju. /.../ V Drvarju so ob slovesnostih odprli muzej 25. maj, novo tovarno vezanih plošč in začeli graditi tovarno stavbnega pohištva. Ljudsko zborovanje, na katerem je govoril predsednik Tito, je bilo ob vznožju hriba Gradina, kjer je bil pred 30 leti v znani votlini sedež vrhovnega štaba.

3. junij 1974

Deklica - heroj

Ob 30. obletnici zloma sovražnega desanta v Drvarju so začeli v tem mestu snemati film o junaškem dekletu Miki Bosnič. Imela je manj kot 16 let, ko je žrtvovala življenje, da bi rešila borce v partizanskem tanku. Na ta tank v središču Drvarja je nemški vojak vrgel pregrinjalo in tako zakril opazovalno linico. Tank je zapeljal v zid in nemški vojaki so že začeli odpirati njegovo kupolo. Takrat je skupina nemških vojakov gnala mimo ujete Drvarčane, med katerimi je bila tudi Mika. Ko je videla, v kakšni nevarnosti so naši borci, se je pognala in strgala pregrinjalo s tanka. Znova se je oglasila partizanska strojnica. Miko so nemški vojaki pri priči pobili z bajoneti.

3. junij 1974

Kaj pripravljate?

IVAN ČOBAL, akademski slikar: "V juniju pripravljam samostojno razstavo v svoji zasebni galeriji. Gre za razstavo portretov. Kot vedno doslej, bo tudi tokrat otvoritev povezana z umetniškim večerom. Nastopili bosta oboistka Dubravka Ballon in flavtistka Marjetka Urbanc iz Maribora. Umetnici bosta izvajali dela skladateljev Loeilleta, Bacha in Mozarta. Otvoritev razstave bo v petek, 14. junija. ob 18. uri v Mali galeriji, Vinarska ul."

4. junij 1974

Naša satelitska postaja

Čez nekaj dni bodo v Ivanjici svečano odprli prvo zemeljsko satelitsko postajo pri nas. Že dva meseca poizkusno obratuje, Jugoslavija se bo prek nje vključila v satelitske telefonske in telegrafske zveze s severno in južno Ameriko in z Afriko. Postaja je sestavni del sistema Intelsat in ima 12 telefonskih kanalov, leta 1978 pa jih bo imela blizu 80. Nekatere telefonske kanale bomo dali v najem Bolgariji, Madžarski, Romuniji in Češkoslovaški, dokler ne bodo zgradile svojih postaj. Gradnja postaje v Ivanjici je veljala 120 milijonov dinarjev, prek nje bo Jugoslavija dobivala tudi TV prenose.

4. junij 1974

YU design privablja

Vsako letu podelijo na zagrebškern velesejmu tudi posebno priznanje YU design. Letos je to priznanje prejelo pet izdelkov, med njimi tudi kotel ferrotherm, izdelek Ferromota, Maribor. Od velesejma je minil že več kot mesec dni in pri Ferromotu so nam povedali, da je po njihovem nagrajenem kotlu tako povpraševanje, da naročil ne morejo sproti izpolniti. /.../ Ob tem bi veljalo še poudariti, da je kotel v celoti domač proizvod in izdelan po domači tehnologiji, popolnoma brez tuje licence. /.../ T. IVIČ

6. junij 1974

V zadnjem hipu

Precej dolgo je sinoči v beograjskem hotelu Slavija zasedal trenerski štab pod vodstvom zveznega kapetana Miljaniča. Treba je bilo določiti 22 igralcev, ki so davi odleteli na svetovno prvenstvo v Frankfurt. V kadru so dokončno: Marič, Meškovič, O. Petrovič, Buljan, Hadžiabdič, Mužinič, Katalinski, Bogičevič, Petkovič, Oblak, Šurjak, Ačimovič, Djajič, Jerkovič, Pavlovič, Dojčinovski, Vladič, Popivoda, Karasi, Bajevič in V. Petrovič, v zadnjem hipu pa so poklicali še Hajdukovca Peruzoviča.

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta