Pred 50 leti v Večeru: Poletno prvenstvo SR Slovenije v slalomu pod Vršičem

Pripravil Rok Kajzer
27.07.2024 06:00

Po 280 m dolgi progi sta 32 vratic razporedila Jeseničana Krauthaker in Šmitek. Za ta letni čas precej hitri sneg je omogočil lepo tekmo, vendar rezultati ne kažejo stvarne slike vrednosti posameznih tekmovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

23. julij 1974

Slavje in "lovrenška republika"

Ena od najpomembnejših slovenskih proslav 22. julija je bila v nedeljo pri Lovrencu na Pohorju, kjer so hkrati z dnevom vstaje praznovali tudi 30-letnico ustanovitve svobodnega ozemlja pri Lovrencu in v Ribnici na Pohorju. Že daleč pred deseto uro dopoldne, ko se je začela slovesnost, so prihajali v slikoviti in praznično opravljeni ter razpoloženi pohorski Lovrenc številni gosti, zlasti udeleženci partizanskih bojev izpred tridesetih let, ko je nastala "lovrenška republika". Bivše bojevnike, udeležence NOV, so domačini Lovrenca in drugi obiskovalci nedeljskega slavja tudi najprisrčneje pozdravili v svojem krogu. Med udeleženci lovrenške proslave dneva vstaje slovenskega naroda so bili med drugimi visokimi gosti, predstavniki oblasti in družbeno-političnih organizacij, tudi Sergej Kraigher, predsednik predsedstva SRS /.../ V.V.

 

23. julij 1974

5000 modrih čelad na Cipru?

Na sedežu Združenih narodov so potrdili, da vlada od sinoči od 20.45 po srednjeevropskem času na celem Cipru mir in da obe strani spoštujeta prekinitev ognja. Generalni sekretar OZN je na sinočnji seji Varnostnega sveta, četrti v sedmih dneh, sporočil, da si bo prizadeval, da bi povečali število pripadnikov sil OZN na Cipru, ki jih je zdaj 2300. V bodoče naj bi bilo na Cipru do 5000 vojakov OZN.

 

23. julij 1974

Najhitrejši mladinec Šoberl

Za uvod v priprave na prihodnjo sezono so včeraj pod Vršičem, na plazu pod Prisojnikom, pripravili poletno smučarsko prvenstvo Slovenije, ki se ga je udeležilo kar 80 tekmovalcev vseh kategorij. Po 280 m dolgi progi sta 32 vratic razporedila Jeseničana Krauthaker in Šmitek. Za ta letni čas precej hitri sneg je omogočil lepo tekmo, vendar rezultati ne kažejo stvarne slike vrednosti posameznih tekmovalcev. Včerajšnje prvenstvo, ki se bo nadaljevalo 6. avgusta s tekmovanjem v veleslalomu na Kredarici, predstavlja lepo popestritev mrtve sezone in je priložnost za srečanje smučarjev ob začetku priprav na prihodnjo zimo. Tako je včeraj najboljši čas mnogim izkušenim tekmovalcem izpred nosu odnesel mladi Matjaž Šoberl z Jesenic, ki je tako zasedel prvo mesto med st. mladinci. Pri članih je bil prvi "veteran" Miran Gašperčič. /.../ Med ženskami so se na startu pojavile le mladinke; med njimi je premočno zmagala izkušena Mariborčanka Ilka Čerpesova. B. MAKSIMOVIČ

 

25. julij 1974

Račji maraton po Dravi

Če boste kje na obrežju Drave te dni srečali tri osamljene moške, ki otožno strme v kalne valove Drave, so to zanesljivo časnikarji Večera, ki so pred 15 leti s čolnom Maribor preveslali Dravo od izvira do izliva. To so bili (od leve): Milan Golob, Branko Senica in Mirko Čepič. Tega, da so bili takrat pred 15 leti vitki fantje, ne bi pisala, res pa je, da so bili nabiti z voljo do veslanja in odkrivanja izvira Drave. Nobena akcija ni vzbudila toliko pozornosti kot ravno ta. /.../ Drava od izvira do izliva je dolga 749 km, Večerovci so to pot opravili v 24 dneh. /.../ S. ŠERUGA

Arhiv Večera

 

27. julij 1974

Maistrova obletnica

Včeraj, na dan, ko je pred 40. leti umrl general Maister, je občinski odbor zveze prostovoljcev, borcev za severno mejo 1918/19 v Mariboru s svečano komemoracijo počastil spomin tega za Maribor, severno mejo in vso Slovenijo, zasluženega borca ter položil venec na njegov grob. Davi je odpeljal v Kamnik poln avtobus borcev za severno mejo iz Maribora, da bi tam prisostvovali slovesnosti ob Maistrovem spomeniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta