Pred 50 leti v Večeru: V soboto ponoči je Obsotelje prizadela še druga nesreča

Pripravil Rok Kajzer
06.07.2024 05:15

V Atomskih toplicah je kolektiv reševal vso noč. Pomagali so gasilci in miličniki. Zaradi preobilice dežja v soboto je na nekaterih krajih tudi Savinja prestopila bregove.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
1. julij 1974

Obsotelje poplavljeno

Po potresu, ki je prizadel najrevnejše kraje na Kozjanskem in v Obsotelju, so sedaj vode Sotle in Mestinščice prestopile bregove in poplavile okoli 3000 ha travnikov in njiv. Voda je odnesla na tisoče kilogramov pokošenega sena, uničila travo na nepokošenih travnikih, veliko zorečega žita ter drugih kmetijskih pridelkov. Nekatere družine, ki so jih preselili po potresu iz porušenih hiš, so morale sredi noči zbežati iz poplavljenih šotorov.

V Atomskih toplicah je kolektiv reševal vso noč. Pomagali so gasilci in miličniki. Zaradi preobilice dežja v soboto je na nekaterih krajih tudi Savinja prestopila bregove. V Savinjski dolini ni naredila večje škode. Precej posevkov in nepokošenih travnikov pa je poplavila nižje od Celja. V Tremarjah pri Laškem je bila vso noč od sobote na nedeljo zaprta cesta.

V okolici Sevnice je prestopila bregove Sava, vendar večje škode ni bilo.

1. julij 1974

Ubili Kingovo mater

Mati umorjenega črnskega voditelja za državljanske pravice Martina Lutherja Kinga je podlegla včeraj strelom neznanca. Nanjo so streljali med mašo v cerkvi. Mrtev je bil še nek moški, dva pa sta bila ranjena.

2. julij 1974

Juan Peron umrl

PREDSEDNICA JE ZA ZDAJ PERONOVA SOPROGA - Včeraj popoldan je umrl argentinski predsednik Juan Domingo Peron, 79. Novico o smrti je sporočila Argentincem Peronova soproga. Zelo kratko je povedala, da je vodja naroda umrl po kritičnih urah, ki so posledica hude srčne bolezni. Vsi člani vlade, vojaški poveljniki in ključne osebnosti so počastili spomin umrlega predsednika in izrazili pripravljenost braniti ustavo. V Argentini je velika žalost. Ljudje so močno zaskrbljeni. Vsa Argentina je praktično na nogah. Tukaj vedo, da je bil Peron poroštvo za miren ustavni razvoj dežele in zato je njegova smrt osnovni vir negotovosti in bojazni za mirno prihodnost ljudstva.

3. julij 1974

Požar na našem letalu

Na letalu JAT boeing 707, ki je pozno sinoči poletelo z letališča Standstadt pri Londonu s 143 potniki, pretežno jugoslovanskimi turisti, je nastal požar na skrajnem desnem motorju. Signalne naprave so tako pokazale 10 minut po vzletu. Posadka je ukrepala, potniki so bili zelo disciplinirani in sploh ni bilo panike. Letalo je krožilo dve uri v zraku, da bi porabilo gorivo, potem pa se je nekaj pred polnočjo spustilo na letališče, s katerega je bilo poletelo. Vzroki okvare še niso znani.

3. julij 1974

Flisar direktor Večera

Delavski svet TOZD Večer je na včerajšnji seji imenoval za direktorja Večera Dragana Flisarja, dosedanjega vršilca dolžnosti te funkcije. Dragan Flisar je v letih 1957 do 1959 opravljal dolžnost direktorja Pomurskega tiska v Murski Soboti, pozneje pa je ves čas delal kot urednik v uredništvu Večera. Bil je urednik posebnih Večerovih izdaj za jugoslovanske delavce v tujini in nazadnje urednik notranje politike. Na včerajšnji seji se je DS Večera tudi sklenil odzvati pozivu izvršnega odbora republiške konference SZDL Slovenije k solidarnostni akciji za pomoč prebivalcem Kozjanskega, ki so jih prizadele posledice potresa. Delavski svet je tako pozval delovne ljudi TOZD Večer, da naj kot svoj solidarnostni prispevek namenijo za Kozjansko enodnevni osebni dohodek. Prispevek Večera bo znašal približno 22.000 dinarjev.

3. julij 1974

Pomnik Slavi Klavori

V vojašnici Slava Klavora na ulici Pariške komune v Mariboru so danes dopoldne slovesno odkrili spomenik narodnemu heroju Slavi Klavori, po kateri se vojašnica tudi imenuje. Kip, ki ga je izdelal akademski kipar-vojak Miroljub Mostič stoji pri vhodu v kasarno, na travi pod krošnjami dreves. Vojaški kipar je že izoblikoval kip heroja Franca Rozmana-Staneta. Odkritje kipa Slavi Klavori so pripravili v okviru praznovanja dneva borca. S.Š.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta