Prihaja SU7: Xiaomi vstopa v svet avtomobilizma

Gregor Grosman Gregor Grosman
13.01.2024 06:05

Prvi izdelek bo vozilo Xiaomi SU7, opisujejo ga kot polno zmogljivo limuzino z ekološko tehnologijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Xiaomijevo električno vozilo SU7
Xiaomi

Družba Xiaomi, ki jo pri nas poznamo predvsem po cenovno dostopnih zmogljivih pametnih mobilnikih, se je s predstavitvijo lastnega električnega vozila in petih temeljnih tehnologij - e-motor, baterija, Xiaomi Die-Casting, Xiaomi Pilot Autonomous Driving in Smart Cabin - podala v svet avtomobilske industrije. Prvi izdelek bo vozilo Xiaomi SU7, opisujejo ga kot polno zmogljivo limuzino z ekološko tehnologijo, pri čemer izpostavljajo zasnovo, zmogljivosti, doseg, varnost in nekatere druge podrobnosti.

“Dovolite mi, da ob tej priložnosti citiram stavek iz kitajske poezije, ‘S trdnimi koraki prestopamo dosedanje omejitve’,” je ob globalni predstavitvi dejal Lei Jun, ustanovitelj, predsednik in izvršni direktor skupine Xiaomi. Dodal je, da vstop Xiaomija v avtomobilsko industrijo pomeni znaten preskok iz industrije pametnih telefonov in ključni korak k zaprtju zanke pametnega ekosistema: človek - avto - dom. Njihovi načrti so drzni: v 15 do 20 letih postati eden izmed petih najboljših proizvajalcev avtomobilov na svetu.

V družbi menijo, da se pametna električna vozila usmerjajo k integraciji avtomobilske industrije s potrošniško elektroniko in inteligentnimi ekosistemi. Njihov oddelek za električna vozila je vložil preračunano skoraj 1,3 milijarde evrov v začetno fazo raziskav in razvoja. Ekipo za raziskave in razvoj sestavlja več kot 3400 inženirjev in več kot tisoč tehničnih strokovnjakov na kritičnih področjih, in sicer na Kitajskem in v tujini.

Rezultat razvoja so razviti in izdelani e-motorji HyperEngine V6/V6s in HyperEngine V8s. Trije elektromotorji uporabljajo tehnologijo dvosmernega polnega hlajenja olja, zasnovo oljnega tokokroga v obliki črke S in razporejeno zasnovo lamel iz silicijevega jekla. Proizvajalec trdi, da se lahko po zmogljivosti primerjajo s tradicionalnimi pogonskimi sklopi motorjev z notranjim izgorevanjem V8 in V6. E-motor HyperEngine V8s trenutno še razvijajo in naj bi ga leta 2025 množično vgrajevali v svoja električna vozila.

Sami so razvili tudi tehnologijo integriranih baterij CTB z inovativno tehnologijo obrnjenih celic, večnamenskim elastičnim vmesnim slojem in minimalističnim sistemom ožičenja. Proizvajalec se je pohvalil, da imajo njihove baterije učinkovitost integracije 77,8 odstotka, kar naj bi bila najvišja vrednost med baterijami CTB na svetu. Prav tako so dosegli za 24,4 odstotka izboljšanje splošne zmogljivosti in zmanjšanje višine za 17 mm, pri največji kapaciteti baterije do 150 kWh in s teoretičnim dosegom polnjenja CLTC, ki presega 1200 kilometrov.

Pri zasnovi pametne kabine so se osredotočili na človeka. V središču so 16,1-palčna osrednja konzola, 56-palčni head-up zaslon, 7,1-palčna vrtljiva armaturna plošča in dva podaljška za naslon sedeža, ki omogočata namestitev tabličnih naprav. Kljub velikemu številu zaslonov izpostavljajo, da naj bi uporabniki brez težav upravljali vse napredne funkcije vozila in dostopali do njih, operacijski sistem pa se zažene v 1,49 sekunde po odklepanju vrat. Sistem ponuja tudi brezhibno povezavo med pametnimi telefoni in električnim vozilom. Ko torej voznik sede v potniško kabino, se na konzoli samodejno prikaže ikona, ki omogoča preprost dostop do vmesnika njegovega telefona.

Razvili so tudi model umetne inteligence za zaznavanje in odločanje pri avtomatiziranem parkiranju. Vozilo bo prav tako opremljeno z dvema visoko zmogljivima čipoma NVIDIA Orin, strojna oprema vključuje LiDAR, enajst kamer visoke ločljivosti, tri radarje milimetrskih valov in dvanajst ultrazvočnih radarjev na modelu Xiaomi SU7 Max. S takšno konfiguracijo in po zaključenih raziskavah napovedujejo, da se bo njihov inteligentni sistem za avtonomno vožnjo do leta 2024 pridružil najvišjemu razredu v industriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta