Seks v mestu: Nepopolna vrnitev Newyorčank

Saša Britovšek Saša Britovšek
19.06.2021 04:40
Sarah Jessica Parker je navdušena, a hkrati prestrašena. Ponovno stopiti v čevlje časopisne kolumnistke Carrie Bradshaw in jo iz konca devetdesetih let preslikati v današnji čas, v okolje, kjer modo v veliki meri narekujejo 20-letne spletne vplivnice in blogerke, trendi pa se sprintersko hitro izmenjujejo iz tedna v teden, ne bo preprosto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cynthia Nixon, Kristin Davis in Sarah Jessica Parker bodo v nadaljevanju serije Seks v mestu le triperesna deteljica zrelih žensk. Foto: Profimedia
Profimedia

​Carrie, Charlotte, Miranda in Samantha, četverica, ki bi lahko postala simbol ženske emancipacije in predstavljala neodvisnost nežnejšega spola, ne nazadnje, z nekaj scenarističnega truda bi lahko bile izmišljene Newyorčanke priljubljene ikone feminističnih gibanj iz preloma tisočletja. Pa niso.

Sarah Jessica je enako Carrie

Skodrana časopisna kolumnistka ​Carrie Bradshaw, ki jo je kot osrednji lik v svoji knjigi leta 1997 ustvarila Candace Bushnell, njene zgodbe pa je za televizijsko mrežo HBO priredil Darren Star, je vseh šest sezon bila in ostala obsedenka z modo, raziskovalka moško-ženskih odnosov in nežna dušica, večno zaljubljena v romantiko. "Carriejina obsedenost z ljubeznijo je otročja," je že zelo kmalu v času snemanja serije povedala igralka Sarah Jessica Parker, ki se zaznamovanosti z likom nikoli ni znebila. Četudi je vedno poudarjala, da s svojim televizijskim likom nima veliko skupnega in da je ena redkih lastnosti, ki si jih z njo deli, ljubezen do mode, še posebno do čevljev vrhunskih oblikovalcev, je ostalo: Sarah Jessica je enako Carrie.

Konec lanskega leta so se razširile govorice, da se po vzoru ponovno obujenih televizijskih uspešnic s konca prejšnjega tisočletja ta pripravlja tudi za Seks v mestu. Novica sicer ni bila presenetljiva, saj se je o tem govorilo že od leta 2010, ko so posneli drugo filmsko različico, po tem pa za vnovično sodelovanje več ni hotela slišati igralka Kim Cattrall. Producenti so upali, da jo bodo lahko prepričali, a najstarejša med četverico glavnih igralk je trd oreh in ni si premislila.

"Že zdavnaj sem prešla ciljno črto s Samantho Jones, vztrajala sem, ker sem imela rada Seks v mestu. Res je bila serija blagoslov na več ravneh, a po končanem drugem filmu sem imela dovolj. Nisem razumela, zakaj bi še ... Ali pa, zakaj me preprosto ne zamenjajo s katero drugo igralko. Morda temnopolto ali latinskoameriškega rodu. Namesto tega so izgubljali čas s prepričevanjem. Ne pomeni ne!" je bila jasna Cattrallova in tudi sama v televizijskih pogovorih omenila, kar so seriji očitali mnogi - da je bila ustvarjena, kot bi v New Yorku živeli le svetlopolti ljudje. Nad zamislijo in povabilom so bile medtem navdušene Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon in Kristin Davis, pisci pa so se lotili nadaljevanja zgodbe o zgolj treh Newyorčankah.

​Nikoli prijateljice, le sodelavke

Serija je bila bela, kolikor se je le dalo, in pozorni gledalec je z lahkoto v scenariju opazil tudi rasno neobčutljive izjave, je Seks v mestu komentirala Chelsea Fairless modna urednica in aktivistka za enakopravnost LGBT-skupnosti. Spomnila se je tudi zadnje sezone, v kateri so po njenem mnenju ustvarjalci izzivali feministične kroge z naslovi, kot je Ženska pravica do čevljev.

A bolj kot na družbenih prepričanjih je neomajna odločitev Kim Cattrall temeljila na nerazčiščenem odnosu, ki ga je gojila do Sarah Jessice. Čeprav sta bili Carrie in Samantha najboljši prijateljici dolgih šest sezon, si v dobrem in slabem stali ob strani, se držali za roke, si brisali solze, skupaj plesali in pili, se Sarah Jessica in Kim menda temu nikoli nista niti približali. Zavoljo promocije in uspešnega marketinga televizijske uspešnice resnica o njunem odnosu nikoli ni prišla v javnost. Prijateljici pred in za kamero, je verjela vsa Amerika in z njo ves svet. Dokler pred tremi leti, torej šele 14 let po koncu snemanja serije, nista začeli v javnosti prati umazanega perila. "Nikoli nismo bile prijateljice, le sodelavke," je med drugim povedala Cattrallova. Takrat je tragično izgubil življenje Chris Cattrall, mlajši brat igralke Kim, kar je ta sporočila na družbenem omrežju. Sarah Jessica ji je na tistem mestu izrekla sožalje, kolegica pa se je odzvala, da v žalostnih trenutkih ne potrebuje njene ljubezni in podpore, saj tako le odpira spomine na to, kako kruta oseba je, ter da naj tragedije ne izkorišča za svojo promocijo.

Petdesetletnce Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, ki so tudi v resnici dobre prijateljice, ponovno delajo skupaj. Foto: Profimedia
Profimedia

"Bila sem šokirana in zlomljenega srca, vznemirjena," je osrednja zvezdnica odgovarjala na neposredna novinarska vprašanja, ki so sledila "spletnemu incidentu", češ da ima v spominu zgolj lepe izkušnje serije, kjer so profesionalni odnosi s časom prerasli v osebne, saj so zelo dolgo delali skupaj in postali drug drugemu življenjski sopotniki.

​In kar tako ... se zgodba nadaljuje

Serija, nagrajena s sedmimi emmyji in osmimi zlatimi globusi, te dni že resnično doživlja svoj preporod. Seveda brez lika Samanthe Jones, ki je bila med prijateljicami največja poznavalka seksa. Kar verjetno pomeni, da bo zdaj manj seksa v mestu ... Tudi v novem imenu ga namreč ni. Prenovljena serija v originalu nosi naslov And just like that ..., kar bi lahko prevedli v In kar tako ... Ameriški časopis Variety je že poročal, da je v pripravi deset polurnih epizod, vsaka pa naj bi vsaki od treh glavnih igralk prinesle več kot milijon dolarjev. Vse tri, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon in Kristin Davis, so ob znamenitem Michaelu Patricku Kingu tudi same producentke tega televizijskega projekta, ki se pripravlja za HBO-jevo platformo za predvajanje TV-vsebin HBO Max.

"Serija bo spremljala Carrie, Mirando in Charlotte, kako plujejo skozi zapleteno življenje odnosov iz tridesetih let v še bolj zapleteno realnost življenja in prijateljstva v petdesetih," se za zdaj glasi skromna uradna predstavitev serije z obljubo, da bazične sestavine ostajajo enake, kot so bile, torej: blišč, odkriti ženski pogovori o spolnosti in vsakdanjem življenju ter seveda osupljivi posnetki New Yorka v vsej njegovi veličini. In veliko jabolko je tudi osrednji motiv prvih video vabil, ki so jih na profilih svojih družbenih omrežij objavile igralke in sledilce povabile na vnovično srečanje v New Yorku. Sarah Jessica Parker je objavila tudi fotografijo natisnjenega scenarija in dodala: "Ponovno skupaj. Berem vsebino naših prvih epizod skupaj s prijatelji in novimi sodelavci. Kot sladoledna sladica." Priznala pa je tudi že, da je po eni strani navdušena, a hkrati nekoliko prestrašena. Ponovno stopiti v čevlje časopisne kolumnistke Carrie Bradshaw in jo iz konca devetdesetih let prejšnjega stoletja preslikati v današnji čas, v okolje, kjer modo v veliki meri narekujejo 20-letne spletne vplivnice in blogerke, trendi pa se sprintersko hitro izmenjujejo iz tedna v teden, ne bo preprosto.

Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Cynthia Nixon in Kim Cattrall na preieri filma Seks v mestu 2, ko se je Cattrallova odločila, da je to zares zadnje sodelovanje s Parkerjevo. Foto: Profimedia
Profimedia

Nikoli gola s ptičkom v laseh

"Najsrečnejši spomini, ki jih imam z naših snemanj, so povezani z oblekami, z zabavnim preizkušanjem kombiniranja modnih kosov in delo s stilisti. Včasih smo snemali tudi po 18 ur, vsak dan dve epizodi in takrat sem nosila tudi po 30 različnih kostumov. Včasih je šlo za tako nore kombinacije, da je celo režiser ostal brez besed, ko sem prišla iz garderobe - recimo s ptičkom v laseh. Nisem znala pojasniti, zakaj je tam, tudi moja stilistka ne. Bil je preprosto lep," se je pred kratkim Sarah Jessica spominjala dobrih starih časov, ko se je tudi ona zaljubila v modo in skupaj s Carrie postala modna ikona.

Danes ima Parkerjeva 56 let in je lastnica osmih butikov s čevlji lastne blagovne znamke SJP. Z Matthewom Broderickom pa sta poročena že več kot 20 let, imata tri otroke in veljata za enega najbolj "vzornih" parov filmske industrije. Vsa ta leta namreč v javnost nikoli niso pricurljale novice, da bi bil kdaj njun odnos v težavah. Prav Broderick pa jo je prepričal, da je leta 1998 sprejela vlogo kolumnistke Carrie in to šele po tem, ko so ji zagotovili, da kljub izzivalnemu naslovu ne bo snemala golih prizorov. Verjetno bo tako tudi v prihajajočih delih, kjer je očitno pred kamero ne bo slekel niti gospod Živina, Carriejina večna šibka točka. Njun odnos, ki zdaj je in zdaj ni, ostaja rdeča nit zgodbe, saj je producent Michael Patrick King za Variety že povedal, da novega poglavja Seksa v mestu ne bi mogli ustvariti brez igralca Chrisa Notha. V svoje vloge pa bodo ponovno stopili tudi Mario Cantone, David Eigenberg, Willie Garson, Evan Handler, ki so tako in drugače mešali glave glavnim protagonistkam ikonične serije. Med novinci v seriji je za zdaj javno napovedana le mehiška igralka Sarah Ramirez, ki je v Talentih v belem deset sezon upodabljala lik zdravnice Callie Torres. Ko se je umaknila, ja razkrila svojo biseksualnost, lansko leto pa presenetila s spremenjenim videzom in se opredelila kot nonbinarna oseba, torej ne moški in ne ženska. Četudi velja za odlično igralko oziroma igralca, je zelo očitno, da se ustvarjalci serije z njo želijo odkupiti za pretekle očitane jim napake in med svojo publiko privabiti tudi posameznike manjšinskih družbenih skupin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta