(ŠESTI DAN) Kandidati za čestitke ali kdo je številka ena osamosvojitve

Rok Kajzer Rok Kajzer
24.06.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Jaušovec
Skladba Kandidati za čestitke je izšla na petem studijskem albumu skupine Lačni Franz leta, pozor, 1986. Sedemintrideset let kasneje in 32 let po tem, ko smo na Trgu republike dvignili novo slovensko zastavo, je vse isto. Isto, isto, isto. Kravate, zlate ure, "skrb" za nacijo, ustvarjalci naše "sreče". Dobrodošli nazaj v prihodnosti. Ali nekako tako.

Tudi to skladbo, ki je brez dvoma zbodla partijsko vrhuško, velja umestiti v kompleksno omrežje, ki je leta 1991 omogočilo, da je Slovenija lahko razglasila samostojnost in neodvisnost. Smo zapisali "kompleksno omrežje", namesto da bi poimensko našteli tiste, ki zase sodijo, da se osamosvojitev brez njih ne bi zgodila? Kakšen greh! Ko pa nas prepričujejo, da imajo vse zasluge za osamosvojitev, da lahko edini interpretirajo takratne dogodke in si na njihov račun pripenjajo trajno imuniteto. Kar niti ni nenavadno, saj so se učili pri svojih predhodnikih in v času, ko sta bila le ozek krog ljudi in ena stranka zaslužna za vse, nedotakljiva, še posebno pa upravičena do ekskluzivne interpretacije zgodovine.

Tako bomo tudi letos, tik pred 25. junijem, znova pred vprašanjem, kdo je številka ena osamosvojitve.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta