Široko odprta vrata

Rok Kajzer Rok Kajzer
29.06.2019 04:59

Očitki, da gre za "nostalgike, ki jim pomagajo ostanki jugokomunistične mafije", najbrž ne bodo manjkali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Takrat, ko gre za Marka Perkovića - Thomsona, ki so mu v Mariboru, kot že ničkolikokrat prej v mestih civiliziranega dela Evrope, gladko in brez večjih debat prepovedali koncerte, se uporabijo prav takšne besedne zveze. Ker drugih argumentov ni. Za tipe, ki poveličujejo najbolj gnusne vojne zveri, rehabilitirajo ustaštvo oziroma fašizem in sejejo sovraštvo in nestrpnost, pač ni prostora v odprtih, svobodnih mestih. O teh stvareh se ne razpravlja, enostavno prepove se, četudi je treba najti zadnji odstavek nekega nepomembnega občinskega odloka - če že ustavnih določil, ki prepovedujejo prav vse, kar Thompson počne, ne upoštevamo.
Maribor, (ne) nazadnje zgrajen na uporu zoper fašizem med drugo svetovno vojno in pred tremi desetletji še na osamosvojitvenem uporu zoper novodobni fašizem, ki je prihrumel iz Srbije, je odprto mesto. Vsi, ki so vstali zoper koncert proustaškega zlagalca stihov v Mariboru, so bili označeni za - kaj drugega kot - komuniste, levičarje, nedomoljube. Ker tisti, ki so ga podpirali takrat in ga podpirajo danes, ko slavi z birokratsko, ne pa vsebinsko sodno zmago, pač ne znajo sestaviti enega samega resnega stavka, zakaj je Thompson frajer. In ker frajer ni - če se samo spomnimo ustaškega morišča v Jasenovcu, ki ga klepač sovražnih verzov slavi in v katerem je umrlo veliko naših rojakov, med njimi več slovenskih katoliških duhovnikov -, podporniki na dan privlečejo vse fantome iz, saj vemo, socialističnih časov.
Maribor je s pomočjo uradnih struktur, ki so začutile mestne vibracije, pred dvema letoma s prepovedjo koncerta ostal odprto mesto. Tako kot Reka ali Pulj na Hrvaškem in kopica drugih demokratičnih in svetovljanskih mest, ki so netilcu sovraštva odrekli gostoljubje. Maribor tudi z današnjim dogodkom, svojo prvo parado ponosa, ostaja in vztraja na svoji poti odprtega mesta. Česa bodo deležni udeleženci in vsi tisti, ki se bodo zlili v karavano ali pa jo le podprli? Brez standardne folklore o levi izrojenosti, še kakšni etiketi, povezani s komunizmom, in drugih oblik nestrpnosti najbrž ne bo šlo. Upamo, da na dogodek, ki promovira strpnost in enakost vseh ne glede na spolno usmerjenost, ne padejo sence iz stranskih ulic, ki se kdaj huligansko plazijo po Mariboru, rišejo kljukaste križe in vzklikajo pedri raus. A vseeno, Maribor se bo danes pogumno obarval v mavrične barve in se postavil na zemljevid mest, ki se na široko odpirajo vsem ne glede na spolno orientacijo, barvo kože, veroizpoved, državo rojstva ... To dela mesta velika in zato je danes to majhen korak za LGBTQ-skupnost, a velik dan za Maribor. Župan Saša Arsenovič je častni pokrovitelj, vsa pomembnejša podjetja v mestu pa bodo razvila mavrično zastavo. Nekaj, kar bi si še nekaj let nazaj nekako težko predstavljali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta