Tom Cruise: Mož, ki rešuje filmsko industrijo

Saša Britovšek Saša Britovšek
04.07.2020 05:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimeida

Prav v teh dneh bi moralo potekati snemanje še zadnjih prizorov sedmega dela filma iz franšize Misija: Nemogoče, serije filmov, ki že od leta 1996 nastajajo pod okriljem produkcijske hiše Toma Cruisa. Pa je tudi njih v začetku leta ustavil novi koronavirus. Februarja so prekinili snemanje v Benetkah, se preselili v Veliko Britanijo, a tudi tam se niso zadržali dolgo. Ko se je svet ustavil v primežu pandemije, se je ustavila filmska industrija in z njo Cruisov "osebni projekt". Štiri mesece kasneje se je igralec, ki je včeraj praznoval 58. rojstni dan, odločil za reševanje Misije: Nemogoče, saj zanj, kot je v svojih intervjujih rad poudarjal, ni nič nemogoče. Pred kratkim smo lahko brali, da se je odločil graditi prestižno naselje na zapuščeni letalski stezi baze zračnih sil Velike Britanije v Oxfordshiru. Tam bo snemalna ekipa sedmega nadaljevanja akcijskega filma živela izolirano od zunanjega sveta in grožnje novega koronavirusa. V vas bo mogoče vstopiti le skozi posebne balone, zaradi katerih naj bi bilo onemogočeno širjenje koronavirusa med člani ekipe. Kako točno naj bi baloni in izolacija filmske ekipe delovali, še ni znano, vsekakor pa bo to eden najdražjih projektov prvega zvezdnika filmov Misija: Nemogoče. Zdaj se premiera filma napoveduje za oktober 2021. Medtem pa je za letošnji december še vedno napovedan prihod filma Top Gun: Maverick, nove različice oziroma nadaljevanje Cruisove prve velike filmske uspešnice Top Gun iz leta 1986.

​Popoln nasmeh, ne tako popolna postava

Zapeljive živahne oči, malo manj zapeljiv nos. Popolna kariera, nepopolna zasebna zgodba. No, vsaj dokler se ni srečal s scientologijo, od takrat naprej nič ni nemogoče! Danes je Tom eden najbolje plačanih igralcev in njegovo premoženje ocenjujejo na 450 milijonov evrov.
Tom Cruise se je rodil 3. julija 1962 v ameriškem mestu Syracuse. Velikokrat je povedal, da sta za njim težko otroštvo in naporna mladost, zato se zdaj v sledenju svojih ciljev in želja ne pusti motiti. "Moje otroštvo je bilo zelo osamljeno, vrstniki so se norčevali iz mene, saj sem zelo težko bral," je za svojo nesrečo velikokrat krivil težave z disleksijo, ki sta jih imeli tudi mama Mary Lee in sestra Lee Ann. Zaradi težav z branjem, pozornostjo in koncentracijo je spoznal, da bo težko nadaljeval klasično izobraževanje. Začel je raziskovati svoje možnosti in iskati, kam bi lahko usmeril kariero brez veliko branja. Na misel mu je prišla celo duhovniška služba in za nekaj mesecev je pristal v semenišču, dokler ni ugotovil, da to ni mesto zanj. Ker je bil vedno dober športnik, je poskusil trenirati rokoborbo, a po poškodbi kolena je obupal tudi nad to izbiro, kar se mu je zdelo prava katastrofa, saj se je v športu počutil samozavestno in suvereno. Nekdanji profesor mu je predlagal, naj poizkusi igro. To je bilo to! Tom je odkril, da mu je oder pisan na kožo, da mu igranje ustreza, kljub temu da ga zagotovo čakajo težave z učenjem besedil. "Tako zelo sem bil navdušen nad igro, da sem tudi za svoje težave našel rešitev in se naučil vizualizirati besedilo," je pripovedoval novinarjem pred leti, ko je v intervjujih še postregel s kakšno zanimivostjo iz zasebnega življenja.

​Vsi bi želeli postati piloti

Tom Cruise v Parizu na snemanju Misije: Nemogoče 6
Profimedia

Osrednja figura scientološke cerkve

Že na začetku kariere se je Tom Cruise srečal s scientološko cerkvijo. Predstavila mu jo je nekdanja žena igralka Mimi Rogers, s katero je bil poročen tri leta, sama pa je medtem scientološko gibanje zapustila. Cruise je bil iz leta v leto bolj goreč pripadnik te zloglasne organizacije, ki jo je ustanovil pisec znanstvene fantastike L. Ron Hubbard, in je postal ena njenih osrednjih figur. Tako kot filmski svet pa je tudi cerkev znatno krojila njegovo življenje, in kdor se v njegovih prepričanjih ni strinjal, je težko vstopil v njegovo zasebnost. "Biti scientolog je privilegij, to je nekaj, kar sem si v življenju prislužil. Cerkev ima možnost, da ustvarja boljšo resničnost, boljše življenjske razmere. Brez nje ne bi bil tukaj, kjer sem danes," je nemalokrat poudaril ponosno. A prav zaradi tega verskega prepričanja so iz njegovega življenja odhajali pomembni ljudje. V Hollywoodu nikoli niso potihnile govorice, da so prav veljaki scientološke cerkve Toma napeljevali k ločitvi od Nicole Kidman. Tudi njegova zadnja žena, igralka Katie Holmes, se je umaknila iz njegovega življenja zaradi pritiskov sporne organizacije, saj je pred njimi želela zaščititi njuno hčer Suri. In ker deklica ni vzgojena v duhu scientologije, igralcu menda vera ne dovoljuje srečanj z njo že več kot šest let. Njegovi stiki s posvojencema Isabelle in Connorjem so medtem ostali stalni.

Dan Toma Cruisa in medijske afere

Na Japonskem slavijo 10. oktober kot dan Toma Cruisa. Je res? "Res," se je Tom smejal v pogovorni oddaji Graham Norton Show, ko ga je voditelj vprašal, ali je to le šala. "Film Poslednji samuraj je bil na Japonskem neverjetna uspešnica. Mlade je spodbudil, da so se začeli zanimati za japonsko zgodovino, navduševali so se nad umetnostjo in filozofijo samurajev," je pojasnil igralec, ki se je za potrebe filma naučil precej japonščine, posebej pa se je posvetil učenju mečevanja. Nad osvojenimi veščinami so bili navdušeni celo japonski soigralci. A Cruise se v popolnosti loti vsega, tudi treninga plezanja, dirkanja z motorji, pilotiranja helikopterja se je učil celo leto in pol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta