Usoda koalicijske stranke SMC: Tudi Počivalšek ne razume politike

Uroš Esih Uroš Esih
12.09.2020 06:45

Poskus predsednika SMC, da skadruje Borisa Popoviča, tipa politika, proti kateremu se je izvorna SMC borila, še na simbolni ravni zaokroži implozijo nedaleč nazaj najmočnejše stranke slovenskega političnega prostora, ki pa je javno mnenje ne zaznava več

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S shoda proti koaliciji sovraštva - od sedeža SMC do sedeža Desusa v Ljubljani v začetku leta.
Robert Balen

Po tem, ko se je predsednik SMC Zdravko Počivalšek začel dogovarjati s kontroverznim Borisom Popovičem glede zasedbe sekretarskega mesta na ministrstvu za gospodarstvu, se mu je začela dogajati stranka. Zgodil se je revolt poslancev, ki Popoviča, ki simbolizira tip politikov, proti katerim se je izvorno borila SMC Mira Cerarja, nikakor ne vidijo na tako visokem in izpostavljenem političnem položaju. Prav tako se ne strinjajo, da bi Popovič postal svetovalec ministra. Strasti na relaciji poslanska skupina-Počivalšek so se po sestanku v ponedeljek vendarle umirile, Počivalšek je stopil korak nazaj in na četrtkovi vladni seji ni predlagal imenovanja Popoviča, s katerim sta v tesnem stiku vse od začetka julija, za državnega sekretarja. Kot kaže, je Popovičeva kandidatura "mrtva".
Ob epizodi s Popovičem, ki zelo nazorno ilustrira vso globino težav, ki pestijo SMC, smo šli po sledeh vzrokov za implozijo v prejšnjem mandatu vodilne stranke, ki je strmoglavila z rekordnih 34,61 odstotka na volitvah leta 2014 na 0,1 odstotka javnomnenjske podpore avgusta letos. Počivalšek, močno politično načet zaradi obtožb o korupciji in netransparentnosti pri nabavi zaščitne opreme, tako kot stranka, ki jo vodi, je klonil pod bremenom zelo jasnih etičnih standardov, ki si jih je v svoje srce postavila SMC ob ustanovitvi. "Če bi rekla, da se zaradi nabav zaščitne opreme ni pojavil nemir znotraj poslanske skupine in znotraj stranke, bi seveda lagala. Zagotovo taka stvar razburka ozračje," nam je povedala vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga.

Se lahko v SMC zgodi Desus?

Drugače kot zdaj že bivša predsednica stranke Desus Aleksandra Pivec, ki je zanemarjala svojo poslansko skupino, Počivalšek sicer te napake ni storil, saj se s poslanci dobiva na rednih sestankih, ki naj bi potekali v prijateljskem vzdušju. A dejstvo je, da Počivalšek poslancev ne vključuje v odločanje o kadrovskih in drugih strateških vprašanjih, ki zadevajo stranko. Slog Počivalškovega vodenja SMC od izvolitve lani septembra je postajal vedno bolj avtoritativen in s tem podoben slogu vodenja SDS predsednika vlade Janeza Janše, se pritožujejo v stranki. Tudi njegov predhodnik Cerar je imel precej avtoritarnih vzgibov pri vodenju stranke. Cerar je počistil s konkurenco v stranki, afirmiral svojo avtoriteto, a hkrati se je poleg konkurentov znebil tudi potencialov v stranki.
Cerarjevo nebleščečo zapuščino je prevzel Počivalšek, v politiki se ga je prijel sloves slona v trgovini s porcelanom, ki nikoli ni slovel po političnih veščinah ali politični taktnosti. Drenjanja med kandidati za prevzem SMC ni bilo, čeprav je bila nekaj časa v igri tudi poslavljajoča se evropska komisarka Violeta Bulc, ki pa vendarle ni imela dovolj podpore v sicer kadrovsko močno okleščeni stranki. Na stran Počivalška so lani septembra odločno stopili vsi najvidnejši poslanci SMC, predvsem zdajšnji predsednik državnega Igor Zorčič, pa v SMC prebegli Jani Möderndorfer in Janja Sluga. In drenjanja za Počivalškovo nasledstvo na čelu stranke, sploh če bodo zoper njega vložene kazenske obtožnice zaradi poslov z zaščitno opremo, kakor se napoveduje, prav tako ni pričakovati. Njegovega podpornika Zorčiča smo vprašali, ali bi morala stranka glede na rejtinge odpreti vprašanje predsednika stranke in njegove prihodnosti na čelu stranke. "Ko bo čas zrel za to, se bo tudi to zgodilo," je odgovoril prvi med enakimi med poslanci.
"Počivalšek ne razume politike. Njega zanima učinkovitost, ne razume pa sporočil, ki jih generirajo takšne poteze, kot je imenovanje Popoviča. In v resnici je politika posel s sporočili, česar Počivalšek ne razume. Navajen je bil, da je v življenju vlekel svoje poteze, in ta modus operandi je samo prenesel na nivo delovanja stranke," nam je povedal eden od nekdanjih pomembnih članov SMC, ki se tako kot drugi, s katerimi smo se pogovarjali, ne želi izpostavljati in s komentarji škodovati stranki, ki je pravzaprav nezaznavna v javnem mnenju.

Demokratični deficit je SMC nakopal že Cerar

Eden redkih nekdanjih članov, ki se je izpostavil, je bivši poslanec Bojan Krajnc, ki je bil kritičen že aprila 2018, ko je izstopil iz stranke še v Cerarjevem času. Takrat je opozoril na demokratični deficit v stranki. Stranka se po njegovo še lahko javnomnenjsko dvigne, če bo delala stvari za ljudi, da se dvigne. "Zdi pa se, da je SMC bolj stranka poslov za svoje, izbrane ljudi, kar se je pokazalo pri nabavi zaščitne opreme," izpostavlja Krajnc.
Meritokracija in kadrovanje na podlagi referenc in primernosti sta bili glavni programski vodili SMC. "Stranka SMC je bila ustanovljena predvsem za to, da se bori zoper takšne posameznike v politiki, kot jih uteleša Popovič," izpostavlja Krajnc in dodaja, da je na koncu stranki zmanjkalo kadrov, da bi stranka lahko uresničila te kriterije. "To s Popovičem je še en primer v vrsti, da kdor je dober za biznis, je dober za nas. To je maksima predsednika stranke Počivalška, po kateri deluje," pove Krajnc in še doda, da volivci pogosto nasedemo na to, da so podjetniki, ki niti niso dobri, lahko uspešni politiki. Za dobrega politika so pomembne lastnosti, kot sta morala in etika, na kateri se je skliceval bivši predsednik Cerar, a videli smo, da tudi njemu ni uspelo. "Cerar je imel ob vstopu v politiko velik moralni potencial, pa ga ni znal realizirati v politiki, da bi jo uspel izboljšati ali dvigniti etične standarde v njej. Vse je zapravil," izpostavlja Krajnc.
Kakšno prihodnost, če sploh, še ima stranka z aktualnim predsednikom Počivalškom? "Odstotki SMC pod Počivalškom so padali zaradi nepojasnjenih afer z maskami. S tako nizke podpore je težko splezati nazaj. Tega se na ravni percepcije volilnega telesa ne da popraviti. Ne obstaja politično dejanje, s katerim bi lahko Počivalšek opral svoja ravnanja in pojasnjevanja, kako je potekala nabava zaščitne opreme. Bolj malo mu bo pomagalo, če bodo organi pregona ugotovili, da ni bilo nič narobe, še vedno bi se bilo treba boriti s percepcijo volilnega telesa," meni Krajnc.

Poslanci SMC anemični in premalo aktivni

"Dvomim, da je možen čudež, ki bi SMC dvignil nad volilni prag. Čeprav je treba upoštevati, da je slovensko volilno telo že večkrat presenetilo, volatilnost je zelo visoka," izpostavlja Krajnc, ki dodane vrednosti ne vidi niti v delu osmerice poslancev SMC, ki ostajajo bolj zvesti predsedniku vlade Janši, čeprav ne vsi enako, nekaj jih je tarča opozicijskih strank.
"Poslanska skupina bi psihološko gledano morala biti sposobna pozabiti 0,1-odstotno podporo, da je to ne bi preveč oviralo pri njenem delu. Ne smemo pozabiti, da je pred poslanci skoraj še polovica rednega mandata, zato bi poslanci morali narediti čisto vse, da bi se prebili v javnem mnenju," svojim nekdanjim kolegom svetuje sogovornik.
Ampak poslanska skupina tega po njegovi oceni ne počne. Prav tako tega ne počne predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Premalo izkorišča svojo vlogo. Precej bolje je vlogo predsednika državnega zbora izkoriščal eden od ustanoviteljev stranke Milan Brglez. "Če sem zelo kritičen, pa sem lahko, bi rekel, da Zorčič ni dorasel svoji vlogi. Njegove izjave so benevolentne, niti ne poskuša, kar so vsi predsedniki državnega zbora do sedaj počeli, izkoriščati svoje vloge, zato da bi pomagal svoji stranki. Vsak dela za svojo stranko," meni Krajnc.

"​V SMC se ne more zgoditi revolucija"

"Kar je ostalo, je zelo malo in dovolj homogeno. Lahko se zgodi še kak prestop, a to je to. V SMC se ne more zgoditi revolucija," je prepričan naš sogovornik, ki še trdi, da je aktualna osmerica poslancev vezana na pretekle ali prihodnje zasluge, "predsednik stranke Počivalšek pa bo poskusil urediti kakšne službe za lojalne poslance, tako kot jih je mnogim drugim v času, ko se je stranka krčila".
Naslednja točka, ki pa usode stranke po naslednjih volitvah ne more spremeniti - kongres, napovedan za letošnjo jesen -, je zavita v meglo. "O kongresu ali programski konferenci se v stranki še pogovarjamo. Moram reči, da se nam pri tem prav zelo ne mudi," nam je povedal Zorčič. Pravi, da želijo potrditi položaj liberalne, trajnostno naravnane stranke, seveda tudi ozaveščene o pomenu socialne naravnanosti.
"Ljudi v stranki ni več, sestanki lokalnih odborov samevajo, ostala je le še lupina stranke," pa pravi eden od bivših članov stranke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.