(FOTO) Vse več moških nosi najlonske nogavice: Ne gre za modno muho, ampak potrebo

23.08.2021 10:31
Najlonke so do nedavnega veljale za žensko oblačilo, a časi se spreminjajo in očitno se je vmes odprla nova tržna niša.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Morda niti niste opazili, a očitno se nahajamo sredi nove dobe moških najlonskih nogavic. Številni modni oblikovalci so svoje moške modele že oblekli v njih, raste tudi ponudba moških dizajnerskih hulahopk, pod katere se podpisujejo znamke, kot sta Prada in Raf Simons. Najlonke so postale pomemben del jesensko-zimske kolekcije. 

V oprijetih nogavičkah in pajkicah smo v zadnjih desetletjih v glavnem videvali le transvestite, travestite, Batmana in druge filmske superjunake, zdaj nogavice očitno tudi čisto zares postajajo uniseks oblačilo. Oblikovalci so jih prilagodili tako, da se čim lepše prilegajo moški anatomiji. Oblikovalka nogavic Xenia Chen pravi, da je dolga leta mislila, da njene številne moške stranke, stare med 20 in 75 leti, najlonke kupujejo za svoje partnerice, a so jih v resnici kupovali zase. Fenomen se je odločila podrobneje raziskati. Nekaterim predstavljajo fetiš, drugi jih nosijo zgolj zato, ker se v njih dobro počutijo, tretji se z njimi ščitijo pred piki komarjev.

Hlačne nogavice so moški sicer že nosili okoli leta 1800, a jih potem zavrgli, ko so se pojavile hlače. Kanadski transvestit Tynomi Banks pravi, da mu nogavice pomagajo pri oblikovanju postave, včasih jih nosi kar šest hkrati, kar je sicer skrajno neudobno, a tako ustvari bolj ženstveno postavo. Možatost nogavicam vračajo športniki, tudi košarkar NBA LeBron James, ki nogavice nosi pod kratkimi hlačami, saj pravi, da je njegova prekrvavitev tako boljša, pa še topleje mu je. 

Znamka Threads for Men se že nekaj časa bori proti toksični možatosti. Radi bi ustvarili prostor, v katerem bi se moški lahko svobodno izražali. "Od moških se že nekaj časa pričakuje, da se oblačijo na točno določen način. Nova linija nogavic je priložnost za odstranjevanje teh ovir, ki smo jih kot družba postavili," pravi Chenova, ki meni, da je koncept spolne binarnosti, pri kateri smo ljudje razdeljeni samo na dva strogo definirana spola, preživet in da imajo moški pravico do nogavic že od začetka obstoja industrije. "Če se med nošnjo nogavic počutite atraktivni, kdo vas potem lahko polni z občutkom sramu?" meni oblikovalka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta