Kakšna bo otvoritvena slovesnost na prihajajočih olimpijskih igrah? Njen režiser obljublja enkratno odprtje

STA, S. M.
08.01.2022 20:18

Najbolj znan kitajski režiser Zhang Yimou za februarske zimske olimpijske igre, ki jih bo gostil Peking, obljublja "še eno drugačno in enkratno odprtje iger", poročajo agencije. Izredno uspešno je 71-letni Kitajec pred tem zrežiral tudi odprtje poletnih iger 2008, prav tako v Pekingu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Zhang Yimou je vnovič zasedel vlogo umetniškega vodje obeh slovesnosti, odprtja in zaprtja iger. "Velika čast je, da bom že drugič lahko režiral odprtje iger," je odločitev organizacijskega komiteja komentiral Zhang Yimou in dodal, da je tudi to veliko breme.

Kot pravi, bo na prireditvi skušal "pričarati nekaj čudovitih trenutkov", vnovič pa bo presenečenje in skrivnost, kdo bo prižgal olimpijski ogenj. Dodal je, da bo odprtje iger, ki bodo na sporedu med 4. in 20. februarjem, še boljše od Pekinga 2008 in da prireditve ni moč ponoviti, zato bo ustvaril nekaj novega.

Zhang Yimou

REUTERS

Ob odprtju iger 2008 je kitajski režiser na odprtju predstavil kitajsko zgodovino in civilizacijo. "Danes je vse drugače, tako status Kitajske kot ugled Kitajcev v svetu." Kot pravi, v smislu pandemije covida-19 svet potrebuje novo vizijo o združevanju narodov sveta, ki se bodo težav lotili skupaj in skupaj zrli v lepšo prihodnost.

Režiser prav tako obljublja, da prireditve ne bodo vključevale velikega števila nastopajočih. Število sodelujočih s 15.000, ki so sodelovali pri odprtju Pekinga 2008, bo zdaj zmanjšal na 3000. Prireditev bo krajša od 100 minut.

Razkril je še, da je priprave za projekt zasnoval že maja lani, prvi sodelujoči so medtem že začeli z vajami, zdaj pa se bodo začele tudi sklepne vaje na nacionalnem stadionu imenovanem ptičje gnezdo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta