Modropegasta raža? Nenavadne živalske vrste v Neretvi zaskrbele znanstvenike

M.R.
29.12.2021 10:43

Znanstveniki hrvaškega Inštituta za oceanografijo in ribištvo so v Neretvi opazili več neobičajnih pojavov, ki so povezani z zmanjšanim dotokom sladke vode. V sodelovanju z znanstveniki z dubrovniške univerze in s kolegi iz BiH so objavili delo, v katerem pojasnjujejo odkritje najmanj osmih različnih morskih živali v reki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Modropegasta raža v Neretvi

Radio Čapljina

V zadnjih dveh desetletjih so na gorvodnem območju reke odkrili najmanj osem različnih morskih živali, o katerih so jih najprej obvestili lokalni ribiči. Gre za vrste živali, ki sicer živijo v morski vodi ali pa somornici (slani vodi, ki pa ni tako slana kot morska, op. p.), zdaj pa so njihov obstoj odkrili visoko gorvodno od delte Neretve, kar kaže na spremembo hidroloških pogojev v tej reki, hrvaški in bosanski znanstveniki pojasnjujejo v svojem delu, ki je bilo objavljeno v časopisu Acta Adriatica.

V zadnjih 20 letih so zabeležili prodor slane vode v Neretvo, kar je omogočilo organizmom, ki so prilagojeni za življenje v spreminjajočih se pogojih slanosti morja, da so prodrli visoko na območje reke. 

Neretva je sicer znana po bogati biološki raznolikosti z visokim odstotkom endemičnih vrst živali, takšni fenomeni pa bi jih lahko še kako ogrozili, so zapisali na spletnem portalu morski.hr

V bližini Čapljine, globoko v delti Neretve, je bila opažena modropegasta raža (lat. Raja miraletus), gre za žival, za katero se ni pričakovalo, da lahko poseljuje območja z nizko slanostjo. Poleg tega so zapisali tudi, da je na primer pri obisku Skradinskega slapa mogoče opaziti morske ribe, kot so ciplji, orade in brancini. 

Ribiči so na območju Metkovića vse pogosteje lahko ulovili tudi lignje in hobotnice in druge vrste, ki za to področje niso običajne. 

Ti pojavi so vzbudili skrb pri znanstvenikih, zato so opozorili, da vse bolj izrazit dotok morske vode v delto Neretve ne more imeti pozitivnega vpliva na zaščitene sladkovodne ekosisteme. To področje predstavlja habitat in tudi mrestišče za številne vrste, zaradi katerih je delta izrazito pomembno ribolovno območje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta