(FOTO) Invazivna vrsta iz Atlantika grozi hrvaški delikatesi

M.R.
14.05.2021 10:32
Turisti že vrsto let uživajo v jedeh, katerih glavna sestavina je jegulja iz reke Neretve, ponujajo pa jih v restavracijah na jugu Hrvaške. Zdaj pa druga gurmanska dobrota ogroža biološko raznolikost v delti reke in grozi ribolovu na jegulje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Modri rak ujet pri Pločah
Reuters

Invazivno vrsto modrega raka so namreč v delti Neretve prvič opazili v začetku tega stoletja. Verjetno so tja pršili z ladjami, ki so se zasidrale v bližnjem pristanišču v Pločah. V zadnjih dveh desetletjih pa se je ta vrsta raka razmnožila v izlivu Neretve in je preplavila območje, na katerem so pred tem prevladovale jegulje, poroča agencija Reuters

Modri rak je vsejed in povzroča veliko škodo ribam in školjkam, s čimer vpliva na ekosistem. Posledično bo upad števila jegulj vplival tudi na zaščitni znak lokalnega gurmanskega turizma, je povedal morski biolog Branko Glamuzina z dubrovniške univerze. 

Branko Glamuzina
Reuters

Populacija jegulj je v zadnjih nekaj desetletjih nenehno upadala, kar je tudi posledica širjenja kmetijskih zemljišč, zdi pa se, da ji je glavni udarec prizadel modri rak. Pred približno 50 leti so ribiči ulovili okoli 150 ton jegulj letno, zdaj pa poročajo o kvečjemu 10 tonah ulova. 

Modri raki. 
Reuters

Čeprav so modri raki prav tako gurmanska poslastica v ZDA in na Japonskem, pa lokalni prebivalci ne kažejo veliko zanimanja za takšne jedi, količine pa so premajhne, da bi lahko rake izvažali. 

Branko Glamuzina in Stanko Glamuzina v morju pri Pločah iščeta modre rake.
Reuters

Prav tako raki ne zanimajo lastnike lokalnih restavracij, želijo se držati tradicionalne ponudbe jegulj in žab, pravi Glamuzina, z njim pa se strinja tudi lastnik restavracije v Metkoviću Plavo Jerković. "Na tem območju ne poznam nikogar, ki bi modre rake uvrstil na svoj jedilnik. Poskusil sem jih in so res dobri, a tu gre za tujo vrsto. Raje bi videli, če jih ne bi bilo več," je povedal Jerković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta