Pogoji za sodelovanje na lepotnem izboru ogorčili kandidatke, ki so vložile tožbo. Zakaj 170 centimetrov?

21.10.2021 09:10
Nesojene lepotne kraljice, ki jih zaradi neizpolnjevanja prijavnih pogojev niso uvrstili na izbor najlepše Francozinje, so se povezale s feministično skupino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Francoske aktivistke za pravice žensk so vložile tožbo proti organizatorjem izbora mis Francije zaradi diskriminacije, poroča portal France Info. Skupina Osez le féminisme (Drzni si feminizem) je skupaj s tremi zavrnjenimi kandidatkami za mis Francije organizacijo Miss France in produkcijsko podjetje Endemol obtožila diskriminacije pri delu. Trdijo, da je nesprejemljivo, da je pogoj za sodelovanje na izboru telesna višina nad 170 centimetrov, zahtevajo pa tudi, da kandidatke niso poročene in da so "predstavnice lepote".

"Po francoski zakonodaji je prepovedana kakršna koli diskriminacija na podlagi starosti, morale, fizičnega videza in družinskega statusa," je povedala Violaine De Filippis-Abate, odvetnica skupine Osez le feminisme.

Reuters

Postavlja se vprašanje, ali je kandidatke za lepotni naziv mogoče obravnavati kot zaposlene. Podpisati namreč morajo pogodbo, vendar ne gre za pogodbo o zaposlitvi. Francoski mediji pišejo, da se tožniki zdaj sklicujejo na odločitev sodišča iz leta 2013, ko je nekdanji kandidat za mistra Francije iz podobnih razlogov tožil organizatorje.

epa

Novi izbor najlepše Francozinje naj bi potekal  11. decembra v Caenu na severu države. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta